Cozinha caipira e construção da paulistanidade
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
Texto Completo: | https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/24338 |
Resumo: | Based on the assumption that cooking is one of the elements of which culture is made, and that cuisine is linked to the field of identity construction, this study questions the daily food routine in the city of São Paulo in the early twentieth century to assess how the process of formulating and constructing the São Paulo way of living came about from the standpoint of food. This research focuses on a range of documentation, including memorials, minutes and historical records of the São Paulo City Council, press releases, and manuals of conduct, among others. Firstly, this paper identifies the “caipira” (country) cuisine, its emergence and characteristics, to understand which elements of “caipira” culture apparently helped create habits, consumption habits, customs, food practices and rural supply in the urban routine of São Paulo. The analysis focuses on food spaces in homes and places that sold food (hotels, restaurants, cafes, and bakeries), focusing on sociability issues and highlighting the kitchen as a privileged site of food production. It discusses how, in everyday life, the kitchen preserved firmly established practices and customs while the environment underwent transformations resulting from new notions regarding hygiene and public health. The research further discusses foreign influences on culinary practices, discussing the polemics regarding foreignness and regionalism, which places the “caipira” cuisine as a reference in constructing the São Paulo identity. Thus, it seeks to understand how what has been idealized as "caipira" roots formed a matrix that coexists in a process of appropriations, exclusions, and redefinitions of culinary practices in the so-called “caipira metropolis” |
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Firstly, this paper identifies the “caipira” (country) cuisine, its emergence and characteristics, to understand which elements of “caipira” culture apparently helped create habits, consumption habits, customs, food practices and rural supply in the urban routine of São Paulo. The analysis focuses on food spaces in homes and places that sold food (hotels, restaurants, cafes, and bakeries), focusing on sociability issues and highlighting the kitchen as a privileged site of food production. It discusses how, in everyday life, the kitchen preserved firmly established practices and customs while the environment underwent transformations resulting from new notions regarding hygiene and public health. The research further discusses foreign influences on culinary practices, discussing the polemics regarding foreignness and regionalism, which places the “caipira” cuisine as a reference in constructing the São Paulo identity. Thus, it seeks to understand how what has been idealized as "caipira" roots formed a matrix that coexists in a process of appropriations, exclusions, and redefinitions of culinary practices in the so-called “caipira metropolis”Partindo do pressuposto de que o cozinhar é elemento constitutivo da cultura e a culinária está ligada ao campo da construção das identidades, este estudo questiona o cotidiano alimentício da cidade de São Paulo no início do século XX, avaliando como se deu o processo de formulação e construção da paulistanidade pelo prisma da alimentação. A pesquisa prioriza uma documentação diversificada que inclui escritos memorialísticos, Atas e Anais da Câmara Municipal de São Paulo, imprensa, manuais de conduta, entre outros. Primeiramente, a abordagem identifica a cozinha caipira, seu surgimento e características, para compreender quais elementos da cultura caipira estariam compondo hábitos, consumo, costumes, práticas alimentares e o abastecimento de origem rural na rotina urbana de São Paulo. A análise privilegia os espaços alimentícios nas casas e nos lugares que comercializavam alimentos (hotéis, restaurantes, cafés e confeitarias), focalizando as questões de sociabilidade e destacando a cozinha como local privilegiado da produção da alimentação. Recupera como no cotidiano a cozinha conservava práticas e costumes enraizados, enquanto o ambiente passava por transformações advindas das novas concepções higiênicas e de saúde pública. A investigação também discute as influências estrangeiras nas práticas culinárias, recuperando a polêmica estabelecida entre estrangeirismo e regionalismos, que situa a cozinha caipira como referência na formação da identidade paulista (paulistanidade). Dessa forma, busca compreender que o idealizado como raízes caipiras se constituiu numa matriz que convive num processo de apropriações, exclusões e redefinições das práticas culinárias na dita “metrópole caipira”Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPqporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em HistóriaPUC-SPBrasilFaculdade de Ciências SociaisCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIACozinhaCaipiraSão PauloCuisineSão Paulo way of livingCozinha caipira e construção da paulistanidade“Caipira” cuisine and the construction of the São Paulo way of livinginfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPORIGINALLucas Souza Rosa.pdfapplication/pdf1161641https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/24338/1/Lucas%20Souza%20Rosa.pdf64ea4a31fc5d613c8a5d456b00345c12MD51TEXTLucas Souza Rosa.pdf.txtLucas Souza Rosa.pdf.txtExtracted texttext/plain450873https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/24338/2/Lucas%20Souza%20Rosa.pdf.txtf25c30545f4b37af640c15f978710a38MD52THUMBNAILLucas Souza Rosa.pdf.jpgLucas Souza Rosa.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1139https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/24338/3/Lucas%20Souza%20Rosa.pdf.jpg41fc5b7cbf0813d2bd0d6f8091533a58MD53handle/243382022-02-03 11:19:08.669oai:repositorio.pucsp.br:handle/24338Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2022-02-03T14:19:08Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false |
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