Lípidos e imunidade
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2003 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1783 |
Resumo: | Epidemiologic data suggest a link betweenatherosclerosis and chronic infections and inflammatory conditions. During infection andinflammation, a wide range of alterations in metabolism occur. These are part of the body´s reaction known as the acute phase response (APR). Infection and inflammation can also perturb lipoprotein metabolism and produce a widevariety of changes in the plasma concentrations of lipids and lipoproteins.Eicosanoids are a group of oxygenated fattyacids with diverse and potent biological activity, produced from the fatty acids. The varietyof eicosanoids products and their correspondingly diverse physiological effects have been well characterized, and probably represent the best-understood relationship between lipids and biological function. Consequently, attempts tomodulate the production of eicosanoids musttarget either the enzyme activities responsible for synthesizing eicosanoids or the concentration of fatty acids substrate entering biological system through the diet. |
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Lípidos e imunidadeInflamaçãoinfecçãoácidos gordos polinsaturados (PUFA)eicosanóidesateroscleroseInflammationinfectionpolyunsaturated fatty acidseicosanoidsatherosclerosisEpidemiologic data suggest a link betweenatherosclerosis and chronic infections and inflammatory conditions. During infection andinflammation, a wide range of alterations in metabolism occur. These are part of the body´s reaction known as the acute phase response (APR). Infection and inflammation can also perturb lipoprotein metabolism and produce a widevariety of changes in the plasma concentrations of lipids and lipoproteins.Eicosanoids are a group of oxygenated fattyacids with diverse and potent biological activity, produced from the fatty acids. The varietyof eicosanoids products and their correspondingly diverse physiological effects have been well characterized, and probably represent the best-understood relationship between lipids and biological function. Consequently, attempts tomodulate the production of eicosanoids musttarget either the enzyme activities responsible for synthesizing eicosanoids or the concentration of fatty acids substrate entering biological system through the diet.Diversos dados epidemiológicos sugeremuma relação entre a aterosclerose e os processos infecciosos e inflamatórios crónicos. Significativas alterações no metabolismo proteico e lipídico acompanham as reacções infecciosase inflamatórias, constituindo a clássica resposta de fase aguda (RFA). A RFA pode perturbaro metabolismo das lipoproteínas, traduzindo-se por alterações qualitativas e quantitativasdestas partículas plasmáticas.Por sua vez, os lípidos podem, através do seu metabolismo, influenciar a síntese de diversose importantes mediadores inflamatórios, os eicosanóides.Com base nestas constatações, tem-se procurado alterar favoravelmente o curso de váriasdoenças infecciosas e inflamatórias através damanipulação dietética, particularmente a nível da composição em ácidos gordos polinsaturados.Sociedade Portuguesa de Medicina Interna2003-03-31info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1783Internal Medicine; Vol. 10 No. 1 (2003): Janeiro/ Março; 23-28Medicina Interna; Vol. 10 N.º 1 (2003): Janeiro/ Março; 23-282183-99800872-671Xreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1783https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1783/1239dos Santos Pereira de Moura, José Manuelinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-05-27T06:10:34Zoai:oai.revista.spmi.pt:article/1783Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:56:20.718062Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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Epidemiologic data suggest a link betweenatherosclerosis and chronic infections and inflammatory conditions. During infection andinflammation, a wide range of alterations in metabolism occur. These are part of the body´s reaction known as the acute phase response (APR). Infection and inflammation can also perturb lipoprotein metabolism and produce a widevariety of changes in the plasma concentrations of lipids and lipoproteins.Eicosanoids are a group of oxygenated fattyacids with diverse and potent biological activity, produced from the fatty acids. The varietyof eicosanoids products and their correspondingly diverse physiological effects have been well characterized, and probably represent the best-understood relationship between lipids and biological function. Consequently, attempts tomodulate the production of eicosanoids musttarget either the enzyme activities responsible for synthesizing eicosanoids or the concentration of fatty acids substrate entering biological system through the diet. |
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