The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sousa, Evandro
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Bezerra, Sefisa Quixadá, da Silva, Levi Leonido Fernandes, Frota, Luís Aragão, Morgado, Elsa Maria Gabriel
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22
Resumo: This work deals with the study of the Five Competitive Forces Porter in the bakery sector in the city of Sobral - Ce. It aims to analyze the perception of businessmen regarding the performance of these forces on the local industry. As a theoretical framework, the study begins with an approach about the Five Competitive Forces Porter as a tool for strategic planning and characterization of each of these forces. The empiric study dedicated part presents the results of a quantitative research study conducted with entrepreneurs’ bakeries using a statistical tool that enables secure data analysis (Chi-Square), which reveal the perceptions of the same about the intensity of Porter forces within the industry in the city of Sobral. With the information obtained, it was concluded that only one of them has a strong presence in the sector. The others, in the view of entrepreneurs, have a timid performance. These forces with acting shy and little aggressive, currently cannot be seen as a threat, but in the long run they can restructure and strongly reach the sector's performance.
id RCAP_0efce8edfcad0309ccdfc4c594ed47b8
oai_identifier_str oai:ojs2.ricts.mundis.pt:article/22
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – CearáA influência e a percepção das cinco forças competitivas de Michael Porter no setor de panificação de Sobral - CearáCompetitive ForcesBakingStrategiesForças CompetitivasPanificaçãoEstratégiasThis work deals with the study of the Five Competitive Forces Porter in the bakery sector in the city of Sobral - Ce. It aims to analyze the perception of businessmen regarding the performance of these forces on the local industry. As a theoretical framework, the study begins with an approach about the Five Competitive Forces Porter as a tool for strategic planning and characterization of each of these forces. The empiric study dedicated part presents the results of a quantitative research study conducted with entrepreneurs’ bakeries using a statistical tool that enables secure data analysis (Chi-Square), which reveal the perceptions of the same about the intensity of Porter forces within the industry in the city of Sobral. With the information obtained, it was concluded that only one of them has a strong presence in the sector. The others, in the view of entrepreneurs, have a timid performance. These forces with acting shy and little aggressive, currently cannot be seen as a threat, but in the long run they can restructure and strongly reach the sector's performance.Este trabalho aborda o estudo das Cinco Forças Competitivas de Porter no setor de panificação da cidade de Sobral - Ce com o objetivo de analisar a percepção dos empresários com relação à atuação dessas forças no setor local. Como referencial teórico, o estudo inicia com uma abordagem a respeito das Cinco Forças Competitivas de Porter como instrumento para o planejamento estratégico e uma caracterização de cada uma destas forças. A parte dedicada ao estudo empírico traz os resultados de uma pesquisa de caráter quantitativo realizada com os empresários das padarias utilizando um instrumento estatístico que possibilita uma análise segura dos dados (Teste Qui-Quadrado), os quais revelam as percepções dos mesmos acerca da intensidade das Forças de Porter dentro do setor na cidade de Sobral. Com as informações obtidas, foi possível concluir que apenas uma delas possui forte atuação no setor. As demais, na visão dos empresários, apresentam uma atuação tímida. Essas forças com atuação tímida e pouca agressiva, atualmente podem não ser vistas como ameaças, mas em longo prazo elas podem se reestruturar e atingir fortemente o desempenho do setor.MUNDIS2020-01-16T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/otherinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22oai:ojs2.ricts.mundis.pt:article/22Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade; Vol. 2 No. 3 (2019): RICTS | 4.ª Edição ; 25-50RICTS | Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade; Vol. 2 N.º 3 (2019): RICTS | 4.ª Edição ; 25-502184-4577reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://ricts.mundis.pt/index.php/ricts/article/view/22https://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22https://ricts.mundis.pt/index.php/ricts/article/view/22/15Direitos de Autor (c) 2020 Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedadeinfo:eu-repo/semantics/openAccessSousa, EvandroBezerra, Sefisa Quixadáda Silva, Levi Leonido FernandesFrota, Luís AragãoMorgado, Elsa Maria Gabriel2022-09-05T15:04:34Zoai:ojs2.ricts.mundis.pt:article/22Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T15:33:17.685565Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
A influência e a percepção das cinco forças competitivas de Michael Porter no setor de panificação de Sobral - Ceará
title The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
spellingShingle The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
Sousa, Evandro
Competitive Forces
Baking
Strategies
Forças Competitivas
Panificação
Estratégias
title_short The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
title_full The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
title_fullStr The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
title_full_unstemmed The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
title_sort The influence and perception of the five competitive forces of Michael Porter in the Sobral baking sector – Ceará
author Sousa, Evandro
author_facet Sousa, Evandro
Bezerra, Sefisa Quixadá
da Silva, Levi Leonido Fernandes
Frota, Luís Aragão
Morgado, Elsa Maria Gabriel
author_role author
author2 Bezerra, Sefisa Quixadá
da Silva, Levi Leonido Fernandes
Frota, Luís Aragão
Morgado, Elsa Maria Gabriel
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Sousa, Evandro
Bezerra, Sefisa Quixadá
da Silva, Levi Leonido Fernandes
Frota, Luís Aragão
Morgado, Elsa Maria Gabriel
dc.subject.por.fl_str_mv Competitive Forces
Baking
Strategies
Forças Competitivas
Panificação
Estratégias
topic Competitive Forces
Baking
Strategies
Forças Competitivas
Panificação
Estratégias
description This work deals with the study of the Five Competitive Forces Porter in the bakery sector in the city of Sobral - Ce. It aims to analyze the perception of businessmen regarding the performance of these forces on the local industry. As a theoretical framework, the study begins with an approach about the Five Competitive Forces Porter as a tool for strategic planning and characterization of each of these forces. The empiric study dedicated part presents the results of a quantitative research study conducted with entrepreneurs’ bakeries using a statistical tool that enables secure data analysis (Chi-Square), which reveal the perceptions of the same about the intensity of Porter forces within the industry in the city of Sobral. With the information obtained, it was concluded that only one of them has a strong presence in the sector. The others, in the view of entrepreneurs, have a timid performance. These forces with acting shy and little aggressive, currently cannot be seen as a threat, but in the long run they can restructure and strongly reach the sector's performance.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-01-16T00:00:00Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/other
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22
oai:ojs2.ricts.mundis.pt:article/22
url https://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22
identifier_str_mv oai:ojs2.ricts.mundis.pt:article/22
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ricts.mundis.pt/index.php/ricts/article/view/22
https://doi.org/10.37334/ricts.v2i3.22
https://ricts.mundis.pt/index.php/ricts/article/view/22/15
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos de Autor (c) 2020 Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos de Autor (c) 2020 Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv MUNDIS
publisher.none.fl_str_mv MUNDIS
dc.source.none.fl_str_mv Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade; Vol. 2 No. 3 (2019): RICTS | 4.ª Edição ; 25-50
RICTS | Revista Internacional de Ciências, Tecnologia e Sociedade; Vol. 2 N.º 3 (2019): RICTS | 4.ª Edição ; 25-50
2184-4577
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130193906892800