Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souki, Gustavo Quiroga
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Salazar, German Torres, Antonialli, Luiz Marcelo, Pereira, Cláudia Aparecida
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852
Resumo: The purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work.
id UFLA_a7b09fdf97b591c1d5dbfc679b162843
oai_identifier_str oai:localhost:1/8852
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovinaMarketingComportamento do consumidorAgronegócioConsumer behaviorAgribusinessThe purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work.O presente trabalho desenvolveu-se com o objetivo de identificar os fatores que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina de Belo Horizonte, Minas Gerais. Foi realizada uma pesquisa descritiva a partir de um levantamento do tipo survey, com base em um corte transversal, com variáveis quantitativas, totalizando 400 entrevistas pessoais nos pontos de venda, utilizandose questionários estruturados apenas com questões fechadas. Verificou-se que a higiene, o odor, a aparência, a ausência de resíduos, ser saudável, ser fresca, ser saborosa, ser macia, a cor e ser nutritiva são as variáveis consideradas mais importantes pelos consumidores na sua decisão de compra. Além disso, observou-se que o sexo, a idade, o estado civil, a renda familiar, o nível de escolaridade e o tempo dedicado ao trabalho afetam as decisões de compra dos consumidores.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-182015-05-04T13:47:23Z2015-05-04T13:47:23Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 5, n. 2 (2003)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238/235Souki, Gustavo QuirogaSalazar, German TorresAntonialli, Luiz MarceloPereira, Cláudia Aparecidainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-12T14:46:29Zoai:localhost:1/8852Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-12T14:46:29Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
title Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
spellingShingle Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
Souki, Gustavo Quiroga
Marketing
Comportamento do consumidor
Agronegócio
Consumer behavior
Agribusiness
title_short Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
title_full Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
title_fullStr Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
title_full_unstemmed Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
title_sort Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
author Souki, Gustavo Quiroga
author_facet Souki, Gustavo Quiroga
Salazar, German Torres
Antonialli, Luiz Marcelo
Pereira, Cláudia Aparecida
author_role author
author2 Salazar, German Torres
Antonialli, Luiz Marcelo
Pereira, Cláudia Aparecida
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Souki, Gustavo Quiroga
Salazar, German Torres
Antonialli, Luiz Marcelo
Pereira, Cláudia Aparecida
dc.subject.por.fl_str_mv Marketing
Comportamento do consumidor
Agronegócio
Consumer behavior
Agribusiness
topic Marketing
Comportamento do consumidor
Agronegócio
Consumer behavior
Agribusiness
description The purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-04-18
2015-05-04T13:47:23Z
2015-05-04T13:47:23Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238
SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852
identifier_str_mv SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238/235
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 5, n. 2 (2003)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439118238220288