Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Elias, Sebastião Moraes
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153
Resumo: Introduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients.
id UFAM-1_c017327994b4ed7bb1e9d40bc80a8015
oai_identifier_str oai:localhost:prefix/6153
network_acronym_str UFAM-1
network_name_str Repositório Institucional da UFAM
repository_id_str
spelling Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – AmazonasDieta SaudávelHealthy dietConsumo de AlimentosValor de Referência para PorçõesDietéticaGuias AlimentaresFood ConsumptionReference Value for PortionsFood GuidesDieteticsCIENCIAS DA SAUDENutrição - NecessidadesPorções alimentaresDieta - NecessidadesIntroduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients.Introdução: Um modelo alimentar adequado que prioriza o consumo de produtos regionais. Definir porções de referência pode contribuir para evitar excessos e déficits nutricionais. Objetivo: Desenvolver proposta de porções de referência de alimentos regionais considerando padrão alimentar amazônico, promoção da saúde e prevenção de doenças crônicas não transmissíveis. Métodos: Trata-se de estudo transversal descritivo que utilizou informações de tabelas de composição centesimal de alimentos. Foram categorizados pela proposta de padrão alimentar amazônico (SILVA; VIEIRA, 2020) através dos estudos de (AGUIAR, 2019), que tem como enfoque principal a tabela de composição centesimal dos alimentos da Amazônia e de Mata (2012) com os alimentos listados com seus valores de medidas caseiras. Resultados: Foram elaboradas tabelas com alimentos e medidas caseiras com equivalência média. Conclusão: as tabelas elaboradas contêm dados que contribuirão para as indicações de substituições de alimentos nos planos alimentares com produtos regionais, especialmente em planos para pessoas portadoras de doenças crônicas não transmissíveis. Também permitirão a continuidade das análises e elaboração de tabelas de equivalências não apenas energética, mas de outros nutrientes.1QUE POSSA SER MAIS DIRETOSimPROCESSO DEMORADOBrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari (AM)Nutrição - Bacharelado - CoariVieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301Pereira, Luziane de Limahttp://lattes.cnpq.br/4319505584715966Lima, Luitgard Clayre Gabriel Carvalho dehttp://lattes.cnpq.br/2160928750139861Rebelo, Kemilla Sarmentohttp://lattes.cnpq.br/7837867523183369Elias, Sebastião Moraes2022-05-02T02:41:57Z2022-04-272022-05-02T02:41:57Z2022-02-24info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153porAGUIAR, Jaime Paiva Lopes. Tabela de composição de alimentos da Amazônia.Editora INPA, 2019, Páginas: 20. ANVISA – Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 359, de23/12/2003. BENTON, David. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. CritRev Food Sci Nutr. 2015; 55(7):988-1004. doi: 10.1080/10408398.2012.679980. BILMAN, E.; VAN KLEEF, E.; VAN TRIJP, V. External Cues Challenging the Internal Appetite Control system-Overview and Practical Implications. Crit Rev Food SciNutr. 2017 Sep 2;57(13):2825-2834. doi: 10.1080/10408398.2015.1073140. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentos regionais brasileiros / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministérioda Saúde, 2015. 484 p.: il. ISBN 978-85-334-2145-5. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.: il. ISBN 978-85-334-2176-9. DARMON, Nicole; DREWNOWSKI, Adam. Contribution of food prices and diet cost to socioeconomic disparities in diet quality and health: a systematic review and analysis.Nutrition reviews, v. 73, n. 10, p. 643-660, 2015. DERNINI, Sandro et al. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits. Public health nutrition, v. 20, n. 7, p. 1322-1330, 2017. doi: 10.1017/S1368980016003177. DE LIRA, Ana Celina Xavier; COUTINHO, Helen Rita Menezes; DA CUNHA FERST, Marklea. Gastronomia do Amazonas: percepção dos permissionários da Praia do Tupé, Manaus, AM. Turismo e Sociedade, v. 12, n. 3, 2020. KINUPP, F. V.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. ISBN 978-85-86714-46-7. 2015. KLIEMANN et al. Porção de referência para a população brasileira: uma análise considerando rótulos de alimentos industrializados. Rev. Nutr., Campinas, 27(3):329-341, maio/jun., 2014. MATA, M. M. Guia alimentar adaptado à população adulta do município de Coari- Amazonas. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Nutrição) - Universidade Federaldo Amazonas, Coari-AM, 2012. MATVEEVA, O.; BOGIE, J. F. J.; HENDRIKS, JEROME J. A.; LINKER, R. A.; HAGHIKIA, A.; KLEINEWIETFELD, M. Western Lifestyle and Immunopathology of Multiple Sclerosis. Ann N Y Acad Sci. 2018 Apr; 1417(1):71-86. doi: 10.1111/nyas.13583. Epub 2018 Jan 27. NEPA – Núcleo em estudos e pesquisas em alimentação. Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO). Campinas: UNICAMP; 2011. ROBINSON, E.; KERSBERGEN, I. Portion Size and Later Food Intake: Evidenc on the "Normalizing" Effect of Reducing Food Portion Sizes. Am J Clin Nutr. 2018 Apr 1;107(4):640-646. doi: 10.1093/ajcn/nqy013. SILVA, M.L.; VIEIRA, R.C.S. Proposta de adaptação da dieta mediterrânea utilizandoalimentos da região amazônica. Rev. Ens. Sa. Biotec. Amaz., v. 2; n. 1, p. 47-62, 2020. SERRA-MAJEM, L.; ORTIZ-ANDRELLUCCHI, A. [The Mediterranean Diet as an Example of Food and Nutrition Sustainability: A Multidisciplinary Approach]. Nutr Hosp. 2018 Jun 12;35(Spec No4):96-101. doi: 10.20960/nh.2133. VARLAMOV, Oleg. Western-style diet, sex steroids and metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, v. 1863, n. 5, p. 1147- 1155, 2017. ZINÖCKER, M. K.; LINDSETH, I. A. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):365. doi: 10.3390/nu10030365.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2023-03-07T19:04:16Zoai:localhost:prefix/6153Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2023-03-07T19:04:16Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false
dc.title.none.fl_str_mv Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
title Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
spellingShingle Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
Elias, Sebastião Moraes
Dieta Saudável
Healthy diet
Consumo de Alimentos
Valor de Referência para Porções
Dietética
Guias Alimentares
Food Consumption
Reference Value for Portions
Food Guides
Dietetics
CIENCIAS DA SAUDE
Nutrição - Necessidades
Porções alimentares
Dieta - Necessidades
title_short Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
title_full Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
title_fullStr Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
title_full_unstemmed Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
title_sort Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
author Elias, Sebastião Moraes
author_facet Elias, Sebastião Moraes
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Vieira, Regina Coeli da Silva
http://lattes.cnpq.br/5340174687450301
Pereira, Luziane de Lima
http://lattes.cnpq.br/4319505584715966
Lima, Luitgard Clayre Gabriel Carvalho de
http://lattes.cnpq.br/2160928750139861
Rebelo, Kemilla Sarmento
http://lattes.cnpq.br/7837867523183369
dc.contributor.author.fl_str_mv Elias, Sebastião Moraes
dc.subject.por.fl_str_mv Dieta Saudável
Healthy diet
Consumo de Alimentos
Valor de Referência para Porções
Dietética
Guias Alimentares
Food Consumption
Reference Value for Portions
Food Guides
Dietetics
CIENCIAS DA SAUDE
Nutrição - Necessidades
Porções alimentares
Dieta - Necessidades
topic Dieta Saudável
Healthy diet
Consumo de Alimentos
Valor de Referência para Porções
Dietética
Guias Alimentares
Food Consumption
Reference Value for Portions
Food Guides
Dietetics
CIENCIAS DA SAUDE
Nutrição - Necessidades
Porções alimentares
Dieta - Necessidades
description Introduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-05-02T02:41:57Z
2022-04-27
2022-05-02T02:41:57Z
2022-02-24
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv AGUIAR, Jaime Paiva Lopes. Tabela de composição de alimentos da Amazônia.Editora INPA, 2019, Páginas: 20. ANVISA – Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 359, de23/12/2003. BENTON, David. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. CritRev Food Sci Nutr. 2015; 55(7):988-1004. doi: 10.1080/10408398.2012.679980. BILMAN, E.; VAN KLEEF, E.; VAN TRIJP, V. External Cues Challenging the Internal Appetite Control system-Overview and Practical Implications. Crit Rev Food SciNutr. 2017 Sep 2;57(13):2825-2834. doi: 10.1080/10408398.2015.1073140. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentos regionais brasileiros / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministérioda Saúde, 2015. 484 p.: il. ISBN 978-85-334-2145-5. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.: il. ISBN 978-85-334-2176-9. DARMON, Nicole; DREWNOWSKI, Adam. Contribution of food prices and diet cost to socioeconomic disparities in diet quality and health: a systematic review and analysis.Nutrition reviews, v. 73, n. 10, p. 643-660, 2015. DERNINI, Sandro et al. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits. Public health nutrition, v. 20, n. 7, p. 1322-1330, 2017. doi: 10.1017/S1368980016003177. DE LIRA, Ana Celina Xavier; COUTINHO, Helen Rita Menezes; DA CUNHA FERST, Marklea. Gastronomia do Amazonas: percepção dos permissionários da Praia do Tupé, Manaus, AM. Turismo e Sociedade, v. 12, n. 3, 2020. KINUPP, F. V.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. ISBN 978-85-86714-46-7. 2015. KLIEMANN et al. Porção de referência para a população brasileira: uma análise considerando rótulos de alimentos industrializados. Rev. Nutr., Campinas, 27(3):329-341, maio/jun., 2014. MATA, M. M. Guia alimentar adaptado à população adulta do município de Coari- Amazonas. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Nutrição) - Universidade Federaldo Amazonas, Coari-AM, 2012. MATVEEVA, O.; BOGIE, J. F. J.; HENDRIKS, JEROME J. A.; LINKER, R. A.; HAGHIKIA, A.; KLEINEWIETFELD, M. Western Lifestyle and Immunopathology of Multiple Sclerosis. Ann N Y Acad Sci. 2018 Apr; 1417(1):71-86. doi: 10.1111/nyas.13583. Epub 2018 Jan 27. NEPA – Núcleo em estudos e pesquisas em alimentação. Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO). Campinas: UNICAMP; 2011. ROBINSON, E.; KERSBERGEN, I. Portion Size and Later Food Intake: Evidenc on the "Normalizing" Effect of Reducing Food Portion Sizes. Am J Clin Nutr. 2018 Apr 1;107(4):640-646. doi: 10.1093/ajcn/nqy013. SILVA, M.L.; VIEIRA, R.C.S. Proposta de adaptação da dieta mediterrânea utilizandoalimentos da região amazônica. Rev. Ens. Sa. Biotec. Amaz., v. 2; n. 1, p. 47-62, 2020. SERRA-MAJEM, L.; ORTIZ-ANDRELLUCCHI, A. [The Mediterranean Diet as an Example of Food and Nutrition Sustainability: A Multidisciplinary Approach]. Nutr Hosp. 2018 Jun 12;35(Spec No4):96-101. doi: 10.20960/nh.2133. VARLAMOV, Oleg. Western-style diet, sex steroids and metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, v. 1863, n. 5, p. 1147- 1155, 2017. ZINÖCKER, M. K.; LINDSETH, I. A. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):365. doi: 10.3390/nu10030365.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari (AM)
Nutrição - Bacharelado - Coari
publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari (AM)
Nutrição - Bacharelado - Coari
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFAM
instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron:UFAM
instname_str Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron_str UFAM
institution UFAM
reponame_str Repositório Institucional da UFAM
collection Repositório Institucional da UFAM
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1798061057237843968