Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFAM |
Texto Completo: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805 |
Resumo: | Objective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature. |
id |
UFAM-1_d4bf03053e6852f7fc69241f8b247cf0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:prefix/5805 |
network_acronym_str |
UFAM-1 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFAM |
repository_id_str |
|
spelling |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacionalAphrodisiac foods: bibliographic survey of national scientific productionAfrodisíacosSexualidadeGastronomiaCIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃOAlimentos afrodisíacosAlimentos estimulantes sexuaisPerformance sexualMicronutrientesObjective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature.Objetivo: Traçar perfis gerais da produção científica nacional acerca dos alimentos afrodisíacos. Métodos: Procedeu-se através de levantamento bibliográfico com abordagem qualitativa em periódicos com acesso gratuito considerando o período de 2004 a 2020, em quatro bases de dados com acesso gratuito, tendo como descritor “afrodisíaco”, e como critério de inclusão a ocorrência do mesmo pelo menos uma vez no título ou no corpo do texto. Resultados: A literatura nacional acerca do assunto ainda é escassa, prevalecendo estudos bibliográficos. Apesar de forte influência cultural dos afrodisíacos nos mais diversos povos desde a antiguidade, não comprovação científica quanto aos efeitos afrodisíacos atribuídos a certos alimentos. Considerações Finais: Para além de aspectos nutricionais, gastronômicos e culinários, este assunto envolve o ser humano nos seus diferentes aspectos como o social e o emocional, evidenciando assim a importância de estudos desta natureza.4SimMuito confuso devido ao excesso de informação. isso acaba confundindo o aluno.BrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari/AMNutrição - Bacharelado - CoariCustódio, Tânia Valéria de Oliveirahttp://lattes.cnpq.br/4828147747136077Oliveira Neto, Nilton Azevedo dehttp://lattes.cnpq.br/9104921233492029Grijó, Edilene Limahttp://lattes.cnpq.br/3648084825768432Figueira, Luciene Pereshttp://lattes.cnpq.br/2556275629651515Vieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301https://orcid.org/0000-0002-5804-5960Oliveira, Luziane Bastos de2020-11-30T17:58:29Z2020-11-302020-11-30T17:58:29Z2020-11-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2021-12-01T04:57:02Zoai:localhost:prefix/5805Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2021-12-01T04:57:02Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional Aphrodisiac foods: bibliographic survey of national scientific production |
title |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
spellingShingle |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional Oliveira, Luziane Bastos de Afrodisíacos Sexualidade Gastronomia CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO Alimentos afrodisíacos Alimentos estimulantes sexuais Performance sexual Micronutrientes |
title_short |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
title_full |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
title_fullStr |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
title_full_unstemmed |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
title_sort |
Alimentos afrodisíacos: levantamento bibliográfico da produção científica nacional |
author |
Oliveira, Luziane Bastos de |
author_facet |
Oliveira, Luziane Bastos de |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Custódio, Tânia Valéria de Oliveira http://lattes.cnpq.br/4828147747136077 Oliveira Neto, Nilton Azevedo de http://lattes.cnpq.br/9104921233492029 Grijó, Edilene Lima http://lattes.cnpq.br/3648084825768432 Figueira, Luciene Peres http://lattes.cnpq.br/2556275629651515 Vieira, Regina Coeli da Silva http://lattes.cnpq.br/5340174687450301 https://orcid.org/0000-0002-5804-5960 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Luziane Bastos de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Afrodisíacos Sexualidade Gastronomia CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO Alimentos afrodisíacos Alimentos estimulantes sexuais Performance sexual Micronutrientes |
topic |
Afrodisíacos Sexualidade Gastronomia CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO Alimentos afrodisíacos Alimentos estimulantes sexuais Performance sexual Micronutrientes |
description |
Objective: Objective: To outline general profiles of national scientific production about aphrodisiac foods. Methods: We proceeded through a bibliographic survey with a qualitative approach in periodicals with access considering the period from 2004 to 2020, in four databases with free access, having as an “aphrodisiac” descriptor, and as an inclusion criterion the occurrence of it at least once in the title or body text. Results: The national literature on the subject is still scarce, bibliographic studies prevailing. Despite the strong cultural influence of aphrodisiacs in the most diverse peoples since antiquity, no scientific evidence regarding the aphrodisiac effects attributed to certain foods. Final Considerations: In addition to nutritional, gastronomic and culinary aspects, this subject involves the human being in its different aspects such as the social and the emotional, evidencing thus the importance of studies of this nature. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-11-30T17:58:29Z 2020-11-30 2020-11-30T17:58:29Z 2020-11-10 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805 |
url |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5805 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari/AM Nutrição - Bacharelado - Coari |
publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari/AM Nutrição - Bacharelado - Coari |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFAM instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM) instacron:UFAM |
instname_str |
Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
instacron_str |
UFAM |
institution |
UFAM |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFAM |
collection |
Repositório Institucional da UFAM |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1798061054527275008 |