Cinética de impregnação/evaporação e transferência de compostos fenólicos da madeira para a aguardente em modelo experimental
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Data de Publicação: | 2002 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/957 |
Resumo: | An essay was carried out under model conditions, simulating the natural ageing of brandies in 250dm3 wooden barrels, to study the kinetics of impregnation/evaporation of brandy and the release of phenolic compounds from wood into brandy. The influence of wood botanical species (Limousin oak and portuguese chestnut), toasting level (light and strong)and ageing time (0, 42 and 250 days) was investigated. In paralell, a reduced essay with red wine was made to compare the kinetics of impregnation/evaporation of wine and brandy. |
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Cinética de impregnação/evaporação e transferência de compostos fenólicos da madeira para a aguardente em modelo experimentalKinetics of impregnation/evaporation and release of phenolic compounds from wood to brandy in experimental modelbrandywoodageingimpregnationaguardenteenvelhecimentomadeiracomposto fenolicoAn essay was carried out under model conditions, simulating the natural ageing of brandies in 250dm3 wooden barrels, to study the kinetics of impregnation/evaporation of brandy and the release of phenolic compounds from wood into brandy. The influence of wood botanical species (Limousin oak and portuguese chestnut), toasting level (light and strong)and ageing time (0, 42 and 250 days) was investigated. In paralell, a reduced essay with red wine was made to compare the kinetics of impregnation/evaporation of wine and brandy.Estação Vitivinicola NacionalRepositório da Universidade de LisboaSousa, Raul Bruno deCanas, SaraBelchior, A. PedroMateus, Ana M.Spranger, Maria Isabel2009-05-20T16:10:38Z20022002-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/957por"Ciência e Técnica Vitivinicola". ISSN 0254-0223. 17:1 (2002) 1-140254-0223info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:32:14Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/957Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:49:11.291656Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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