A influência do marketing digital para os consumidores na escolha de restaurantes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rodrigues, Rodrigo Arêde
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UCB
Texto Completo: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/12514
Resumo: Este artigo trata-se de pesquisa qualitativa, e tem como análise, a eficiência das redes sociais e internet, por meio do marketing digital, voltado para o ramo de restauração. Foram apresentados conceitos do marketing digital e de seus instrumentos de comunicação para embasamento teórico das análises. Por meio da aplicação de questionários, foi possível levantar dados de como as redes sociais e internet influenciam na escolha do consumidor, e como esta ferramenta de comunicação gera a atratividade esperada quando o estabelecimento opta pela utilização da internet nas suas estratégias publicitárias. Foram aplicados questionários para 100 clientes de restaurantes, com o objetivo de levantar dados quanto a atratividade das redes sociais, e a importância de perfis sociais na internet, diante à percepção dos clientes quanto a geração de atratividade, relacionadas ao uso do marketing digital praticadas por empresas do ramo de restauração. Com as informações levantadas pelo questionário e pesquisa aplicada foi possível verificar que o marketing digital, realizado principalmente por meio das redes sociais, tem grande eficiência na captação de clientes para o ramo de restaurantes e que a cada dia, o sucesso desses serviços depende mais dos meios digitais, além de que evidenciar que os clientes estão procurando cada vez mais por serviços de restauração na internet e em redes sociais.
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The concepts of digital marketing and its communication tools were presented for the theoretical basis of the analyzes. Through the application of questionnaires, it was possible to gather data on how social and Internet networks influence consumer choice, and how this communication tool generates the expected attractiveness when the establishment chooses to use the internet in its advertising strategies. Questionnaires were applied to 100 clients of restaurants, with the objective of gathering data on the attractiveness of social networks, and the importance of social profiles on the Internet, in the face of customer perceptions regarding attractiveness, related to the use of digital marketing practiced by companies in the restaurant industry. With the information gathered by the questionnaire and applied research, it was possible to verify that digital marketing, carried out mainly through social networks, has great efficiency in attracting customers to the restaurant business and that each day, the success of these services depends more on the digital media, as well as evidence that customers are increasingly looking for catering services on the internet and in social networks.Submitted by Franciene Aguiar (franciene.aguiar@ucb.br) on 2019-10-25T16:50:08Z No. of bitstreams: 1 RodrigoAredeRodriguesTCCGraduacao2018.pdf: 1939236 bytes, checksum: 121d609f1a5ce490cded58a0c9ca9141 (MD5)Approved for entry into archive by Sara Ribeiro (sara.ribeiro@ucb.br) on 2019-11-01T12:18:16Z (GMT) No. of bitstreams: 1 RodrigoAredeRodriguesTCCGraduacao2018.pdf: 1939236 bytes, checksum: 121d609f1a5ce490cded58a0c9ca9141 (MD5)Made available in DSpace on 2019-11-01T12:18:16Z (GMT). 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This article deals with qualitative research, and has as an analysis, the efficiency of social networks and internet, through digital marketing, aimed at the restaurant industry. The concepts of digital marketing and its communication tools were presented for the theoretical basis of the analyzes. Through the application of questionnaires, it was possible to gather data on how social and Internet networks influence consumer choice, and how this communication tool generates the expected attractiveness when the establishment chooses to use the internet in its advertising strategies. Questionnaires were applied to 100 clients of restaurants, with the objective of gathering data on the attractiveness of social networks, and the importance of social profiles on the Internet, in the face of customer perceptions regarding attractiveness, related to the use of digital marketing practiced by companies in the restaurant industry. With the information gathered by the questionnaire and applied research, it was possible to verify that digital marketing, carried out mainly through social networks, has great efficiency in attracting customers to the restaurant business and that each day, the success of these services depends more on the digital media, as well as evidence that customers are increasingly looking for catering services on the internet and in social networks.
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