El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Antunes Junior, Wolney Felippe
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Arqueologia Pública
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668090
Resumo: In a context of standardization of eating habits and under a hegemonic agri-food system, peasant social reproduction and the patrimonialization of local practices and knowledge associated with food are forms of resistance. In this essay, our objective is to discuss the role of peasant communities in safeguarding intangible food cultural heritage. To this end, we discuss the theoretical framework of peasantry, pointing to its heterogeneity in Brazil and highlighting the perspective of resistance; we present the emerging debate about intangible cultural heritage associated with food; and we propose a dialogue between the discussions on peasantry and food heritage. When analyzing the peasantry from the perspective of resistance (historical, everyday, permanence in the countryside and social and cultural reproduction of their ways of life), we argue that the different intangible cultural heritages are components of their daily lives and are reproduced in it.
id UNICAMP-5_20598a140fc97713fad80dbb943e8f5b
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668090
network_acronym_str UNICAMP-5
network_name_str Revista de Arqueologia Pública
repository_id_str
spelling El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentaciónO papel do campesinato na salvaguarda de patrimônios culturais imateriais associados à alimentaçãoThe role of the peasantry in safeguarding intangible cultural heritage associated with foodAlimentaçãoAgrobiodiversidadePatrimônio imaterialSistemas agroalimentares locaisPolíticas públicasIntangible heritageFoodLocal agrifood systemsAgrobiodiversityPublic policyPatrimonio inmaterialAlimentaciónSistemas agroalimentarios localesAgrobiodiversidadPolíticas públicasIn a context of standardization of eating habits and under a hegemonic agri-food system, peasant social reproduction and the patrimonialization of local practices and knowledge associated with food are forms of resistance. In this essay, our objective is to discuss the role of peasant communities in safeguarding intangible food cultural heritage. To this end, we discuss the theoretical framework of peasantry, pointing to its heterogeneity in Brazil and highlighting the perspective of resistance; we present the emerging debate about intangible cultural heritage associated with food; and we propose a dialogue between the discussions on peasantry and food heritage. When analyzing the peasantry from the perspective of resistance (historical, everyday, permanence in the countryside and social and cultural reproduction of their ways of life), we argue that the different intangible cultural heritages are components of their daily lives and are reproduced in it.En un contexto de estandarización de hábitos alimentarios y bajo un sistema agroalimentario hegemónico, la reproducción social campesina y la patrimonialización de prácticas y saberes locales asociados a la alimentación son formas de resistencia. En este ensayo, nuestro objetivo es discutir el papel de las comunidades campesinas en la salvaguarda del patrimonio cultural inmaterial alimentario. Para ello, discutimos el marco teórico del campesinado, señalando su heterogeneidad en Brasil y destacando la perspectiva de la resistencia; presentamos el debate emergente sobre el patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación; y proponemos un diálogo entre las discusiones sobre el campesinado y el patrimonio alimentario. Al analizar al campesinado desde la perspectiva de la resistencia (histórica, cotidiana, permanencia en el campo y reproducción social y cultural de sus modos de vida), argumentamos que los diferentes patrimonios culturales inmateriales son componentes de su cotidianidad y se reproducen en ella.Em um contexto de uniformização dos hábitos alimentares e sob um sistema agroalimentar hegemônico, a reprodução social camponesa e a patrimonialização de práticas e saberes locais associados à alimentação são formas de resistência. Neste ensaio, nosso objetivo é discutir o papel das comunidades camponesas na salvaguarda de patrimônios culturais imateriais alimentares. Para tal, discutimos o referencial teórico de campesinato, apontando para a sua heterogeneidade no Brasil e destacando a perspectiva da resistência; apresentamos o emergente debate acerca dos patrimônios culturais imateriais associados à alimentação; e propomos um diálogo entre as discussões sobre campesinato e patrimônios alimentares. Ao analisar o campesinato sob a perspectiva da resistência (a histórica, do cotidiano, da permanência no campo e da reprodução social e cultural de seus modos de vida), argumentamos que os diferentes patrimônios culturais imateriais são componentes do seu cotidiano e nele se reproduzem.Universidade Estadual de Campinas2022-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/866809010.20396/rap.v17i00.8668090Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022019Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022019Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e0220192237-8294reponame:Revista de Arqueologia Públicainstname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668090/30868Brasil; ContemporâneoBrasil; ContemporáneoBrazil; ContemporaryCopyright (c) 2022 Revista Arqueologia Públicahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAntunes Junior, Wolney Felippe2023-02-16T15:00:13Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668090Revistahttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/oairap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br2237-82942237-8294opendoar:2023-02-16T15:00:13Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
O papel do campesinato na salvaguarda de patrimônios culturais imateriais associados à alimentação
The role of the peasantry in safeguarding intangible cultural heritage associated with food
title El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
spellingShingle El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
Antunes Junior, Wolney Felippe
Alimentação
Agrobiodiversidade
Patrimônio imaterial
Sistemas agroalimentares locais
Políticas públicas
Intangible heritage
Food
Local agrifood systems
Agrobiodiversity
Public policy
Patrimonio inmaterial
Alimentación
Sistemas agroalimentarios locales
Agrobiodiversidad
Políticas públicas
title_short El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
title_full El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
title_fullStr El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
title_full_unstemmed El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
title_sort El papel del campesinado en la salvaguardia del patrimonio cultural inmaterial asociado a la alimentación
author Antunes Junior, Wolney Felippe
author_facet Antunes Junior, Wolney Felippe
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Antunes Junior, Wolney Felippe
dc.subject.por.fl_str_mv Alimentação
Agrobiodiversidade
Patrimônio imaterial
Sistemas agroalimentares locais
Políticas públicas
Intangible heritage
Food
Local agrifood systems
Agrobiodiversity
Public policy
Patrimonio inmaterial
Alimentación
Sistemas agroalimentarios locales
Agrobiodiversidad
Políticas públicas
topic Alimentação
Agrobiodiversidade
Patrimônio imaterial
Sistemas agroalimentares locais
Políticas públicas
Intangible heritage
Food
Local agrifood systems
Agrobiodiversity
Public policy
Patrimonio inmaterial
Alimentación
Sistemas agroalimentarios locales
Agrobiodiversidad
Políticas públicas
description In a context of standardization of eating habits and under a hegemonic agri-food system, peasant social reproduction and the patrimonialization of local practices and knowledge associated with food are forms of resistance. In this essay, our objective is to discuss the role of peasant communities in safeguarding intangible food cultural heritage. To this end, we discuss the theoretical framework of peasantry, pointing to its heterogeneity in Brazil and highlighting the perspective of resistance; we present the emerging debate about intangible cultural heritage associated with food; and we propose a dialogue between the discussions on peasantry and food heritage. When analyzing the peasantry from the perspective of resistance (historical, everyday, permanence in the countryside and social and cultural reproduction of their ways of life), we argue that the different intangible cultural heritages are components of their daily lives and are reproduced in it.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668090
10.20396/rap.v17i00.8668090
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668090
identifier_str_mv 10.20396/rap.v17i00.8668090
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668090/30868
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brasil; Contemporâneo
Brasil; Contemporáneo
Brazil; Contemporary
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022019
Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022019
Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e022019
2237-8294
reponame:Revista de Arqueologia Pública
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista de Arqueologia Pública
collection Revista de Arqueologia Pública
repository.name.fl_str_mv Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv rap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br
_version_ 1800216387081207808