SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fontolan, Maria Vitoria
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Ferrareze , Rafael Bozzo, Signor , Altevir, Lima, Romilda de Souza
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665666
Resumo: The objective of this paper is to discuss some aspects related to the Sustainable Development Goal 2: “end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture”, specifically, from the perspective of hunger and poverty in rural context, through a bibliographical and documental research, in the format of a theoretical review. The concepts of Food Security and Nutrition and the Human Right to Adequate Food were approached and, also, some challenges to combat hunger and poverty in the Brazilian rural context. Finally, it was concluded that the State has a fundamental role in this process, as a promoter of sustainable rural development, with a focus on family farming, which can improve the structural inequalities in force and democratize the access to healthy and adequate food.
id UNICAMP-16_351aa77e0a7aea89a26287fee7a4f7c6
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665666
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural contextODS 2: fome zero e agricultura sustentável no contexto ruralODS 2: fome zero e agricultura sustentável no contexto ruralContexto ruralSeguridad alimentaria y nutricionalODSPobreza Derecho humano a una alimentación adecuadaSDGPovertyRural contextHuman right to adequate foodFood security and nutritionODSPobrezaContexto ruralDireito humano à alimentação adequadaSegurança alimentar e nutricionalThe objective of this paper is to discuss some aspects related to the Sustainable Development Goal 2: “end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture”, specifically, from the perspective of hunger and poverty in rural context, through a bibliographical and documental research, in the format of a theoretical review. The concepts of Food Security and Nutrition and the Human Right to Adequate Food were approached and, also, some challenges to combat hunger and poverty in the Brazilian rural context. Finally, it was concluded that the State has a fundamental role in this process, as a promoter of sustainable rural development, with a focus on family farming, which can improve the structural inequalities in force and democratize the access to healthy and adequate food.Este trabalho tem como objetivo discutir alguns aspectos relacionados ao segundo Objetivo de Desenvolvimento Sustentável da Organização das Nações Unidas (ODS2): “acabar com a fome; alcançar a segurança alimentar e melhoria da nutrição e promover a agricultura sustentável”, especialmente, sob a perspectiva da fome e da pobreza no campo, por meio de uma pesquisa bibliográfica-documental, no intuito de retomar as discussões sobre a importância e a necessidade da alimentação saudável e segura da população rural brasileira na atualidade. Foram abordados os conceitos de Segurança Alimentar e Nutricional e de Direito Humano à Alimentação Adequada e, também, foram apresentados alguns dos desafios para o combate à fome e à pobreza no contexto rural brasileiro. Por fim, concluiu-se que o Estado tem papel primordial neste processo, como promotor de um desenvolvimento rural sustentável, com enfoque na agricultura familiar, que possa corrigir as desigualdades estruturais vigentes e democratizar o acesso à alimentos saudáveis e adequados.Este trabalho tem como objetivo discutir alguns aspectos relacionados ao segundo Objetivo de Desenvolvimento Sustentável da Organização das Nações Unidas (ODS2): “acabar com a fome; alcançar a segurança alimentar e melhoria da nutrição e promover a agricultura sustentável”, especialmente, sob a perspectiva da fome e da pobreza no campo, por meio de uma pesquisa bibliográfica-documental, no intuito de retomar as discussões sobre a importância e a necessidade da alimentação saudável e segura da população rural brasileira na atualidade. Foram abordados os conceitos de Segurança Alimentar e Nutricional e de Direito Humano à Alimentação Adequada e, também, foram apresentados alguns dos desafios para o combate à fome e à pobreza no contexto rural brasileiro. Por fim, concluiu-se que o Estado tem papel primordial neste processo, como promotor de um desenvolvimento rural sustentável, com enfoque na agricultura familiar, que possa corrigir as desigualdades estruturais vigentes e democratizar o acesso à alimentos saudáveis e adequados.Universidade Estadual de Campinas2022-07-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866566610.20396/san.v29i00.8665666Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022004Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022004Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e0220042316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665666/29544Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFontolan, Maria VitoriaFerrareze , Rafael BozzoSignor , Altevir Lima, Romilda de Souza2022-08-04T14:15:27Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665666Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-08-04T14:15:27Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
ODS 2: fome zero e agricultura sustentável no contexto rural
ODS 2: fome zero e agricultura sustentável no contexto rural
title SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
spellingShingle SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
Fontolan, Maria Vitoria
Contexto rural
Seguridad alimentaria y nutricional
ODS
Pobreza
Derecho humano a una alimentación adecuada
SDG
Poverty
Rural context
Human right to adequate food
Food security and nutrition
ODS
Pobreza
Contexto rural
Direito humano à alimentação adequada
Segurança alimentar e nutricional
title_short SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
title_full SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
title_fullStr SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
title_full_unstemmed SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
title_sort SDG 2: zero hunger and sustainable agriculture in rural context
author Fontolan, Maria Vitoria
author_facet Fontolan, Maria Vitoria
Ferrareze , Rafael Bozzo
Signor , Altevir
Lima, Romilda de Souza
author_role author
author2 Ferrareze , Rafael Bozzo
Signor , Altevir
Lima, Romilda de Souza
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Fontolan, Maria Vitoria
Ferrareze , Rafael Bozzo
Signor , Altevir
Lima, Romilda de Souza
dc.subject.por.fl_str_mv Contexto rural
Seguridad alimentaria y nutricional
ODS
Pobreza
Derecho humano a una alimentación adecuada
SDG
Poverty
Rural context
Human right to adequate food
Food security and nutrition
ODS
Pobreza
Contexto rural
Direito humano à alimentação adequada
Segurança alimentar e nutricional
topic Contexto rural
Seguridad alimentaria y nutricional
ODS
Pobreza
Derecho humano a una alimentación adecuada
SDG
Poverty
Rural context
Human right to adequate food
Food security and nutrition
ODS
Pobreza
Contexto rural
Direito humano à alimentação adequada
Segurança alimentar e nutricional
description The objective of this paper is to discuss some aspects related to the Sustainable Development Goal 2: “end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture”, specifically, from the perspective of hunger and poverty in rural context, through a bibliographical and documental research, in the format of a theoretical review. The concepts of Food Security and Nutrition and the Human Right to Adequate Food were approached and, also, some challenges to combat hunger and poverty in the Brazilian rural context. Finally, it was concluded that the State has a fundamental role in this process, as a promoter of sustainable rural development, with a focus on family farming, which can improve the structural inequalities in force and democratize the access to healthy and adequate food.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-07-08
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665666
10.20396/san.v29i00.8665666
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665666
identifier_str_mv 10.20396/san.v29i00.8665666
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665666/29544
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; Contemporary
Brasil; Contemporáneo
Brasil; Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022004
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022004
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e022004
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1809465165958086656