Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Elo (Viçosa, Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594 |
Resumo: | The objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population. |
id |
UFV-9_d678505bac85164bb07330b01f86f966 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15594 |
network_acronym_str |
UFV-9 |
network_name_str |
Elo (Viçosa, Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exerciseConsumo de alimentos y estado nutricional de las personas mayores que practican ejercicio físicoConsumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físicoNutrición, alimentación y dietaAtención integral de saludAncianoEjercicio físicoAdiposidadSaludAlimentaciónExtensión universitariaPesquisaAlimentos, dieta e nutriçãoAssistência integral à saúdePessoa idosaExercício físicoAdiposidadeSaúdeAlimentaçãoExtensão UniversitáriaPesquisaCiências da saúdeDiet, food and nutritionComprehensive health careAgedExerciseAdiposityHealthFoodUniversity extensionResearchThe objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population.El objetivo fue evaluar el consumo de alimentos de ancianas que practican ejercicio físico. El estudio es parte de un proyecto de extensión centrado en la actividad física para las personas mayores. Además del consumo de alimentos, se analizó el nivel de actividad física, estado nutricional y adiposidad corporal de 45 mujeres. La edad media de los participantes fue de 67,8 años (DE=6,04). Un alto porcentaje (57,8%) presentaba sobrepeso y 87,8% alta adiposidad, indicando riesgo de enfermedades asociadas a la obesidad. Se observó un consumo inadecuado de grasas monoinsaturadas, calcio y vitamina B6. Las altas frecuencias de sobrepeso, alta adiposidad e insuficiencias en el consumo de alimentos observadas resaltan la importancia de las intervenciones nutricionales asociadas a la práctica de actividad física, hacia el cuidado integral de la salud de los ancianos para una mejor calidad de vida de esta población.Objetivou-se avaliar o consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físico. O estudo é parte de um projeto de extensão voltado para atividade física para pessoas idosas. Foram analisados, além do consumo alimentar, o nível de atividade física, estado nutricional e adiposidade corporal de 45 mulheres. A média de idade das participantes foi de 67,8 anos (DP=6,04). Um elevado percentual (57,8%) estava com excesso de peso e 87,8% apresentaram elevada adiposidade, indicando risco de doenças associadas à obesidade. Observou-se consumo inadequado de gorduras monoinsaturadas, cálcio e vitamina B6. As elevadas frequências de excesso de peso, adiposidade elevada e inadequações do consumo alimentar observadas, evidenciam a importância de intervenções nutricionais associadas à prática de atividade física, na direção de um cuidado integral à saúde das pessoas idosas para melhor qualidade de vida dessa população.Universidade Federal de Viçosa2023-06-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1559410.21284/elo.v12i.15594Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v12ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594/8013Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess SILVA, Amanda Karine da FERNANDES, Dalila Pinto de SouzaSILVA, Isabella Antonia Soares daCARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo DELLA LUCIA, Ceres MattosRIBEIRO, Andréia Queiroz2023-06-16T18:07:55Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15594Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2023-06-16T18:07:55Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise Consumo de alimentos y estado nutricional de las personas mayores que practican ejercicio físico Consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física de mulheres idosas praticantes de exercício físico |
title |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
spellingShingle |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise SILVA, Amanda Karine da Nutrición, alimentación y dieta Atención integral de salud Anciano Ejercicio físico Adiposidad Salud Alimentación Extensión universitaria Pesquisa Alimentos, dieta e nutrição Assistência integral à saúde Pessoa idosa Exercício físico Adiposidade Saúde Alimentação Extensão Universitária Pesquisa Ciências da saúde Diet, food and nutrition Comprehensive health care Aged Exercise Adiposity Health Food University extension Research |
title_short |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
title_full |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
title_fullStr |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
title_full_unstemmed |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
title_sort |
Food consumption, nutritional status and level of physical activity of older women practitioners of physical exercise |
author |
SILVA, Amanda Karine da |
author_facet |
SILVA, Amanda Karine da FERNANDES, Dalila Pinto de Souza SILVA, Isabella Antonia Soares da CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo DELLA LUCIA, Ceres Mattos RIBEIRO, Andréia Queiroz |
author_role |
author |
author2 |
FERNANDES, Dalila Pinto de Souza SILVA, Isabella Antonia Soares da CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo DELLA LUCIA, Ceres Mattos RIBEIRO, Andréia Queiroz |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
SILVA, Amanda Karine da FERNANDES, Dalila Pinto de Souza SILVA, Isabella Antonia Soares da CARNEIRO-JÚNIOR, Miguel Araujo DELLA LUCIA, Ceres Mattos RIBEIRO, Andréia Queiroz |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Nutrición, alimentación y dieta Atención integral de salud Anciano Ejercicio físico Adiposidad Salud Alimentación Extensión universitaria Pesquisa Alimentos, dieta e nutrição Assistência integral à saúde Pessoa idosa Exercício físico Adiposidade Saúde Alimentação Extensão Universitária Pesquisa Ciências da saúde Diet, food and nutrition Comprehensive health care Aged Exercise Adiposity Health Food University extension Research |
topic |
Nutrición, alimentación y dieta Atención integral de salud Anciano Ejercicio físico Adiposidad Salud Alimentación Extensión universitaria Pesquisa Alimentos, dieta e nutrição Assistência integral à saúde Pessoa idosa Exercício físico Adiposidade Saúde Alimentação Extensão Universitária Pesquisa Ciências da saúde Diet, food and nutrition Comprehensive health care Aged Exercise Adiposity Health Food University extension Research |
description |
The objective was to evaluate the food consumption of older women who practice physical exercise. The study is part of an extension project focused on physical activity for the older. In addition to the food consumption, were evaluated the level of physical activity, nutritional status and body adiposity of 45 women were assessed. The mean age of participants was 67.8 years (SD=6.04). A high percentage (57.8%) was overweight and 87.8% had high adiposity, indicating a risk of diseases associated with obesity. Inadequate consumption of monounsaturated fats, calcium and vitamin B6 was observed. The high frequencies of overweight, high adiposity and inadequacies in food consumption observed highlight the importance of nutritional interventions associated with the practice of physical activity, towards comprehensive care for the health ageing, for a better quality of life for this population. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-16 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594 10.21284/elo.v12i.15594 |
url |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594 |
identifier_str_mv |
10.21284/elo.v12i.15594 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15594/8013 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo 2317-5451 2317-191X 10.21284/elo.v12i reponame:Elo (Viçosa, Online) instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV) instacron:UFV |
instname_str |
Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
instacron_str |
UFV |
institution |
UFV |
reponame_str |
Elo (Viçosa, Online) |
collection |
Elo (Viçosa, Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
repository.mail.fl_str_mv |
elo@ufv.br |
_version_ |
1803387499479826432 |