Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000200040 |
Resumo: | The influence of seasonality on chemical composition of cheese produced during different seasons, was verified as well as their microbiological quality. A total of 32 samples of colonial cheeses produced in the southwestern Paraná were analyzed. Although the study could be thoroughly not completed, the chemical results showed significant variations (p <0.05) among the cheeses produced during the spring and summer seasons. The microbiological results indicated that 50%, 100% and 12.5% of the samples were contaminated with fecal coliforms, Staphylococcus coagulase positive and Salmonella spp., so at odds with the microbiological standards established by the legislation. |
id |
UFMG-8_6ca20c7d8e5f334bd13fa374018bacc6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0102-09352012000200040 |
network_acronym_str |
UFMG-8 |
network_name_str |
Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniaisqueijo colonialsazonalidadefisiologia animalanálises físico-químicas e microbiológicasThe influence of seasonality on chemical composition of cheese produced during different seasons, was verified as well as their microbiological quality. A total of 32 samples of colonial cheeses produced in the southwestern Paraná were analyzed. Although the study could be thoroughly not completed, the chemical results showed significant variations (p <0.05) among the cheeses produced during the spring and summer seasons. The microbiological results indicated that 50%, 100% and 12.5% of the samples were contaminated with fecal coliforms, Staphylococcus coagulase positive and Salmonella spp., so at odds with the microbiological standards established by the legislation.Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária2012-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000200040Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia v.64 n.2 2012reponame:Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online)instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMG10.1590/S0102-09352012000200040info:eu-repo/semantics/openAccessOliveira,D.F.Bravo,C.E.C.Tonial,I.B.por2012-05-07T00:00:00Zoai:scielo:S0102-09352012000200040Revistahttps://www.scielo.br/j/abmvz/PUBhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpjournal@vet.ufmg.br||abmvz.artigo@abmvz.org.br1678-41620102-0935opendoar:2012-05-07T00:00Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
title |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
spellingShingle |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais Oliveira,D.F. queijo colonial sazonalidade fisiologia animal análises físico-químicas e microbiológicas |
title_short |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
title_full |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
title_fullStr |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
title_full_unstemmed |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
title_sort |
Sazonalidade como fator interferente na composição físico-química e avaliação microbiológica de queijos coloniais |
author |
Oliveira,D.F. |
author_facet |
Oliveira,D.F. Bravo,C.E.C. Tonial,I.B. |
author_role |
author |
author2 |
Bravo,C.E.C. Tonial,I.B. |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira,D.F. Bravo,C.E.C. Tonial,I.B. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
queijo colonial sazonalidade fisiologia animal análises físico-químicas e microbiológicas |
topic |
queijo colonial sazonalidade fisiologia animal análises físico-químicas e microbiológicas |
description |
The influence of seasonality on chemical composition of cheese produced during different seasons, was verified as well as their microbiological quality. A total of 32 samples of colonial cheeses produced in the southwestern Paraná were analyzed. Although the study could be thoroughly not completed, the chemical results showed significant variations (p <0.05) among the cheeses produced during the spring and summer seasons. The microbiological results indicated that 50%, 100% and 12.5% of the samples were contaminated with fecal coliforms, Staphylococcus coagulase positive and Salmonella spp., so at odds with the microbiological standards established by the legislation. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-04-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000200040 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000200040 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0102-09352012000200040 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária |
dc.source.none.fl_str_mv |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia v.64 n.2 2012 reponame:Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) instacron:UFMG |
instname_str |
Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
instacron_str |
UFMG |
institution |
UFMG |
reponame_str |
Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) |
collection |
Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Arquivo brasileiro de medicina veterinária e zootecnia (Online) - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
repository.mail.fl_str_mv |
journal@vet.ufmg.br||abmvz.artigo@abmvz.org.br |
_version_ |
1750220885393932288 |