Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852 |
Resumo: | The purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work. |
id |
UFLA_a7b09fdf97b591c1d5dbfc679b162843 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/8852 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovinaMarketingComportamento do consumidorAgronegócioConsumer behaviorAgribusinessThe purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work.O presente trabalho desenvolveu-se com o objetivo de identificar os fatores que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina de Belo Horizonte, Minas Gerais. Foi realizada uma pesquisa descritiva a partir de um levantamento do tipo survey, com base em um corte transversal, com variáveis quantitativas, totalizando 400 entrevistas pessoais nos pontos de venda, utilizandose questionários estruturados apenas com questões fechadas. Verificou-se que a higiene, o odor, a aparência, a ausência de resíduos, ser saudável, ser fresca, ser saborosa, ser macia, a cor e ser nutritiva são as variáveis consideradas mais importantes pelos consumidores na sua decisão de compra. Além disso, observou-se que o sexo, a idade, o estado civil, a renda familiar, o nível de escolaridade e o tempo dedicado ao trabalho afetam as decisões de compra dos consumidores.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-182015-05-04T13:47:23Z2015-05-04T13:47:23Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 5, n. 2 (2003)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238/235Souki, Gustavo QuirogaSalazar, German TorresAntonialli, Luiz MarceloPereira, Cláudia Aparecidainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-12T14:46:29Zoai:localhost:1/8852Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-12T14:46:29Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
title |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
spellingShingle |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina Souki, Gustavo Quiroga Marketing Comportamento do consumidor Agronegócio Consumer behavior Agribusiness |
title_short |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
title_full |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
title_fullStr |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
title_full_unstemmed |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
title_sort |
Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina |
author |
Souki, Gustavo Quiroga |
author_facet |
Souki, Gustavo Quiroga Salazar, German Torres Antonialli, Luiz Marcelo Pereira, Cláudia Aparecida |
author_role |
author |
author2 |
Salazar, German Torres Antonialli, Luiz Marcelo Pereira, Cláudia Aparecida |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Souki, Gustavo Quiroga Salazar, German Torres Antonialli, Luiz Marcelo Pereira, Cláudia Aparecida |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Marketing Comportamento do consumidor Agronegócio Consumer behavior Agribusiness |
topic |
Marketing Comportamento do consumidor Agronegócio Consumer behavior Agribusiness |
description |
The purpose of this paper is to identify the attributes of beef that affect the buying decisions of the consumers of Belo Horizonte, Minas Gerais. A descriptive survey was conducted with quantitative variables, with a total of 400 interviews at the point of retail purchase, using structured questionnaires with multiple-choice questions only. It was possible to verify that the attributes considered most important by the consumers regarding the beef were: hygiene, smell, appearance, additive-free, healthy appearance, freshness, flavor, tenderness, color, and nutritional value. We found significant statistical differences between the consumer’s clusters. It indicates that the attributes of the beef that affect the buying decisions are related to gender, age, marital status, household income, educational level, and time dedicated to work. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-18 2015-05-04T13:47:23Z 2015-05-04T13:47:23Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238 SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8852 |
identifier_str_mv |
SOUKI, G. Q. et al. Atributos que afetam a decisão de compra dos consumidores de carne bovina. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 5, n. 2, p. 36-51, jul./dez. 2003. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/238/235 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 5, n. 2 (2003) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439118238220288 |