Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ribeiro, Paula Adriane Perez
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Rosa, Priscila Vieira e, Vieira, Jodnes Sobreira, Gonçalves, Antônio Carlos Silveira, Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42463
Resumo: This study aimed to evaluate the lipid profile and the chemical composition of the fillets of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) maintained under three raising conditions, for a period of 120 days. A total of 2075 sexed males of tilapia were utilized, allotted into two ponds and one alvenaria pond. The applied treatments were: feeding with a basal diet in the alvenaria pond; feeding with the basal diet in the earthen pond and natural feeding through chemical and organic fertilization. The experimental design was in a completely randomized design, with three treatments and ten replicates. The evaluated parameters were: identification of plankton, profile of fatty acids and contents of moisture, crude protein, etereo extract and ashes of the fillets. The data were subjected to analysis of variance and the means of the treatments were evaluated by Tukey´s test (5% of significance). A total of five predominant distinct genera of zooplankton and four genera of phytoplankton were found. The results shown any statistical differences for the moisture and ashes contents of the fillets over all treatments tested. Therefore only the animals raised under the fertilization system shown increased crude protein content and decreased lipid content. The fatty acid profile of the fillets shown better omega-3/omega-6 ratio, with higher amounts of docosahexaenoic fatty acid in fertilization system.
id UFLA_f50d8c6fbc668e6ea3aff7379fb21034
oai_identifier_str oai:localhost:1/42463
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivoLipid profile and chemical composition of Nile tilapia under different raising conditionsNutriçãoÔmega-3PeixePlânctonFishNutritionOmega-3PlanktonThis study aimed to evaluate the lipid profile and the chemical composition of the fillets of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) maintained under three raising conditions, for a period of 120 days. A total of 2075 sexed males of tilapia were utilized, allotted into two ponds and one alvenaria pond. The applied treatments were: feeding with a basal diet in the alvenaria pond; feeding with the basal diet in the earthen pond and natural feeding through chemical and organic fertilization. The experimental design was in a completely randomized design, with three treatments and ten replicates. The evaluated parameters were: identification of plankton, profile of fatty acids and contents of moisture, crude protein, etereo extract and ashes of the fillets. The data were subjected to analysis of variance and the means of the treatments were evaluated by Tukey´s test (5% of significance). A total of five predominant distinct genera of zooplankton and four genera of phytoplankton were found. The results shown any statistical differences for the moisture and ashes contents of the fillets over all treatments tested. Therefore only the animals raised under the fertilization system shown increased crude protein content and decreased lipid content. The fatty acid profile of the fillets shown better omega-3/omega-6 ratio, with higher amounts of docosahexaenoic fatty acid in fertilization system.Objetivou-se com este trabalho avaliar o perfil lipídico e a composição química dos filés de tilápia nilótica (Oreochromis niloticus) mantida em três condições de cultivo, por um período de 120 dias. Foram utilizados 2075 machos sexados de tilápia, distribuídos em dois tanques de terra e um tanque de alvenaria. Os tratamentos aplicados foram: dieta base em tanque de alvenaria; dieta base em tanque de terra e alimentação natural por meio de fertilização química e orgânica em tanque de terra. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com três tratamentos e dez repetições. Os parâmetros avaliados foram: identificação do plâncton, perfil de ácidos graxos e teores de umidade, proteína bruta, extrato etéreo e cinzas dos filés. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância e as médias dos tratamentos foram comparadas pelo teste de Tukey (5% de significância). Foram encontrados cinco gêneros distintos de zooplâncton e quatro gêneros de fitoplâncton predominantes. Os resultados demonstraram não haver diferença estatística para o teor de umidade e cinzas dos filés. Porém, os animais mantidos no sistema fertilizado apresentaram filés com maior teor de proteína bruta e menor teor lipídico, além de uma melhor relação ômega-3/ômega-6, com maiores quantidades de DHA (ácido graxo docosahexaenóico).Universidade Federal da Bahia (UFBA)2020-08-18T10:21:08Z2020-08-18T10:21:08Z2011-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfRIBEIRO, P. A. P. et al. Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 12, n. 1, p. 199-208, jan./mar. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42463Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessRibeiro, Paula Adriane PerezRosa, Priscila Vieira eVieira, Jodnes SobreiraGonçalves, Antônio Carlos SilveiraFreitas, Rilke Tadeu Fonseca depor2020-08-18T10:21:08Zoai:localhost:1/42463Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-08-18T10:21:08Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
Lipid profile and chemical composition of Nile tilapia under different raising conditions
title Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
spellingShingle Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
Ribeiro, Paula Adriane Perez
Nutrição
Ômega-3
Peixe
Plâncton
Fish
Nutrition
Omega-3
Plankton
title_short Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
title_full Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
title_fullStr Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
title_full_unstemmed Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
title_sort Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo
author Ribeiro, Paula Adriane Perez
author_facet Ribeiro, Paula Adriane Perez
Rosa, Priscila Vieira e
Vieira, Jodnes Sobreira
Gonçalves, Antônio Carlos Silveira
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
author_role author
author2 Rosa, Priscila Vieira e
Vieira, Jodnes Sobreira
Gonçalves, Antônio Carlos Silveira
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ribeiro, Paula Adriane Perez
Rosa, Priscila Vieira e
Vieira, Jodnes Sobreira
Gonçalves, Antônio Carlos Silveira
Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de
dc.subject.por.fl_str_mv Nutrição
Ômega-3
Peixe
Plâncton
Fish
Nutrition
Omega-3
Plankton
topic Nutrição
Ômega-3
Peixe
Plâncton
Fish
Nutrition
Omega-3
Plankton
description This study aimed to evaluate the lipid profile and the chemical composition of the fillets of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) maintained under three raising conditions, for a period of 120 days. A total of 2075 sexed males of tilapia were utilized, allotted into two ponds and one alvenaria pond. The applied treatments were: feeding with a basal diet in the alvenaria pond; feeding with the basal diet in the earthen pond and natural feeding through chemical and organic fertilization. The experimental design was in a completely randomized design, with three treatments and ten replicates. The evaluated parameters were: identification of plankton, profile of fatty acids and contents of moisture, crude protein, etereo extract and ashes of the fillets. The data were subjected to analysis of variance and the means of the treatments were evaluated by Tukey´s test (5% of significance). A total of five predominant distinct genera of zooplankton and four genera of phytoplankton were found. The results shown any statistical differences for the moisture and ashes contents of the fillets over all treatments tested. Therefore only the animals raised under the fertilization system shown increased crude protein content and decreased lipid content. The fatty acid profile of the fillets shown better omega-3/omega-6 ratio, with higher amounts of docosahexaenoic fatty acid in fertilization system.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-03
2020-08-18T10:21:08Z
2020-08-18T10:21:08Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv RIBEIRO, P. A. P. et al. Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 12, n. 1, p. 199-208, jan./mar. 2011.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42463
identifier_str_mv RIBEIRO, P. A. P. et al. Perfil lipídico e composição química de tilápias nilóticas em diferentes condições de cultivo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 12, n. 1, p. 199-208, jan./mar. 2011.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42463
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia (UFBA)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia (UFBA)
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA)
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835055263842304