Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Amaral, João Batista Silvestre do
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
Texto Completo: http://repositorio.ufal.br/handle/riufal/651
Resumo: The main objective of this work is to determine the fat acids profile of milk beverages not fermented available in the market of Maceió-AL city. Samples of milk beverage not fermented were acquired in Maceio s market and it were submitted for pH, lipids and protein analysis and fat acids profile by gas chromatographic GC-MS analysis of its methyl esters. The samples shows in the package s nutritional information null trans fat acid contents, and variations on the contents of proteins, total lipids and carbohydrates. The analytic results show that samples pH was between 6,6 and 7,0; the total carbohydrates content between 14,1 and 24,9 g/200mL; the total lipids content changes about 3,7 and 6,3 g/200mL; the proteins content on the range of 2,5 up to 4,9 g/200 mL. The chromatographic analysis shows that more abundant fat acids were C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:1n7c, C16:0, C18:2n6c, C18:2n6t, C18:1n9c + C18:1n9t, C18:0. The analytical results disagree from package s nutritional information, the trans fat content is not null, and that food compound presents omega 6, but no omega 3 essentials fat acids.
id UFAL_4449945d25b18897086ec7596576d8d0
oai_identifier_str oai:www.repositorio.ufal.br:riufal/651
network_acronym_str UFAL
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
repository_id_str
spelling Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadasBromatologic characterization and fat acids profile of milk beverages not fermentedLipidsMilk beveragesFat acid profileLipídiosBebidas lácteasPerfil em ácidos graxosCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOThe main objective of this work is to determine the fat acids profile of milk beverages not fermented available in the market of Maceió-AL city. Samples of milk beverage not fermented were acquired in Maceio s market and it were submitted for pH, lipids and protein analysis and fat acids profile by gas chromatographic GC-MS analysis of its methyl esters. The samples shows in the package s nutritional information null trans fat acid contents, and variations on the contents of proteins, total lipids and carbohydrates. The analytic results show that samples pH was between 6,6 and 7,0; the total carbohydrates content between 14,1 and 24,9 g/200mL; the total lipids content changes about 3,7 and 6,3 g/200mL; the proteins content on the range of 2,5 up to 4,9 g/200 mL. The chromatographic analysis shows that more abundant fat acids were C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:1n7c, C16:0, C18:2n6c, C18:2n6t, C18:1n9c + C18:1n9t, C18:0. The analytical results disagree from package s nutritional information, the trans fat content is not null, and that food compound presents omega 6, but no omega 3 essentials fat acids.O principal objetivo deste trabalho é determinar o perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas disponíveis no comércio da cidade de Maceió-AL. Amostras de bebidas lácteas não fermentadas obtidas no comércio de Maceió foram submetidas a análises de pH, lipídios, carboidratos, proteínas, e o perfil em ácidos graxos por cromatografia gasosa de seus ésteres metílicos. As amostras apresentaram nas informações nutricionais da embalagem, teor de gorduras trans nulo e variação nos teores de proteínas, lipídios totais e carboidratos. Os resultados analíticos mostram que o pH das amostras esteve entre 6,6 e 7,0; o teor de carboidratos totais entre 14,1 e 24,9 g/200mL; o teor de lipídios totais variou de 3,7 a 6,3 g/200mL; o teor de proteínas de 2,5 a 4,9 g/200 mL. A análise cromatográfica mostrou que os ácidos graxos mais abundantes foram C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:1n7c, C16:0, C18:2n6c, C18:2n6t, C18:1n9c + C18:1n9t, C18:0. Os resultados analíticos divergem das informações nas embalagens, o teor de gordura trans não é nulo, e o composto alimentar apresenta ácidos graxos essenciais ômega 6, mas nenhum ômega 3.Universidade Federal de AlagoasBRNutriçãoPrograma de Pós-Graduação em NutriçãoUFALCabral Júnior, Cyro RegoCABRAL JR., C.R.Pinheiro, Denise MariaPINHEIRO, D. M.Ataíde, Terezinha da RochaATAÍDE, Terezinha da RochaMiranda, Edma Carvalho deMIRANDA, E. C.Amaral, João Batista Silvestre do2015-08-25T18:37:16Z2012-06-052015-08-25T18:37:16Z2010-10-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfAMARAL, João Batista Silvestre do. Bromatologic characterization and fat acids profile of milk beverages not fermented. 2010. 102 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição) - Universidade Federal de Alagoas, Maceió, 2010.http://repositorio.ufal.br/handle/riufal/651porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instacron:UFAL2018-11-27T22:40:35Zoai:www.repositorio.ufal.br:riufal/651Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufal.br/oai/requestri@sibi.ufal.bropendoar:2018-11-27T22:40:35Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
Bromatologic characterization and fat acids profile of milk beverages not fermented
title Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
spellingShingle Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
Amaral, João Batista Silvestre do
Lipids
Milk beverages
Fat acid profile
Lipídios
Bebidas lácteas
Perfil em ácidos graxos
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
title_short Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
title_full Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
title_fullStr Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
title_full_unstemmed Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
title_sort Caracterização bromatológica e perfil em ácidos graxos de bebidas lácteas não fermentadas
author Amaral, João Batista Silvestre do
author_facet Amaral, João Batista Silvestre do
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Cabral Júnior, Cyro Rego
CABRAL JR., C.R.
Pinheiro, Denise Maria
PINHEIRO, D. M.
Ataíde, Terezinha da Rocha
ATAÍDE, Terezinha da Rocha
Miranda, Edma Carvalho de
MIRANDA, E. C.
dc.contributor.author.fl_str_mv Amaral, João Batista Silvestre do
dc.subject.por.fl_str_mv Lipids
Milk beverages
Fat acid profile
Lipídios
Bebidas lácteas
Perfil em ácidos graxos
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
topic Lipids
Milk beverages
Fat acid profile
Lipídios
Bebidas lácteas
Perfil em ácidos graxos
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
description The main objective of this work is to determine the fat acids profile of milk beverages not fermented available in the market of Maceió-AL city. Samples of milk beverage not fermented were acquired in Maceio s market and it were submitted for pH, lipids and protein analysis and fat acids profile by gas chromatographic GC-MS analysis of its methyl esters. The samples shows in the package s nutritional information null trans fat acid contents, and variations on the contents of proteins, total lipids and carbohydrates. The analytic results show that samples pH was between 6,6 and 7,0; the total carbohydrates content between 14,1 and 24,9 g/200mL; the total lipids content changes about 3,7 and 6,3 g/200mL; the proteins content on the range of 2,5 up to 4,9 g/200 mL. The chromatographic analysis shows that more abundant fat acids were C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:1n7c, C16:0, C18:2n6c, C18:2n6t, C18:1n9c + C18:1n9t, C18:0. The analytical results disagree from package s nutritional information, the trans fat content is not null, and that food compound presents omega 6, but no omega 3 essentials fat acids.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-10-11
2012-06-05
2015-08-25T18:37:16Z
2015-08-25T18:37:16Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv AMARAL, João Batista Silvestre do. Bromatologic characterization and fat acids profile of milk beverages not fermented. 2010. 102 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição) - Universidade Federal de Alagoas, Maceió, 2010.
http://repositorio.ufal.br/handle/riufal/651
identifier_str_mv AMARAL, João Batista Silvestre do. Bromatologic characterization and fat acids profile of milk beverages not fermented. 2010. 102 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição) - Universidade Federal de Alagoas, Maceió, 2010.
url http://repositorio.ufal.br/handle/riufal/651
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Alagoas
BR
Nutrição
Programa de Pós-Graduação em Nutrição
UFAL
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Alagoas
BR
Nutrição
Programa de Pós-Graduação em Nutrição
UFAL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
instacron:UFAL
instname_str Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
instacron_str UFAL
institution UFAL
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
repository.mail.fl_str_mv ri@sibi.ufal.br
_version_ 1748233734006505472