A gastronomia de Caicó como indutora da atividade turística da região do Seridó – RN

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Jair dos Santos
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/43576
Resumo: The gastronomy is an essential sector in the time that we talk about tourism, for walking trailers. The development of a region may be linked to food that locality, with economic and socio-cultural influences, with dishes and recipes that stand out and that makes a difference from others. Thus, the present study is titled The Caico gastronomy as an inducer of tourism of the region Seridó - RN, has the general objective of the research was to evaluate the gastronomic potential of Caicó / RN as a promoter of regional tourism. Specific objectives, seeks to: identify the gastronomic events held in the city; realize that the contributions of the government to carry out the events and see which are the main dishes of the city of Caico. It was used in this study a methodological procedure of qualitative approach and a strategy of literature and field research. Data analysis was carried out through semi-structured interview applied by the Secretary of Tourism of the city concerned. Being gastronomy a way to boost tourism, it is believed that the city of Caico has ability to gastronomy as an inducer of tourism due to the value that is used to the regional cuisine, as there is in the city two delicacies registered with comprehensive recognition are the meat sun and cheese curds. The results were obtained through the opinion of the Secretary of Caico Tourism regarding the representativeness and capacity of the corned beef and cheese has to increase the city's tourism as the local cuisine, which is produced with regional traits, thus showing the value and potential inside.
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Thus, the present study is titled The Caico gastronomy as an inducer of tourism of the region Seridó - RN, has the general objective of the research was to evaluate the gastronomic potential of Caicó / RN as a promoter of regional tourism. Specific objectives, seeks to: identify the gastronomic events held in the city; realize that the contributions of the government to carry out the events and see which are the main dishes of the city of Caico. It was used in this study a methodological procedure of qualitative approach and a strategy of literature and field research. Data analysis was carried out through semi-structured interview applied by the Secretary of Tourism of the city concerned. Being gastronomy a way to boost tourism, it is believed that the city of Caico has ability to gastronomy as an inducer of tourism due to the value that is used to the regional cuisine, as there is in the city two delicacies registered with comprehensive recognition are the meat sun and cheese curds. The results were obtained through the opinion of the Secretary of Caico Tourism regarding the representativeness and capacity of the corned beef and cheese has to increase the city's tourism as the local cuisine, which is produced with regional traits, thus showing the value and potential inside.A gastronomia é um setor indispensável na hora que se fala sobre turismo, pois andam atrelados. O desenvolvimento de uma região pode estar ligado a culinária daquela localidade, com influências econômicas e socioculturais, com pratos e receitas que se destacam daquela e a torna um diferencial das demais. Diante disso, o presente estudo que tem como título A gastronomia de Caicó como indutora da atividade turística da região do Seridó – RN, tem como objetivo geral da pesquisa, avaliar o potencial gastronômico de Caicó/RN como indutor da atividade turística regional. Como objetivos específicos, busca-se: identificar os eventos gastronômicos realizados na cidade; perceber quais as contribuições do poder público para a realização dos eventos da cidade e verificar quais são os principais pratos do município de Caicó. Utilizou-se neste estudo um procedimento metodológico de abordagem qualitativa, tendo como estratégia a pesquisa bibliográfica e a pesquisa de campo. A análise dos dados foi realizada por meio de entrevista semiestruturada aplicada junto à Secretária de Turismo da cidade em questão. Sendo a gastronomia uma forma de potencializar o turismo, acredita-se que a cidade de Caicó tem capacidade de ter a gastronomia como um indutor da atividade turística devido ao valor que é empregado à culinária regional, uma vez que há no município duas iguarias registradas com reconhecimento abrangente que são a carne se sol e o queijo coalho. Os resultados foram obtidos por intermédio da opinião da Secretária de Turismo de Caicó em relação à representatividade e capacidade que a carne de sol e o queijo tem para aumentar o turismo do município como a culinária local, a qual é produzida com traços regionais, mostrando assim o valor e o potencial do interior.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilTurismoTurismoTourismGastronomiaGastronomyCulinária regionalRegional cuisineTurismoA gastronomia de Caicó como indutora da atividade turística da região do Seridó – RNinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTAGastronomiaCaicoIndutora_Silva_2016.pdf.txtExtracted texttext/plain97179https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/1/AGastronomiaCaicoIndutora_Silva_2016.pdf.txt3aec0f4e5964a48149ea6aaef900e169MD51CC-LICENSElicense_urlapplication/octet-stream43https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/2/license_url321f3992dd3875151d8801b773ab32edMD52license_textapplication/octet-stream21818https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/3/license_textb19767193fa05eb8852808b812c188a0MD53license_rdfapplication/octet-stream19874https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/4/license_rdf38cb62ef53e6f513db2fb7e337df6485MD54LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/5/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD55ORIGINALAGastronomiaCaicoIndutora_Silva_2016.pdfapplication/pdf1493762https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/43576/6/AGastronomiaCaicoIndutora_Silva_2016.pdf46c9ea9b3747f9411d18163ac6278bb1MD56123456789/435762023-06-23 15:33:34.158oai:https://repositorio.ufrn.br:123456789/43576PGNlbnRlcj48c3Ryb25nPlVOSVZFUlNJREFERSBGRURFUkFMIERPIFJJTyBHUkFOREUgRE8gTk9SVEU8L3N0cm9uZz48L2NlbnRlcj4KPGNlbnRlcj48c3Ryb25nPkJJQkxJT1RFQ0EgRElHSVRBTCBERSBNT05PR1JBRklBUzwvc3Ryb25nPjwvY2VudGVyPgoKPGNlbnRlcj5UZXJtbyBkZSBBdXRvcml6YcOnw6NvIHBhcmEgZGlzcG9uaWJpbGl6YcOnw6NvIGRlIE1vbm9ncmFmaWFzIGRlIEdyYWR1YcOnw6NvIGUgRXNwZWNpYWxpemHDp8OjbyBuYSBCaWJsaW90ZWNhIERpZ2l0YWwgZGUgTW9ub2dyYWZpYXMgKEJETSk8L2NlbnRlcj4KCk5hIHF1YWxpZGFkZSBkZSB0aXR1bGFyIGRvcyBkaXJlaXRvcyBkZSBhdXRvciBkYSBtb25vZ3JhZmlhLCBhdXRvcml6byBhIFVuaXZlcnNpZGFkZSBGZWRlcmFsIGRvIFJpbyBHcmFuZGUgZG8gTm9ydGUgKFVGUk4pIGEgZGlzcG9uaWJpbGl6YXIgYXRyYXbDqXMgZGEgQmlibGlvdGVjYSBEaWdpdGFsIGRlIE1vbm9ncmFmaWFzIGRhIFVGUk4sIHNlbSByZXNzYXJjaW1lbnRvIGRvcyBkaXJlaXRvcyBhdXRvcmFpcywgZGUgYWNvcmRvIGNvbSBhIExlaSBuwrAgOTYxMC85OCwgbyB0ZXh0byBpbnRlZ3JhbCBkYSBvYnJhIHN1Ym1ldGlkYSBwYXJhIGZpbnMgZGUgbGVpdHVyYSwgaW1wcmVzc8OjbyBlL291IGRvd25sb2FkLCBhIHTDrXR1bG8gZGUgZGl2dWxnYcOnw6NvIGRhIHByb2R1w6fDo28gY2llbnTDrWZpY2EgYnJhc2lsZWlyYSwgYSBwYXJ0aXIgZGEgZGF0YSBkZXN0YSBzdWJtaXNzw6NvLiAKRepositório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2023-06-23T18:33:34Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
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