Avaliação qualitativa do cardápio e da satisfação dos usuários de um restaurante universitário, Cuiabá - MT
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/69 |
Resumo: | The University Restaurant is important in academic life because it is part of the student assistance system, aiming at the provision of nutritionally adequate and low-cost meals, in order to support academic development and reduce student dropouts. The present research had as objective to qualitatively evaluate the menu and the satisfaction of the users of a University Restaurant in the city of Cuiabá - MT. A descriptive study was carried out to evaluate the three - month menu of the restaurant by the Qualitative Analysis of Menu Preparations method (AQPC) and the satisfaction of the diners was evaluated by means of a semi - structured questionnaire. It was possible to observe from the AQPC that the menus offer a high supply of foods rich in sulfur, presence of preserved foods in the salad, sweets, monotony of colors and repetition of preparations. When it was related to the satisfaction survey, it was verified that the users presented low satisfaction with the variety of the menu (55.4%), maintenance of the menu (55%), quality of meals (58.4%) and time of waiting for service (31.6%). The responsible nutritionist should critically evaluate the results found, considering not only individual preferences or opinions, but also the reality of the restaurant and what is prescribed in the contract. In this way, the menus of the University Restaurant need to be reformulated to improve the nutritional and sensorial aspects, as well as it is necessary for the Institution to make improvements in its physical structure to better serve its students. |
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Avaliação qualitativa do cardápio e da satisfação dos usuários de um restaurante universitário, Cuiabá - MTCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAORestaurante universitárioAnálise QualitativaCardápioPesquisa de satisfaçãoUniversity restaurantQualitative analysisMenuSatisfaction surveyThe University Restaurant is important in academic life because it is part of the student assistance system, aiming at the provision of nutritionally adequate and low-cost meals, in order to support academic development and reduce student dropouts. The present research had as objective to qualitatively evaluate the menu and the satisfaction of the users of a University Restaurant in the city of Cuiabá - MT. A descriptive study was carried out to evaluate the three - month menu of the restaurant by the Qualitative Analysis of Menu Preparations method (AQPC) and the satisfaction of the diners was evaluated by means of a semi - structured questionnaire. It was possible to observe from the AQPC that the menus offer a high supply of foods rich in sulfur, presence of preserved foods in the salad, sweets, monotony of colors and repetition of preparations. When it was related to the satisfaction survey, it was verified that the users presented low satisfaction with the variety of the menu (55.4%), maintenance of the menu (55%), quality of meals (58.4%) and time of waiting for service (31.6%). The responsible nutritionist should critically evaluate the results found, considering not only individual preferences or opinions, but also the reality of the restaurant and what is prescribed in the contract. In this way, the menus of the University Restaurant need to be reformulated to improve the nutritional and sensorial aspects, as well as it is necessary for the Institution to make improvements in its physical structure to better serve its students.O Restaurante Universitário tem sua importância na vida acadêmica por fazer parte do sistema de assistência estudantil, visando à oferta de refeições nutricionalmente adequadas e de baixo custo, com a finalidade de apoiar o desenvolvimento acadêmico e na redução da evasão dos estudantes. A presente pesquisa teve como objetivo avaliar qualitativamente o cardápio e a satisfação dos usuários de um Restaurante Universitário na cidade de Cuiabá – MT. Foi realizado um estudo descritivo que avaliou o cardápio de três meses do restaurante pelo método de Análise Qualitativa das Preparações do Cardápio (AQPC) e a satisfação dos comensais foi avaliada por meio de um questionário semiestruturado. Foi possível observar pelo AQPC que os cardápios apresentam alta oferta de alimentos ricos em enxofre, presença de alimentos em conservas na salada, doces, monotonia de cores e repetição de preparações. Quando relacionado à pesquisa de satisfação, verificou-se que os usuários apresentaram baixa satisfação em relação à variedade do cardápio (55,4%), manutenção do cardápio (55%), qualidade das refeições (58,4%) e ao tempo de espera para o atendimento (31,6%). O nutricionista responsável deve avaliar de forma crítica os resultados encontrados, considerando não apenas as preferências ou opiniões individuais, mas também a realidade do restaurante e o prescrito no contrato. Desta forma, os cardápios do Restaurante Universitário precisam ser reformulados para melhorar os aspectos nutricionais e sensoriais, bem como se torna necessário a Instituição realizar melhorias em sua estrutura física para melhor atender seus estudantes.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCMenegaz, Andressahttp://lattes.cnpq.br/8086300823314879Oliveira, Tânia Regina Kinasz dehttp://lattes.cnpq.br/7199727066582517Horn, Carlos Rodolfohttp://lattes.cnpq.br/6568268615903142Menegaz, Andressahttp://lattes.cnpq.br/8086300823314879Jesus, Deborah Luciliana Silva de2018-05-25T11:52:42Z2017-09-122018-05-25T11:52:42Z2017-09-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetJESUS, Deborah Luciliana Silva de. Avaliação qualitativa do cardápio e da satisfação dos usuários de um restaurante universitário, Cuiabá – MT. 2017. 54 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2017.http://bdm.ufmt.br/handle/1/69porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-05-28T07:00:19Zoai:localhost:1/69Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-05-28T07:00:19falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-05-28T07:00:19Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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