Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carmo, Joiza Angélica do
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/7423
Resumo: This paper aims to analyze the relation between attributes and values perceived among the consumers of Japanese food in Fortaleza, Brazil. The research is theoretically based upon in consumer behavior approaches, values and Means End Chain Theory (MEC). There were made thirty in depth interviews with Japanese food consumers in Fortaleza city, between November 2008 and April 2009. The applied technique was laddering, that is based in the viewed implications in MEC Theory, with the central concept of ‘hand ladder’, exploring three levels: attributes, consequences and values. This technique allowed building an implication matrix and a hierarchical value map, which confi rmed elements, attributes, consequences and values that characterize the behavior of the consumer-oriented pleasure and personal satisfaction. The results evidence, among the consumers, individualistic values as: openness, exiting life, satisfaction, pleasure, happiness, self-esteem and affective relationship, friendship. These values confi rm their look for achieving personal goal. Through the analysis of the hierarchical value map, it may be concluded that these values are related with attributes perceived by the consumer, such as: restaurant’s environment, quality, raw and exotic food, typical smell, color and fl avor.
id UFC-7_e2b72b0cad7dfe84690a1ae21f87833e
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/7423
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesaComportamento do consumidorCulinária japonesaThis paper aims to analyze the relation between attributes and values perceived among the consumers of Japanese food in Fortaleza, Brazil. The research is theoretically based upon in consumer behavior approaches, values and Means End Chain Theory (MEC). There were made thirty in depth interviews with Japanese food consumers in Fortaleza city, between November 2008 and April 2009. The applied technique was laddering, that is based in the viewed implications in MEC Theory, with the central concept of ‘hand ladder’, exploring three levels: attributes, consequences and values. This technique allowed building an implication matrix and a hierarchical value map, which confi rmed elements, attributes, consequences and values that characterize the behavior of the consumer-oriented pleasure and personal satisfaction. The results evidence, among the consumers, individualistic values as: openness, exiting life, satisfaction, pleasure, happiness, self-esteem and affective relationship, friendship. These values confi rm their look for achieving personal goal. Through the analysis of the hierarchical value map, it may be concluded that these values are related with attributes perceived by the consumer, such as: restaurant’s environment, quality, raw and exotic food, typical smell, color and fl avor.Este trabalho tem como objetivo analisar a relação entre atributos e valores percebida por consumidores de comida japonesa de Fortaleza. A pesquisa sustenta-se teoricamente em abordagens sobre o comportamento do consumidor e em valores, e na Teoria da Cadeia de Meios e Fins (Means End Chain – MEC). Foram realizadas trinta entrevistas em profundidade com consumidores de comida japonesa da cidade de Fortaleza entre os meses de novembro de 2008 e abril de 2009. A técnica aplicada é a laddering, alicerçada nas implicações vislumbradas na Teoria MEC, com o conceito central de “escada de mão”, explorando os três níveis: atributos, consequências e valores. Essa técnica proporcionou a construção de uma matriz de implicação e de um mapa hierárquico de valor, que permitiram confi rmar os elementos, os atributos, os valores e as consequências que caracterizam o comportamento do consumidor orientado para o prazer e para a satisfação pessoal. O resultado da pesquisa evidenciou, entre os consumidores, valores individualistas como: abertura, vida excitante, satisfação, prazer, felicidade, autoestima e relação afetiva, amizade. Esses valores reafi rmam a busca por atingir a meta pessoal. Pela análise do mapa hierárquico de valores, pode-se concluir que esses valores estão relacionados com atributos percebidos pelo consumidor, tais como: ambiente do restaurante; qualidade; comida crua e exótica; cheiro, cor e sabor típicos.José Carlos Lázaro da Silva Filho2014-02-25T17:16:28Z2014-02-25T17:16:28Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCARMO, J. A. Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa. Contextus: Revista Contemporânea de Economia e Gestão, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. 67-82, jan./jun. 2012.2178-92581678-2089http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/7423Carmo, Joiza Angélica doporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-01-17T12:56:39Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/7423Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2019-01-17T12:56:39Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
title Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
spellingShingle Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
Carmo, Joiza Angélica do
Comportamento do consumidor
Culinária japonesa
title_short Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
title_full Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
title_fullStr Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
title_full_unstemmed Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
title_sort Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa
author Carmo, Joiza Angélica do
author_facet Carmo, Joiza Angélica do
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Carmo, Joiza Angélica do
dc.subject.por.fl_str_mv Comportamento do consumidor
Culinária japonesa
topic Comportamento do consumidor
Culinária japonesa
description This paper aims to analyze the relation between attributes and values perceived among the consumers of Japanese food in Fortaleza, Brazil. The research is theoretically based upon in consumer behavior approaches, values and Means End Chain Theory (MEC). There were made thirty in depth interviews with Japanese food consumers in Fortaleza city, between November 2008 and April 2009. The applied technique was laddering, that is based in the viewed implications in MEC Theory, with the central concept of ‘hand ladder’, exploring three levels: attributes, consequences and values. This technique allowed building an implication matrix and a hierarchical value map, which confi rmed elements, attributes, consequences and values that characterize the behavior of the consumer-oriented pleasure and personal satisfaction. The results evidence, among the consumers, individualistic values as: openness, exiting life, satisfaction, pleasure, happiness, self-esteem and affective relationship, friendship. These values confi rm their look for achieving personal goal. Through the analysis of the hierarchical value map, it may be concluded that these values are related with attributes perceived by the consumer, such as: restaurant’s environment, quality, raw and exotic food, typical smell, color and fl avor.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2014-02-25T17:16:28Z
2014-02-25T17:16:28Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CARMO, J. A. Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa. Contextus: Revista Contemporânea de Economia e Gestão, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. 67-82, jan./jun. 2012.
2178-9258
1678-2089
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/7423
identifier_str_mv CARMO, J. A. Amizade, prazer e felicidade: relações entre atributos e valores na ótica de consumidores de comida japonesa. Contextus: Revista Contemporânea de Economia e Gestão, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. 67-82, jan./jun. 2012.
2178-9258
1678-2089
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/7423
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv José Carlos Lázaro da Silva Filho
publisher.none.fl_str_mv José Carlos Lázaro da Silva Filho
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1809935806383521792