Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Luziane Bastos de
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805
Resumo: Objective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature.
id UFAM-1_d4bf03053e6852f7fc69241f8b247cf0
oai_identifier_str oai:localhost:prefix/5805
network_acronym_str UFAM-1
network_name_str Repositório Institucional da UFAM
repository_id_str
spelling Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacionalAphrodisiac foods: bibliographic survey of national scientific productionAfrodisíacosSexualidadeGastronomiaCIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃOAlimentos afrodisíacosAlimentos estimulantes sexuaisPerformance sexualMicronutrientesObjective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature.Objetivo: Traçar perfis gerais da produção científica nacional acerca dos alimentos afrodisíacos. Métodos: Procedeu-se através de levantamento bibliográfico com abordagem qualitativa em periódicos com acesso gratuito considerando o período de 2004 a 2020, em quatro bases de dados com acesso gratuito, tendo como descritor “afrodisíaco”, e como critério de inclusão a ocorrência do mesmo pelo menos uma vez no título ou no corpo do texto. Resultados: A literatura nacional acerca do assunto ainda é escassa, prevalecendo estudos bibliográficos. Apesar de forte influência cultural dos afrodisíacos nos mais diversos povos desde a antiguidade, não comprovação científica quanto aos efeitos afrodisíacos atribuídos a certos alimentos. Considerações Finais: Para além de aspectos nutricionais, gastronômicos e culinários, este assunto envolve o ser humano nos seus diferentes aspectos como o social e o emocional, evidenciando assim a importância de estudos desta natureza.4SimMuito confuso devido ao excesso de informação. isso acaba confundindo o aluno.BrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari/AMNutrição - Bacharelado - CoariCustódio, Tânia Valéria de Oliveirahttp://lattes.cnpq.br/4828147747136077Oliveira Neto, Nilton Azevedo dehttp://lattes.cnpq.br/9104921233492029Grijó, Edilene Limahttp://lattes.cnpq.br/3648084825768432Figueira, Luciene Pereshttp://lattes.cnpq.br/2556275629651515Vieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301https://orcid.org/0000-0002-5804-5960Oliveira, Luziane Bastos de2020-11-30T17:58:29Z2020-11-302020-11-30T17:58:29Z2020-11-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2021-12-01T04:57:02Zoai:localhost:prefix/5805Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2021-12-01T04:57:02Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false
dc.title.none.fl_str_mv Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
Aphrodisiac foods: bibliographic survey of national scientific production
title Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
spellingShingle Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
Oliveira, Luziane Bastos de
Afrodisíacos
Sexualidade
Gastronomia
CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO
Alimentos afrodisíacos
Alimentos estimulantes sexuais
Performance sexual
Micronutrientes
title_short Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
title_full Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
title_fullStr Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
title_full_unstemmed Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
title_sort Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
author Oliveira, Luziane Bastos de
author_facet Oliveira, Luziane Bastos de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Custódio, Tânia Valéria de Oliveira
http://lattes.cnpq.br/4828147747136077
Oliveira Neto, Nilton Azevedo de
http://lattes.cnpq.br/9104921233492029
Grijó, Edilene Lima
http://lattes.cnpq.br/3648084825768432
Figueira, Luciene Peres
http://lattes.cnpq.br/2556275629651515
Vieira, Regina Coeli da Silva
http://lattes.cnpq.br/5340174687450301
https://orcid.org/0000-0002-5804-5960
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, Luziane Bastos de
dc.subject.por.fl_str_mv Afrodisíacos
Sexualidade
Gastronomia
CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO
Alimentos afrodisíacos
Alimentos estimulantes sexuais
Performance sexual
Micronutrientes
topic Afrodisíacos
Sexualidade
Gastronomia
CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO
Alimentos afrodisíacos
Alimentos estimulantes sexuais
Performance sexual
Micronutrientes
description Objective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-11-30T17:58:29Z
2020-11-30
2020-11-30T17:58:29Z
2020-11-10
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari/AM
Nutrição - Bacharelado - Coari
publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari/AM
Nutrição - Bacharelado - Coari
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFAM
instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron:UFAM
instname_str Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron_str UFAM
institution UFAM
reponame_str Repositório Institucional da UFAM
collection Repositório Institucional da UFAM
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1798061054527275008