Estudo crítico do processo de fabrico de sorbet artesanal. Processo de descontaminação do morango

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Arrepia, Carlos Manuel Araújo
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5260
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Segurança e Qualidade Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
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spelling Estudo crítico do processo de fabrico de sorbet artesanal. Processo de descontaminação do morangosorbetprocessingstrawberrydecontaminationMestrado em Engenharia Alimentar - Segurança e Qualidade Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present study took place at Santini, S.A., a home made ice cream company, during the transfer layout for the new installations. The main objective was to delineate the manufacturing process of Sorbet, to can determinate the critical points of preparation of fruit (in particular strawberries), in order to optimize the process conditions in the new factory. Initially, still at the old installations, was carried on, the manual mode of strawberry descontamination, where was analysed different binomials time and concentration of sodium hypochlorite, in order to understand those that are more effective. Once defined the best results, it was possible to improve the choosen conditions to the descontamination operation in automatic mode. At the new plant, already at the automatic wash fruit machine 90 ppm solution of sodium hypochlorite was used at different times. Following the temperature, pH solution and % loss of soluble solids (SST) on strawberry, were monitored. It was concluded that for the test conditions in manual mode, the largest logarithmic reduction for microorganisms at 30º C was 2,15 log cycles for the conditions of 81 ppm at 1 minute and 116 ppm at 5 minutes. The application in automatic mode of 90 ppm for 5 minutes proved to be effective in reducing the microbial load present in the strawberry. The SST of the strawberry is inversely proportional to the duration of decontamination unit operation.ISA/UTLMartins, Margarida MoldãoRamalheira, Maria do Rosário CarvalhoRepositório da Universidade de LisboaArrepia, Carlos Manuel Araújo2013-02-28T15:59:59Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5260porArrepia, C.M.A. - Estudo crítico do processo de fabrico de sorbet artesanal. Processo de descontaminação do morango. Lisboa: ISA, 2012, 97 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:11Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5260Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:50.724025Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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