Nitrite and nitrate levels in sausages
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
Texto Completo: | https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345 |
Resumo: | Objective: To determine nitrite and nitrate levels, hydrogen potential (pH), and water activity (aw) in sausages marketed in Southern Brazil, and compare the levels among different brands. Methods: Quantitative experimental cross-sectional study conducted with 72 sausage samples collected in two municipalities in the Região do Vale do Taquari, Rio Grande do Sul,,between June and August 2015. Three samples from different batches of each eight distinct sausage brands which were supervised by the Federal Inspection Service were analyzed in triplicate according to their nitrite and nitrate levels, pH and water activity. Data underwent ANOVA and Chi-squared tests with p |
id |
UFOR-2_1e13e2e26ed38c6bbb61dd6544c7a987 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.ojs.unifor.br:article/4345 |
network_acronym_str |
UFOR-2 |
network_name_str |
Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
repository_id_str |
|
spelling |
Nitrite and nitrate levels in sausagesConcentraciones de nitrito y nitrato en salchichasConcentrações de nitrito e nitrato em salsichasSodium NitriteFood PreservativesLegislationFood.Nitrito de SodioConservantes de AlimentosLegislación sobre Alimentos.Nitrito de SódioConservantes de AlimentosLegislação sobre AlimentosObjective: To determine nitrite and nitrate levels, hydrogen potential (pH), and water activity (aw) in sausages marketed in Southern Brazil, and compare the levels among different brands. Methods: Quantitative experimental cross-sectional study conducted with 72 sausage samples collected in two municipalities in the Região do Vale do Taquari, Rio Grande do Sul,,between June and August 2015. Three samples from different batches of each eight distinct sausage brands which were supervised by the Federal Inspection Service were analyzed in triplicate according to their nitrite and nitrate levels, pH and water activity. Data underwent ANOVA and Chi-squared tests with pObjetivo: Determinar las concentraciones de nitrito y nitrato, del potencial de hidrógeno (pH) y de la actividad del agua (Aa) de salchichas del comercio de una región del sur de Brasil y compararlas entre las distintas marcas comerciales. Métodos: Estudio experimental, transversal y cuantitativo realizado con 72 muestras de salchichas recogidas en dos municipios de la Región del Vale del Taquari/RS entre junio y agosto de 2015. Se evaluaron tres veces tres muestras de lotes distintos a través de las variables de nitrito, nitrato, pH y actividad del agua de cada una de las ocho marcas de salchichas fiscalizadas por el Servicio de Inspección Federal. Los datos fueron sometidos a las pruebas ANOVA y Chicuadrado para pObjetivo: Determinar as concentrações de nitrito e nitrato, potencial hidrogeniônico (pH) e atividade de água (Aa) em salsichas comercializadas em uma região do sul do Brasil, e comparar essas concentrações entre as diferentes marcas. Métodos: Estudo experimental, transversal, quantitativo, realizado com 72 amostras de salsicha coletadas em dois municípios da Região do Vale do Taquari/RS, entre junho e agosto de 2015. Avaliaram-se três amostras de lotes diferentes, por meio das variáveis de nitrito, nitrato, pH e atividade de água, em triplicata, de cada uma das oito marcas de salsichas fiscalizadas pelo Serviço de Inspeção Federal. Dados submetidos aos testes ANOVA e Qui-quadrado, com pUniversidade de Fortaleza2016-05-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed Article""Avaliado pelos pares""Avaliado pelos pares"application/pdfapplication/pdfhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/434510.5020/18061230.2016.p27Brazilian Journal in Health Promotion; Vol. 29 No. 1 (2016); 27-33Revista Brasileña en Promoción de la Salud; Vol. 29 Núm. 1 (2016); 27-33Revista Brasileira em Promoção da Saúde; v. 29 n. 1 (2016); 27-331806-1230reponame:Revista Brasileira em Promoção da Saúdeinstname:Universidade de Fortaleza (Unifor)instacron:UFORporenghttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345/pdfhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345/pdf_1Copyright (c) 2016 Revista Brasileira em Promoção da Saúdeinfo:eu-repo/semantics/openAccessHentges, DeniseZart, NathaliaMarmitt, Luana GabrielaOliveira, Eniz ConceiçãoScherer, Fernanda2022-02-16T12:32:31Zoai:ojs.ojs.unifor.br:article/4345Revistahttps://periodicos.unifor.br/RBPS/oai1806-12301806-1222opendoar:2022-02-16T12:32:31Revista Brasileira em Promoção da Saúde - Universidade de Fortaleza (Unifor)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nitrite and nitrate levels in sausages Concentraciones de nitrito y nitrato en salchichas Concentrações de nitrito e nitrato em salsichas |
title |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
spellingShingle |
Nitrite and nitrate levels in sausages Hentges, Denise Sodium Nitrite Food Preservatives Legislation Food. Nitrito de Sodio Conservantes de Alimentos Legislación sobre Alimentos. Nitrito de Sódio Conservantes de Alimentos Legislação sobre Alimentos |
title_short |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
title_full |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
title_fullStr |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
title_full_unstemmed |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
title_sort |
Nitrite and nitrate levels in sausages |
author |
Hentges, Denise |
author_facet |
Hentges, Denise Zart, Nathalia Marmitt, Luana Gabriela Oliveira, Eniz Conceição Scherer, Fernanda |
author_role |
author |
author2 |
Zart, Nathalia Marmitt, Luana Gabriela Oliveira, Eniz Conceição Scherer, Fernanda |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Hentges, Denise Zart, Nathalia Marmitt, Luana Gabriela Oliveira, Eniz Conceição Scherer, Fernanda |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Sodium Nitrite Food Preservatives Legislation Food. Nitrito de Sodio Conservantes de Alimentos Legislación sobre Alimentos. Nitrito de Sódio Conservantes de Alimentos Legislação sobre Alimentos |
topic |
Sodium Nitrite Food Preservatives Legislation Food. Nitrito de Sodio Conservantes de Alimentos Legislación sobre Alimentos. Nitrito de Sódio Conservantes de Alimentos Legislação sobre Alimentos |
description |
Objective: To determine nitrite and nitrate levels, hydrogen potential (pH), and water activity (aw) in sausages marketed in Southern Brazil, and compare the levels among different brands. Methods: Quantitative experimental cross-sectional study conducted with 72 sausage samples collected in two municipalities in the Região do Vale do Taquari, Rio Grande do Sul,,between June and August 2015. Three samples from different batches of each eight distinct sausage brands which were supervised by the Federal Inspection Service were analyzed in triplicate according to their nitrite and nitrate levels, pH and water activity. Data underwent ANOVA and Chi-squared tests with p |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-05-16 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion "Peer-reviewed Article" "Avaliado pelos pares" "Avaliado pelos pares" |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345 10.5020/18061230.2016.p27 |
url |
https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345 |
identifier_str_mv |
10.5020/18061230.2016.p27 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345/pdf https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/4345/pdf_1 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Brasileira em Promoção da Saúde info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de Fortaleza |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de Fortaleza |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal in Health Promotion; Vol. 29 No. 1 (2016); 27-33 Revista Brasileña en Promoción de la Salud; Vol. 29 Núm. 1 (2016); 27-33 Revista Brasileira em Promoção da Saúde; v. 29 n. 1 (2016); 27-33 1806-1230 reponame:Revista Brasileira em Promoção da Saúde instname:Universidade de Fortaleza (Unifor) instacron:UFOR |
instname_str |
Universidade de Fortaleza (Unifor) |
instacron_str |
UFOR |
institution |
UFOR |
reponame_str |
Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
collection |
Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira em Promoção da Saúde - Universidade de Fortaleza (Unifor) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808844181452357632 |