Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFAM |
Texto Completo: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153 |
Resumo: | Introduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients. |
id |
UFAM-1_c017327994b4ed7bb1e9d40bc80a8015 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:prefix/6153 |
network_acronym_str |
UFAM-1 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFAM |
repository_id_str |
|
spelling |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – AmazonasDieta SaudávelHealthy dietConsumo de AlimentosValor de Referência para PorçõesDietéticaGuias AlimentaresFood ConsumptionReference Value for PortionsFood GuidesDieteticsCIENCIAS DA SAUDENutrição - NecessidadesPorções alimentaresDieta - NecessidadesIntroduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients.Introdução: Um modelo alimentar adequado que prioriza o consumo de produtos regionais. Definir porções de referência pode contribuir para evitar excessos e déficits nutricionais. Objetivo: Desenvolver proposta de porções de referência de alimentos regionais considerando padrão alimentar amazônico, promoção da saúde e prevenção de doenças crônicas não transmissíveis. Métodos: Trata-se de estudo transversal descritivo que utilizou informações de tabelas de composição centesimal de alimentos. Foram categorizados pela proposta de padrão alimentar amazônico (SILVA; VIEIRA, 2020) através dos estudos de (AGUIAR, 2019), que tem como enfoque principal a tabela de composição centesimal dos alimentos da Amazônia e de Mata (2012) com os alimentos listados com seus valores de medidas caseiras. Resultados: Foram elaboradas tabelas com alimentos e medidas caseiras com equivalência média. Conclusão: as tabelas elaboradas contêm dados que contribuirão para as indicações de substituições de alimentos nos planos alimentares com produtos regionais, especialmente em planos para pessoas portadoras de doenças crônicas não transmissíveis. Também permitirão a continuidade das análises e elaboração de tabelas de equivalências não apenas energética, mas de outros nutrientes.1QUE POSSA SER MAIS DIRETOSimPROCESSO DEMORADOBrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari (AM)Nutrição - Bacharelado - CoariVieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301Pereira, Luziane de Limahttp://lattes.cnpq.br/4319505584715966Lima, Luitgard Clayre Gabriel Carvalho dehttp://lattes.cnpq.br/2160928750139861Rebelo, Kemilla Sarmentohttp://lattes.cnpq.br/7837867523183369Elias, Sebastião Moraes2022-05-02T02:41:57Z2022-04-272022-05-02T02:41:57Z2022-02-24info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153porAGUIAR, Jaime Paiva Lopes. Tabela de composição de alimentos da Amazônia.Editora INPA, 2019, Páginas: 20. ANVISA – Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 359, de23/12/2003. BENTON, David. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. CritRev Food Sci Nutr. 2015; 55(7):988-1004. doi: 10.1080/10408398.2012.679980. BILMAN, E.; VAN KLEEF, E.; VAN TRIJP, V. External Cues Challenging the Internal Appetite Control system-Overview and Practical Implications. Crit Rev Food SciNutr. 2017 Sep 2;57(13):2825-2834. doi: 10.1080/10408398.2015.1073140. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentos regionais brasileiros / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministérioda Saúde, 2015. 484 p.: il. ISBN 978-85-334-2145-5. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.: il. ISBN 978-85-334-2176-9. DARMON, Nicole; DREWNOWSKI, Adam. Contribution of food prices and diet cost to socioeconomic disparities in diet quality and health: a systematic review and analysis.Nutrition reviews, v. 73, n. 10, p. 643-660, 2015. DERNINI, Sandro et al. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits. Public health nutrition, v. 20, n. 7, p. 1322-1330, 2017. doi: 10.1017/S1368980016003177. DE LIRA, Ana Celina Xavier; COUTINHO, Helen Rita Menezes; DA CUNHA FERST, Marklea. Gastronomia do Amazonas: percepção dos permissionários da Praia do Tupé, Manaus, AM. Turismo e Sociedade, v. 12, n. 3, 2020. KINUPP, F. V.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. ISBN 978-85-86714-46-7. 2015. KLIEMANN et al. Porção de referência para a população brasileira: uma análise considerando rótulos de alimentos industrializados. Rev. Nutr., Campinas, 27(3):329-341, maio/jun., 2014. MATA, M. M. Guia alimentar adaptado à população adulta do município de Coari- Amazonas. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Nutrição) - Universidade Federaldo Amazonas, Coari-AM, 2012. MATVEEVA, O.; BOGIE, J. F. J.; HENDRIKS, JEROME J. A.; LINKER, R. A.; HAGHIKIA, A.; KLEINEWIETFELD, M. Western Lifestyle and Immunopathology of Multiple Sclerosis. Ann N Y Acad Sci. 2018 Apr; 1417(1):71-86. doi: 10.1111/nyas.13583. Epub 2018 Jan 27. NEPA – Núcleo em estudos e pesquisas em alimentação. Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO). Campinas: UNICAMP; 2011. ROBINSON, E.; KERSBERGEN, I. Portion Size and Later Food Intake: Evidenc on the "Normalizing" Effect of Reducing Food Portion Sizes. Am J Clin Nutr. 2018 Apr 1;107(4):640-646. doi: 10.1093/ajcn/nqy013. SILVA, M.L.; VIEIRA, R.C.S. Proposta de adaptação da dieta mediterrânea utilizandoalimentos da região amazônica. Rev. Ens. Sa. Biotec. Amaz., v. 2; n. 1, p. 47-62, 2020. SERRA-MAJEM, L.; ORTIZ-ANDRELLUCCHI, A. [The Mediterranean Diet as an Example of Food and Nutrition Sustainability: A Multidisciplinary Approach]. Nutr Hosp. 2018 Jun 12;35(Spec No4):96-101. doi: 10.20960/nh.2133. VARLAMOV, Oleg. Western-style diet, sex steroids and metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, v. 1863, n. 5, p. 1147- 1155, 2017. ZINÖCKER, M. K.; LINDSETH, I. A. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):365. doi: 10.3390/nu10030365.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2023-03-07T19:04:16Zoai:localhost:prefix/6153Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2023-03-07T19:04:16Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
title |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
spellingShingle |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas Elias, Sebastião Moraes Dieta Saudável Healthy diet Consumo de Alimentos Valor de Referência para Porções Dietética Guias Alimentares Food Consumption Reference Value for Portions Food Guides Dietetics CIENCIAS DA SAUDE Nutrição - Necessidades Porções alimentares Dieta - Necessidades |
title_short |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
title_full |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
title_fullStr |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
title_full_unstemmed |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
title_sort |
Porções de referências para consumo de alimentos regionais do município de Coari – Amazonas |
author |
Elias, Sebastião Moraes |
author_facet |
Elias, Sebastião Moraes |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Vieira, Regina Coeli da Silva http://lattes.cnpq.br/5340174687450301 Pereira, Luziane de Lima http://lattes.cnpq.br/4319505584715966 Lima, Luitgard Clayre Gabriel Carvalho de http://lattes.cnpq.br/2160928750139861 Rebelo, Kemilla Sarmento http://lattes.cnpq.br/7837867523183369 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Elias, Sebastião Moraes |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Dieta Saudável Healthy diet Consumo de Alimentos Valor de Referência para Porções Dietética Guias Alimentares Food Consumption Reference Value for Portions Food Guides Dietetics CIENCIAS DA SAUDE Nutrição - Necessidades Porções alimentares Dieta - Necessidades |
topic |
Dieta Saudável Healthy diet Consumo de Alimentos Valor de Referência para Porções Dietética Guias Alimentares Food Consumption Reference Value for Portions Food Guides Dietetics CIENCIAS DA SAUDE Nutrição - Necessidades Porções alimentares Dieta - Necessidades |
description |
Introduction: An adequate food model prioritizes the consumption of regional products. Defining reference portions can help to avoid nutritional excesses and deficits. Objective: Develop a proposal for reference portions of regional foods considering the Amazonian food pattern, health promotion and prevention of chronic non-communicable diseases. Methods: This is a descriptive cross-sectional study that used information from tables of the proximate composition of foods. They were categorized by the proposed Amazonian food pattern (SILVA; VIEIRA, 2020) through studies by (AGUIAR, 2019), whose main focus is the table of proximate composition of foods from the Amazon and from Mata (2012) with the foods listed with their home measurements values. Results: Tables were prepared with food and household measures with average equivalence. Conclusion: the tables prepared contain data that will contribute to the indications of food substitutions in food plans with regional products, especially in plans for people with chronic non-communicable diseases. They will also allow for the continuity of analyzes and the elaboration of equivalence tables not only for energy, but for other nutrients. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-05-02T02:41:57Z 2022-04-27 2022-05-02T02:41:57Z 2022-02-24 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153 |
url |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6153 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
AGUIAR, Jaime Paiva Lopes. Tabela de composição de alimentos da Amazônia.Editora INPA, 2019, Páginas: 20. ANVISA – Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 359, de23/12/2003. BENTON, David. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. CritRev Food Sci Nutr. 2015; 55(7):988-1004. doi: 10.1080/10408398.2012.679980. BILMAN, E.; VAN KLEEF, E.; VAN TRIJP, V. External Cues Challenging the Internal Appetite Control system-Overview and Practical Implications. Crit Rev Food SciNutr. 2017 Sep 2;57(13):2825-2834. doi: 10.1080/10408398.2015.1073140. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentos regionais brasileiros / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministérioda Saúde, 2015. 484 p.: il. ISBN 978-85-334-2145-5. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.: il. ISBN 978-85-334-2176-9. DARMON, Nicole; DREWNOWSKI, Adam. Contribution of food prices and diet cost to socioeconomic disparities in diet quality and health: a systematic review and analysis.Nutrition reviews, v. 73, n. 10, p. 643-660, 2015. DERNINI, Sandro et al. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits. Public health nutrition, v. 20, n. 7, p. 1322-1330, 2017. doi: 10.1017/S1368980016003177. DE LIRA, Ana Celina Xavier; COUTINHO, Helen Rita Menezes; DA CUNHA FERST, Marklea. Gastronomia do Amazonas: percepção dos permissionários da Praia do Tupé, Manaus, AM. Turismo e Sociedade, v. 12, n. 3, 2020. KINUPP, F. V.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. ISBN 978-85-86714-46-7. 2015. KLIEMANN et al. Porção de referência para a população brasileira: uma análise considerando rótulos de alimentos industrializados. Rev. Nutr., Campinas, 27(3):329-341, maio/jun., 2014. MATA, M. M. Guia alimentar adaptado à população adulta do município de Coari- Amazonas. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Nutrição) - Universidade Federaldo Amazonas, Coari-AM, 2012. MATVEEVA, O.; BOGIE, J. F. J.; HENDRIKS, JEROME J. A.; LINKER, R. A.; HAGHIKIA, A.; KLEINEWIETFELD, M. Western Lifestyle and Immunopathology of Multiple Sclerosis. Ann N Y Acad Sci. 2018 Apr; 1417(1):71-86. doi: 10.1111/nyas.13583. Epub 2018 Jan 27. NEPA – Núcleo em estudos e pesquisas em alimentação. Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO). Campinas: UNICAMP; 2011. ROBINSON, E.; KERSBERGEN, I. Portion Size and Later Food Intake: Evidenc on the "Normalizing" Effect of Reducing Food Portion Sizes. Am J Clin Nutr. 2018 Apr 1;107(4):640-646. doi: 10.1093/ajcn/nqy013. SILVA, M.L.; VIEIRA, R.C.S. Proposta de adaptação da dieta mediterrânea utilizandoalimentos da região amazônica. Rev. Ens. Sa. Biotec. Amaz., v. 2; n. 1, p. 47-62, 2020. SERRA-MAJEM, L.; ORTIZ-ANDRELLUCCHI, A. [The Mediterranean Diet as an Example of Food and Nutrition Sustainability: A Multidisciplinary Approach]. Nutr Hosp. 2018 Jun 12;35(Spec No4):96-101. doi: 10.20960/nh.2133. VARLAMOV, Oleg. Western-style diet, sex steroids and metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, v. 1863, n. 5, p. 1147- 1155, 2017. ZINÖCKER, M. K.; LINDSETH, I. A. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):365. doi: 10.3390/nu10030365. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari |
publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFAM instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM) instacron:UFAM |
instname_str |
Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
instacron_str |
UFAM |
institution |
UFAM |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFAM |
collection |
Repositório Institucional da UFAM |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1798061057237843968 |