Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34020 |
Resumo: | Considering that the Minas frescalcheese is of great acceptance for the Brazilian consumers, it was considered necessary to monitor the quality of this food, as regards the physical-chemical aspects of moisture and fat and in relation to the presence of foreign matter. A total of 30 samples were analyzed of 5 different brands and 6 lots of each brand, purchased commercially from Grande ABC (SP) from April to September 2015. The moisture and fat tests were performed according to the methods described in the book Physicochemical methods for food analysis: analytical standards of the Adolfo Lutz Institute and the research of foreign matter according to the AOAC official methods. The results of the moisture analyzes revealed that 17% were in disagreement with the legislation by presenting values below the limit. As for the parameter fat in dry extract, 6% of analyzed samples were in disagreement with the current legislation by presenting values above the recommended procedure. Regarding the presence of foreign matter, at least 50% of samplesfrom each brand had light filth and all the brands had presented fragments of rodent hair. The results demonstrate the lack of compliance with the parameters of product identity and quality, indicating the need for maintenance of good practices and constant surveillance of this food. |
id |
UFLA_fd922a92412616cb038e9f72538ec1f7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/34020 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhasQuality evaluation of minas fresh cheese according testing of moisture, fat and the presence of extraneous matterQueijo - QualidadeAnálise de alimentosvigilância sanitáriaCheese - QualityFood analysisHealth surveillanceConsidering that the Minas frescalcheese is of great acceptance for the Brazilian consumers, it was considered necessary to monitor the quality of this food, as regards the physical-chemical aspects of moisture and fat and in relation to the presence of foreign matter. A total of 30 samples were analyzed of 5 different brands and 6 lots of each brand, purchased commercially from Grande ABC (SP) from April to September 2015. The moisture and fat tests were performed according to the methods described in the book Physicochemical methods for food analysis: analytical standards of the Adolfo Lutz Institute and the research of foreign matter according to the AOAC official methods. The results of the moisture analyzes revealed that 17% were in disagreement with the legislation by presenting values below the limit. As for the parameter fat in dry extract, 6% of analyzed samples were in disagreement with the current legislation by presenting values above the recommended procedure. Regarding the presence of foreign matter, at least 50% of samplesfrom each brand had light filth and all the brands had presented fragments of rodent hair. The results demonstrate the lack of compliance with the parameters of product identity and quality, indicating the need for maintenance of good practices and constant surveillance of this food.Tendo em vista que o queijo Minas frescal é de grande aceitação para os consumidores brasileiros, julgou-se necessário monitorar a qualidade deste alimento, quanto aos aspectos físico-químicos de umidade e gordura e em relação à presença de matérias estranhas. Foram analisadas 30 amostras, de 5 marcas diferentes e 6 lotes de cada marca, adquiridas no comércio da região do Grande ABC (SP) no período de abril a setembro de 2015. Os ensaios de umidade e gordura foram realizados segundo as metodologias descritas no livro Métodos físico-químicos para análise de alimentos: normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz e a pesquisa de matérias estranhas de acordo com os métodos oficiais da AOAC. Os resultados das análises de umidade revelaram que 17% estavam em desacordo com a legislação por apresentarem valores abaixo do estabelecido. Quanto ao parâmetro gordura no extrato seco, 6% das amostras analisadas estavam em desacordo com a legislação vigente por apresentarem valores acima do preconizado. Sobre a presença de matérias estranhas, ao menos 50% das amostras de cada marca apresentou sujidades e todas as marcas apresentaram fragmentos de pelo de roedor. Os resultados demonstram a falta de atendimento aos parâmetros de identidade e qualidade do produto, indicando a necessidade de manutenção das boas práticas e constante vigilância deste alimento.Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia2019-05-07T13:05:10Z2019-05-07T13:05:10Z2017-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfAHAGON, C. M. et al. Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas. Revista Saúde.com, Jequié, v. 13, n. 3, p. 956-964, jul./set. 2017.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34020Revista Saúde.comreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAhagon, Cintia MayumiMattos, Elaine CristinaNascimento, Adriana Loureiro doDaros, Vilma Santos Menezes GaiottoDal Col, Rutepor2019-05-07T13:05:11Zoai:localhost:1/34020Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-05-07T13:05:11Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas Quality evaluation of minas fresh cheese according testing of moisture, fat and the presence of extraneous matter |
title |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
spellingShingle |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas Ahagon, Cintia Mayumi Queijo - Qualidade Análise de alimentos vigilância sanitária Cheese - Quality Food analysis Health surveillance |
title_short |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
title_full |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
title_fullStr |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
title_full_unstemmed |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
title_sort |
Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas |
author |
Ahagon, Cintia Mayumi |
author_facet |
Ahagon, Cintia Mayumi Mattos, Elaine Cristina Nascimento, Adriana Loureiro do Daros, Vilma Santos Menezes Gaiotto Dal Col, Rute |
author_role |
author |
author2 |
Mattos, Elaine Cristina Nascimento, Adriana Loureiro do Daros, Vilma Santos Menezes Gaiotto Dal Col, Rute |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ahagon, Cintia Mayumi Mattos, Elaine Cristina Nascimento, Adriana Loureiro do Daros, Vilma Santos Menezes Gaiotto Dal Col, Rute |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Queijo - Qualidade Análise de alimentos vigilância sanitária Cheese - Quality Food analysis Health surveillance |
topic |
Queijo - Qualidade Análise de alimentos vigilância sanitária Cheese - Quality Food analysis Health surveillance |
description |
Considering that the Minas frescalcheese is of great acceptance for the Brazilian consumers, it was considered necessary to monitor the quality of this food, as regards the physical-chemical aspects of moisture and fat and in relation to the presence of foreign matter. A total of 30 samples were analyzed of 5 different brands and 6 lots of each brand, purchased commercially from Grande ABC (SP) from April to September 2015. The moisture and fat tests were performed according to the methods described in the book Physicochemical methods for food analysis: analytical standards of the Adolfo Lutz Institute and the research of foreign matter according to the AOAC official methods. The results of the moisture analyzes revealed that 17% were in disagreement with the legislation by presenting values below the limit. As for the parameter fat in dry extract, 6% of analyzed samples were in disagreement with the current legislation by presenting values above the recommended procedure. Regarding the presence of foreign matter, at least 50% of samplesfrom each brand had light filth and all the brands had presented fragments of rodent hair. The results demonstrate the lack of compliance with the parameters of product identity and quality, indicating the need for maintenance of good practices and constant surveillance of this food. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-07 2019-05-07T13:05:10Z 2019-05-07T13:05:10Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
AHAGON, C. M. et al. Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas. Revista Saúde.com, Jequié, v. 13, n. 3, p. 956-964, jul./set. 2017. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34020 |
identifier_str_mv |
AHAGON, C. M. et al. Avaliação da qualidade de queijo minas frescal quanto aos ensaios de umidade, gordura e presença de matérias estranhas. Revista Saúde.com, Jequié, v. 13, n. 3, p. 956-964, jul./set. 2017. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34020 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Saúde.com reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784549953612283904 |