Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200023 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7192 |
Resumo: | The aim of this study was the isotopic evaluation of honey traded in the Southern and Southeastern Brazilian regions, to detect fraud. Commercial samples, registered in the municipal, State or Federal Inspection Service, were collected and submitted to combustion in the EA 1108 CHN Elemental Analyzer and analyzed in the DELTA-S (Finningan Mat.) isotope ratio mass spectrometer. The isotopic values (δ13C) of in natura honey were compared to their respective proteins (internal standard). Samples whose difference between the isotopic value of protein and honey was equal or inferior to -1‰ were considered adulterated. The samples considered adulterated were submitted to qualitative chemical tests which were unable to show adulteration for some of them. Among the 61 samples analyzed, 18.0% were adulterated; 11.5% in the Southeastern and 6.5% in the Southern region. Unlike chemical tests, isotopic analysis has shown to be efficient to identify and quantify adulteration in commercial honey. |
id |
UFLA_3f240e2908a547cfec18b0920f12dfaa |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/7192 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbonoA study of adulteration in brazilian honeys by carbon isotope ratioMelAdulteraçãoIsótopos estáveisCarbono-13IRMSHoneyFraudStable isotopesCarbon-13The aim of this study was the isotopic evaluation of honey traded in the Southern and Southeastern Brazilian regions, to detect fraud. Commercial samples, registered in the municipal, State or Federal Inspection Service, were collected and submitted to combustion in the EA 1108 CHN Elemental Analyzer and analyzed in the DELTA-S (Finningan Mat.) isotope ratio mass spectrometer. The isotopic values (δ13C) of in natura honey were compared to their respective proteins (internal standard). Samples whose difference between the isotopic value of protein and honey was equal or inferior to -1‰ were considered adulterated. The samples considered adulterated were submitted to qualitative chemical tests which were unable to show adulteration for some of them. Among the 61 samples analyzed, 18.0% were adulterated; 11.5% in the Southeastern and 6.5% in the Southern region. Unlike chemical tests, isotopic analysis has shown to be efficient to identify and quantify adulteration in commercial honey.Neste trabalho, objetivou-se analisar isotopicamente méis comercializados nas regiões Sul e Sudeste do Brasil, para a detecção de fraude. Foram colhidas amostras comerciais com registro no Serviço de Inspeção Federal, Estadual ou Municipal. As amostras foram submetidas à combustão no Analisador Elementar EA 1108 CHN e analisadas no espectrômetro de massas de razão isotópica DELTA-S (Finningan Mat). Os valores isotópicos (δ13C) dos méis in natura foram comparados aos de suas respectivas proteínas (padrão interno). Foram consideradas adulteradas as amostras cuja diferença entre o valor isotópico da proteína e do mel foi igual ou inferior a -1 . As amostras consideradas adulteradas pela análise isotópica foram submetidas a testes químicos qualitativos que não foram capazes de indicar adulteração para algumas delas. Das 61 amostras analisadas, 18,0% encontram-se adulteradas, sendo 11,5% na Região Sudeste e 6,5% na Região Sul. Ao contrário dos testes químicos, a análise isotópica mostrou-se eficaz em identificar e quantificar a adulteração de méis comerciais.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-04-012015-04-30T13:35:42Z2015-04-30T13:35:42Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200023SOUZA-KRULISKI, C. R. de et al. Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 434-439, mar./abr. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7192Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASouza-Kruliski, Cibele Regina deDucatti, CarlosVenturini Filho, Waldemar GastoniOrsi, Ricardo de OliveiraSilva, Evandro Tadeuporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-21T13:04:30Zoai:localhost:1/7192Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-21T13:04:30Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono A study of adulteration in brazilian honeys by carbon isotope ratio |
title |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
spellingShingle |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono Souza-Kruliski, Cibele Regina de Mel Adulteração Isótopos estáveis Carbono-13 IRMS Honey Fraud Stable isotopes Carbon-13 |
title_short |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
title_full |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
title_fullStr |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
title_full_unstemmed |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
title_sort |
Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono |
author |
Souza-Kruliski, Cibele Regina de |
author_facet |
Souza-Kruliski, Cibele Regina de Ducatti, Carlos Venturini Filho, Waldemar Gastoni Orsi, Ricardo de Oliveira Silva, Evandro Tadeu |
author_role |
author |
author2 |
Ducatti, Carlos Venturini Filho, Waldemar Gastoni Orsi, Ricardo de Oliveira Silva, Evandro Tadeu |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Souza-Kruliski, Cibele Regina de Ducatti, Carlos Venturini Filho, Waldemar Gastoni Orsi, Ricardo de Oliveira Silva, Evandro Tadeu |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Mel Adulteração Isótopos estáveis Carbono-13 IRMS Honey Fraud Stable isotopes Carbon-13 |
topic |
Mel Adulteração Isótopos estáveis Carbono-13 IRMS Honey Fraud Stable isotopes Carbon-13 |
description |
The aim of this study was the isotopic evaluation of honey traded in the Southern and Southeastern Brazilian regions, to detect fraud. Commercial samples, registered in the municipal, State or Federal Inspection Service, were collected and submitted to combustion in the EA 1108 CHN Elemental Analyzer and analyzed in the DELTA-S (Finningan Mat.) isotope ratio mass spectrometer. The isotopic values (δ13C) of in natura honey were compared to their respective proteins (internal standard). Samples whose difference between the isotopic value of protein and honey was equal or inferior to -1‰ were considered adulterated. The samples considered adulterated were submitted to qualitative chemical tests which were unable to show adulteration for some of them. Among the 61 samples analyzed, 18.0% were adulterated; 11.5% in the Southeastern and 6.5% in the Southern region. Unlike chemical tests, isotopic analysis has shown to be efficient to identify and quantify adulteration in commercial honey. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-04-01 2015-04-30T13:35:42Z 2015-04-30T13:35:42Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200023 SOUZA-KRULISKI, C. R. de et al. Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 434-439, mar./abr. 2010. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7192 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200023 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7192 |
identifier_str_mv |
SOUZA-KRULISKI, C. R. de et al. Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 434-439, mar./abr. 2010. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835048327512064 |