Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moura, Waldênia de Melo
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Lima, Paulo César de, Fazuoli, Luiz Carlos, Condé, Aurinelza Teixeira Batista, Silva, Tales Campos da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428
Resumo: The objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira.
id UFLA_2afb00c3576b803a8903a99f9f5fd03f
oai_identifier_str oai:localhost:1/13864
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata MineiraPerformance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas GeraisCiências AgráriasCoffea arabicaOrganic coffeeCafeiculturaCafeicultura orgânicaAvaliaçãoProdutividadeDoenças e pragasEvaluationProductivityDiseases and pestsThe objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira.Objetivou-se,neste trabalho,avaliar o desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico, visando a indicação de cultivares promissoras para a Zona da Mata Mineira. Os experimentos foram instalados no ano de 2003 e conduzidos até 2009, em delineamento de blocos casualizados com trinta genótipos (cultivares e linhagens) e três repetições, nos municípios de Araponga, Espera Feliz e Tombos, representativos dessa região. Foi utilizada a metodologia de pesquisa participativa e as avaliações iniciaram no ano de 2006, que perduraram por quatro colheitas. As cultivares apresentaram variabilidade para a maioria das características avaliadas. Em geral, foi constatada baixa incidência de pragas e doenças, decorrente de fatores genéticos e provável influência das adubações orgânicas e do controle natural. O vigor vegetativo, a produtividade, a severidade de ferrugem e de cercosporiose apresentaram interação genótipos x locais significativos. Foram identificadas as cultivares de café promissoras para cada local em estudo, incluindo as resistentes, de moderada resistência e suscetíveis à ferrugem. As cultivares Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 e a linhagem H518 são as mais indicadas para o sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira.2014-01-172017-08-01T20:08:30Z2017-08-01T20:08:30Z2013info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfMOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-2641984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428/pdf_37http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/428/241Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMoura, Waldênia de MeloLima, Paulo César deFazuoli, Luiz CarlosCondé, Aurinelza Teixeira BatistaSilva, Tales Campos daMoura, Waldênia de MeloLima, Paulo César deFazuoli, Luiz CarlosCondé, Aurinelza Teixeira BatistaSilva, Tales Campos da2021-01-29T17:18:23Zoai:localhost:1/13864Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-29T17:18:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
Performance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas Gerais
title Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
spellingShingle Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
Moura, Waldênia de Melo
Ciências Agrárias
Coffea arabica
Organic coffee
Cafeicultura
Cafeicultura orgânica
Avaliação
Produtividade
Doenças e pragas
Evaluation
Productivity
Diseases and pests
title_short Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
title_full Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
title_fullStr Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
title_full_unstemmed Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
title_sort Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
author Moura, Waldênia de Melo
author_facet Moura, Waldênia de Melo
Lima, Paulo César de
Fazuoli, Luiz Carlos
Condé, Aurinelza Teixeira Batista
Silva, Tales Campos da
author_role author
author2 Lima, Paulo César de
Fazuoli, Luiz Carlos
Condé, Aurinelza Teixeira Batista
Silva, Tales Campos da
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Moura, Waldênia de Melo
Lima, Paulo César de
Fazuoli, Luiz Carlos
Condé, Aurinelza Teixeira Batista
Silva, Tales Campos da
Moura, Waldênia de Melo
Lima, Paulo César de
Fazuoli, Luiz Carlos
Condé, Aurinelza Teixeira Batista
Silva, Tales Campos da
dc.subject.por.fl_str_mv Ciências Agrárias
Coffea arabica
Organic coffee
Cafeicultura
Cafeicultura orgânica
Avaliação
Produtividade
Doenças e pragas
Evaluation
Productivity
Diseases and pests
topic Ciências Agrárias
Coffea arabica
Organic coffee
Cafeicultura
Cafeicultura orgânica
Avaliação
Produtividade
Doenças e pragas
Evaluation
Productivity
Diseases and pests
description The objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2014-01-17
2017-08-01T20:08:30Z
2017-08-01T20:08:30Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428
identifier_str_mv MOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428/pdf_37
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/428/241
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264
Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264
Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264
1984-3909
1809-6875
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550032866803712