Probiótico e/ou prebiótico sobre as características da leitegada e da matriz lactante
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000400021 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7442 |
Resumo: | The objective of the present study was to in determine the effect of probiotic and/or prebiotic added to feed for sows. An entirely randomized design with 24 sows, 4 treatments and 6 replicates (T1 = control; T2 = prebiotic; T3 = probiotic; and T4 = prebiotic + probiotic) was used. The addition of probiotic and/or prebiotic decreased the number of mummified piglets. The addition of prebiotic to sow´s feed, with or without probiotic, increased the concentration of milk protein on the 21st day of lactation. On the14th day of lactation, the of Clostridium perfringens was smaller in the faeces of sows fed with probiotic (T3 and T4). On the 21st day of lactation, the concentration of Bifidobacterium in the faeces was statistically lower in sow food with prebiotic (T2). Concentrations of Enterobacteriaceae were higher in the faeces of sows that received probiotic (T3). |
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Probiótico e/ou prebiótico sobre as características da leitegada e da matriz lactanteProbiotic and/or prebiotic on litter characteristics and sow breastfeedingFêmea suínaBacillus subtilisMananoligossacarídeoIntervalo desmame-estroLeiteSowMannanoligosaccharideWean to estrus intervalMilkThe objective of the present study was to in determine the effect of probiotic and/or prebiotic added to feed for sows. An entirely randomized design with 24 sows, 4 treatments and 6 replicates (T1 = control; T2 = prebiotic; T3 = probiotic; and T4 = prebiotic + probiotic) was used. The addition of probiotic and/or prebiotic decreased the number of mummified piglets. The addition of prebiotic to sow´s feed, with or without probiotic, increased the concentration of milk protein on the 21st day of lactation. On the14th day of lactation, the of Clostridium perfringens was smaller in the faeces of sows fed with probiotic (T3 and T4). On the 21st day of lactation, the concentration of Bifidobacterium in the faeces was statistically lower in sow food with prebiotic (T2). Concentrations of Enterobacteriaceae were higher in the faeces of sows that received probiotic (T3).Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de verificar o efeito do uso de probiótico e/ou prebiótico na alimentação de matrizes suínas. Foi utilizado um delineamento inteiramente casualizado com 4 tratamentos e 6 repetições (T1= controle; T2= prebiótico; T3= probiótico; e T4= prebiótico + probiótico), sendo cada fêmea considerada uma parcela. A adição de probiótico e/ou prebiótico diminuiu o número de leitões mumificados. A adição de prebiótico na ração das matrizes adicionado ou não de probiótico, elevou a concentração de proteína no leite no 21º dia de lactação. No 14º dia de lactação, as concentrações de Clostridium perfringens foram menores nas fezes de matrizes que se alimentaram de probiótico. No 21º dia de lactação, as concentrações de Bifidobacterium nas fezes das matrizes foram estatisticamente menores no tratamento com prebiótico (T2). As concentrações de Enterobacteriaceae foram maiores nas fezes de matrizes que receberam a adição de probiótico (T3).Editora da Universidade Federal de Lavras2011-08-012015-04-30T13:36:14Z2015-04-30T13:36:14Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000400021BARROS, D. S. de et al. Probiótico e/ou prebiótico sobre as características da leitegada e da matriz lactante. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 4, p. 803-810, jul./ago. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7442Ciência e Agrotecnologia v.35 n.4 2011reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLABarros, Danillo Salgado deCaramori Júnior, João GarciaFraga, Alessandro LuísAbreu, Joadil Gonçalves deCorrea, Valney SouzaMainardi, Felipeporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-09-26T18:35:32Zoai:localhost:1/7442Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-09-26T18:35:32Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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