Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SILVA, Amanda Karine da
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: FERNANDES, Dalila Pinto de Souza, SILVA, Isabella Antonia Soares da, CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo, DELLA LUCIA, Ceres Mattos, RIBEIRO, Andréia Queiroz
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594
Resumo: The objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population.
id UFV-9_d678505bac85164bb07330b01f86f966
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15594
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exerciseConsumo de alimentos y estado nutricional de las personas mayores que practican ejercicio físicoConsumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físicoNutrición, alimentación y dietaAtención integral de saludAncianoEjercicio físicoAdiposidadSaludAlimentaciónExtensión universitariaPesquisaAlimentos, dieta e nutriçãoAssistência integral à saúdePessoa idosaExercício físicoAdiposidadeSaúdeAlimentaçãoExtensão UniversitáriaPesquisaCiências da saúdeDiet, food and nutritionComprehensive health careAgedExerciseAdiposityHealthFoodUniversity extensionResearchThe objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population.El objetivo fue evaluar el consumo de alimentos de ancianas que practican ejercicio físico. El estudio es parte de un proyecto de extensión centrado en la actividad física para las personas mayores. Además del consumo de alimentos, se analizó el nivel de actividad física, estado nutricional y adiposidad corporal de 45 mujeres. La edad media de los participantes fue de 67,8 años (DE=6,04). Un alto porcentaje (57,8%) presentaba sobrepeso y 87,8% alta adiposidad, indicando riesgo de enfermedades asociadas a la obesidad. Se observó un consumo inadecuado de grasas monoinsaturadas, calcio y vitamina B6. Las altas frecuencias de sobrepeso, alta adiposidad e insuficiencias en el consumo de alimentos observadas resaltan la importancia de las intervenciones nutricionales asociadas a la práctica de actividad física, hacia el cuidado integral de la salud de los ancianos para una mejor calidad de vida de esta población.Objetivou-se avaliar o consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físico. O estudo é parte de um projeto de extensão voltado para atividade física para pessoas idosas. Foram analisados, além do consumo alimentar, o nível de atividade física, estado nutricional e adiposidade corporal de 45 mulheres.  A média de idade das participantes foi de 67,8 anos (DP=6,04). Um elevado percentual (57,8%) estava com excesso de peso e 87,8% apresentaram elevada adiposidade, indicando risco de doenças associadas à obesidade. Observou-se consumo inadequado de gorduras monoinsaturadas, cálcio e vitamina B6. As elevadas frequências de excesso de peso, adiposidade elevada e inadequações do consumo alimentar observadas, evidenciam a importância de intervenções nutricionais associadas à prática de atividade física, na direção de um cuidado integral à saúde das pessoas idosas para melhor qualidade de vida dessa população.Universidade Federal de Viçosa2023-06-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1559410.21284/elo.v12i.15594Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v12ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594/8013Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess SILVA, Amanda Karine da FERNANDES, Dalila Pinto de SouzaSILVA, Isabella Antonia Soares daCARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo DELLA LUCIA, Ceres MattosRIBEIRO, Andréia Queiroz2023-06-16T18:07:55Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15594Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2023-06-16T18:07:55Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
Consumo de alimentos y estado nutricional de las personas mayores que practican ejercicio físico
Consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físico
title Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
spellingShingle Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
SILVA, Amanda Karine da
Nutrición, alimentación y dieta
Atención integral de salud
Anciano
Ejercicio físico
Adiposidad
Salud
Alimentación
Extensión universitaria
Pesquisa
Alimentos, dieta e nutrição
Assistência integral à saúde
Pessoa idosa
Exercício físico
Adiposidade
Saúde
Alimentação
Extensão Universitária
Pesquisa
Ciências da saúde
Diet, food and nutrition
Comprehensive health care
Aged
Exercise
Adiposity
Health
Food
University extension
Research
title_short Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
title_full Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
title_fullStr Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
title_full_unstemmed Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
title_sort Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
author SILVA, Amanda Karine da
author_facet SILVA, Amanda Karine da
FERNANDES, Dalila Pinto de Souza
SILVA, Isabella Antonia Soares da
CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo
DELLA LUCIA, Ceres Mattos
RIBEIRO, Andréia Queiroz
author_role author
author2 FERNANDES, Dalila Pinto de Souza
SILVA, Isabella Antonia Soares da
CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo
DELLA LUCIA, Ceres Mattos
RIBEIRO, Andréia Queiroz
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv SILVA, Amanda Karine da
FERNANDES, Dalila Pinto de Souza
SILVA, Isabella Antonia Soares da
CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo
DELLA LUCIA, Ceres Mattos
RIBEIRO, Andréia Queiroz
dc.subject.por.fl_str_mv Nutrición, alimentación y dieta
Atención integral de salud
Anciano
Ejercicio físico
Adiposidad
Salud
Alimentación
Extensión universitaria
Pesquisa
Alimentos, dieta e nutrição
Assistência integral à saúde
Pessoa idosa
Exercício físico
Adiposidade
Saúde
Alimentação
Extensão Universitária
Pesquisa
Ciências da saúde
Diet, food and nutrition
Comprehensive health care
Aged
Exercise
Adiposity
Health
Food
University extension
Research
topic Nutrición, alimentación y dieta
Atención integral de salud
Anciano
Ejercicio físico
Adiposidad
Salud
Alimentación
Extensión universitaria
Pesquisa
Alimentos, dieta e nutrição
Assistência integral à saúde
Pessoa idosa
Exercício físico
Adiposidade
Saúde
Alimentação
Extensão Universitária
Pesquisa
Ciências da saúde
Diet, food and nutrition
Comprehensive health care
Aged
Exercise
Adiposity
Health
Food
University extension
Research
description The objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06-16
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594
10.21284/elo.v12i.15594
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594
identifier_str_mv 10.21284/elo.v12i.15594
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594/8013
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v12i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387499479826432