Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pinheiro, Bruno Hideaki Okoti
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFU
Texto Completo: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/28599
Resumo: This Course Completion Work focused on the trade and production of the beverage sector, more precisely on beer. It is known that one does not have a certain precision of the appearance of this product, however records before writing like rock drawings and primitive drawings refer to a drink similar to beer, and for that reason one has an idea of the appearance dated 30 thousand years ago behind. Beer is present on many occasions of celebration, and is a product suitable to the modern world for providing gastronomic experiences and bring a sense of euphoria. Regardless of the event, it can adapt to the occasion and please the public, due to its great variety, especially in current times with the appreciation of the artisan brewery market. Besides these aspects, beer is a globalized product, and Brazil is the 3rd largest consumer of beer in the world, according to SEBRAE.
id UFU_37d67c0e34657b7cb7d418cab9678c4a
oai_identifier_str oai:repositorio.ufu.br:123456789/28599
network_acronym_str UFU
network_name_str Repositório Institucional da UFU
repository_id_str
spelling Processo cervejeiro e a comercialização da cervejaBeer process and beer marketingCervejaComércio cervejeiroHistórico cervejeiroCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRAThis Course Completion Work focused on the trade and production of the beverage sector, more precisely on beer. It is known that one does not have a certain precision of the appearance of this product, however records before writing like rock drawings and primitive drawings refer to a drink similar to beer, and for that reason one has an idea of the appearance dated 30 thousand years ago behind. Beer is present on many occasions of celebration, and is a product suitable to the modern world for providing gastronomic experiences and bring a sense of euphoria. Regardless of the event, it can adapt to the occasion and please the public, due to its great variety, especially in current times with the appreciation of the artisan brewery market. Besides these aspects, beer is a globalized product, and Brazil is the 3rd largest consumer of beer in the world, according to SEBRAE.Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)O presente Trabalho de Conclusão de Curso visou a temática do comércio e produção do ramo de bebidas, mais precisamente da cerveja. Sabe-se que não se tem uma precisão ao certo do surgimento deste produto, porém registros anteriores à escrita como desenhos rupestres e desenhos primitivos remetem a uma bebida similar à cerveja, e por isso tem-se uma ideia do surgimento datado há 10 mil anos atrás. A cerveja está presente em diversas ocasiões de celebração, e é um produto que se adequa ao mundo moderno por proporcionar experiências gastronômicas e trazer uma sensação de euforia. Independentemente do evento ela consegue se adequar à ocasião e agradar ao público presente, devido a sua grande variedade, principalmente em tempos atuais com a valorização do mercado cervejeiro artesanal. Além desses aspectos, a cerveja é um produto globalizado, e o Brasil é o 3º maior consumidor mundial de cervejas.Universidade Federal de UberlândiaBrasilEngenharia QuímicaWatanabe, Erika Ohtahttp://lattes.cnpq.br/1133449403651961Coutinho, UbirajaraMarinho, Carolina MessiasPinheiro, Bruno Hideaki Okoti2020-01-30T12:56:58Z2020-01-30T12:56:58Z2019-01-18info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfPINHEIRO, Bruno Hideaki Okoti. Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja. 2019. 38 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/28599porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2021-10-29T19:30:41Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/28599Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2021-10-29T19:30:41Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false
dc.title.none.fl_str_mv Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
Beer process and beer marketing
title Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
spellingShingle Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
Pinheiro, Bruno Hideaki Okoti
Cerveja
Comércio cervejeiro
Histórico cervejeiro
CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA
title_short Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
title_full Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
title_fullStr Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
title_full_unstemmed Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
title_sort Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja
author Pinheiro, Bruno Hideaki Okoti
author_facet Pinheiro, Bruno Hideaki Okoti
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Watanabe, Erika Ohta
http://lattes.cnpq.br/1133449403651961
Coutinho, Ubirajara
Marinho, Carolina Messias
dc.contributor.author.fl_str_mv Pinheiro, Bruno Hideaki Okoti
dc.subject.por.fl_str_mv Cerveja
Comércio cervejeiro
Histórico cervejeiro
CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA
topic Cerveja
Comércio cervejeiro
Histórico cervejeiro
CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA
description This Course Completion Work focused on the trade and production of the beverage sector, more precisely on beer. It is known that one does not have a certain precision of the appearance of this product, however records before writing like rock drawings and primitive drawings refer to a drink similar to beer, and for that reason one has an idea of the appearance dated 30 thousand years ago behind. Beer is present on many occasions of celebration, and is a product suitable to the modern world for providing gastronomic experiences and bring a sense of euphoria. Regardless of the event, it can adapt to the occasion and please the public, due to its great variety, especially in current times with the appreciation of the artisan brewery market. Besides these aspects, beer is a globalized product, and Brazil is the 3rd largest consumer of beer in the world, according to SEBRAE.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-01-18
2020-01-30T12:56:58Z
2020-01-30T12:56:58Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv PINHEIRO, Bruno Hideaki Okoti. Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja. 2019. 38 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020.
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/28599
identifier_str_mv PINHEIRO, Bruno Hideaki Okoti. Processo cervejeiro e a comercialização da cerveja. 2019. 38 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020.
url https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/28599
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia
Brasil
Engenharia Química
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia
Brasil
Engenharia Química
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFU
instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
instacron:UFU
instname_str Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
instacron_str UFU
institution UFU
reponame_str Repositório Institucional da UFU
collection Repositório Institucional da UFU
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
repository.mail.fl_str_mv diinf@dirbi.ufu.br
_version_ 1813711509366243328