Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428 |
Resumo: | The objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira. |
id |
UFLA_2afb00c3576b803a8903a99f9f5fd03f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/13864 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata MineiraPerformance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas GeraisCiências AgráriasCoffea arabicaOrganic coffeeCafeiculturaCafeicultura orgânicaAvaliaçãoProdutividadeDoenças e pragasEvaluationProductivityDiseases and pestsThe objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira.Objetivou-se,neste trabalho,avaliar o desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico, visando a indicação de cultivares promissoras para a Zona da Mata Mineira. Os experimentos foram instalados no ano de 2003 e conduzidos até 2009, em delineamento de blocos casualizados com trinta genótipos (cultivares e linhagens) e três repetições, nos municípios de Araponga, Espera Feliz e Tombos, representativos dessa região. Foi utilizada a metodologia de pesquisa participativa e as avaliações iniciaram no ano de 2006, que perduraram por quatro colheitas. As cultivares apresentaram variabilidade para a maioria das características avaliadas. Em geral, foi constatada baixa incidência de pragas e doenças, decorrente de fatores genéticos e provável influência das adubações orgânicas e do controle natural. O vigor vegetativo, a produtividade, a severidade de ferrugem e de cercosporiose apresentaram interação genótipos x locais significativos. Foram identificadas as cultivares de café promissoras para cada local em estudo, incluindo as resistentes, de moderada resistência e suscetíveis à ferrugem. As cultivares Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 e a linhagem H518 são as mais indicadas para o sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira.2014-01-172017-08-01T20:08:30Z2017-08-01T20:08:30Z2013info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfMOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-2641984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428/pdf_37http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/428/241Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMoura, Waldênia de MeloLima, Paulo César deFazuoli, Luiz CarlosCondé, Aurinelza Teixeira BatistaSilva, Tales Campos daMoura, Waldênia de MeloLima, Paulo César deFazuoli, Luiz CarlosCondé, Aurinelza Teixeira BatistaSilva, Tales Campos da2021-01-29T17:18:23Zoai:localhost:1/13864Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-29T17:18:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira Performance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas Gerais |
title |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
spellingShingle |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira Moura, Waldênia de Melo Ciências Agrárias Coffea arabica Organic coffee Cafeicultura Cafeicultura orgânica Avaliação Produtividade Doenças e pragas Evaluation Productivity Diseases and pests |
title_short |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
title_full |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
title_fullStr |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
title_full_unstemmed |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
title_sort |
Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira |
author |
Moura, Waldênia de Melo |
author_facet |
Moura, Waldênia de Melo Lima, Paulo César de Fazuoli, Luiz Carlos Condé, Aurinelza Teixeira Batista Silva, Tales Campos da |
author_role |
author |
author2 |
Lima, Paulo César de Fazuoli, Luiz Carlos Condé, Aurinelza Teixeira Batista Silva, Tales Campos da |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Moura, Waldênia de Melo Lima, Paulo César de Fazuoli, Luiz Carlos Condé, Aurinelza Teixeira Batista Silva, Tales Campos da Moura, Waldênia de Melo Lima, Paulo César de Fazuoli, Luiz Carlos Condé, Aurinelza Teixeira Batista Silva, Tales Campos da |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ciências Agrárias Coffea arabica Organic coffee Cafeicultura Cafeicultura orgânica Avaliação Produtividade Doenças e pragas Evaluation Productivity Diseases and pests |
topic |
Ciências Agrárias Coffea arabica Organic coffee Cafeicultura Cafeicultura orgânica Avaliação Produtividade Doenças e pragas Evaluation Productivity Diseases and pests |
description |
The objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013 2014-01-17 2017-08-01T20:08:30Z 2017-08-01T20:08:30Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428 |
identifier_str_mv |
MOURA, W. de M. et al. Desempenho de cultivares de café em sistema de cultivo orgânico na Zona da Mata Mineira. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 256-264, jul./set. 2013. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13864 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428/pdf_37 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/428/241 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264 Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264 Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 256-264 1984-3909 1809-6875 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1823242069969207296 |