Efeitos do manejo da palha na produtividade e na qualidade da cana-de-açúcar
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital Unicesumar |
Texto Completo: | http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/9721 |
Resumo: | Brazil leads the world ranking of sugarcane production, with ethanol and sugar being the main products produced and expecting for the 22/23 harvest around 628 milions of tons. Since the prohibition of the burnt cane system in the fields (State Decree nº 10.068/2014), and with the insertion of the mechanized harvest in the market, a layer of straw remains on the ground, that can contribute to the development of the plants. Regarding the need for new studies that can contribute to increasing sugarcane productivity and taking account the amount of straw that this crop leaves in the soil, this study aimed to evaluate different forms of management of sugarcane straw. The experiment was carried out in Maringá/PR and the variety used was CTC 9001, evaluating the influence of sugarcane straw management in relation to productivity and quality of the sugarcane crop after mechanized harvesting and without burning in terms of different management systems (T1 - Straw in total area); T2 - Uncovered line and T3 - Racking). It was concluded that there was no significant difference between the different treatments analyzed for the management of sugarcane straw in terms of productivity and quality of the analyzed sugarcane, with water stress being the main cause that affected the development of final yield of the experimente. |
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Efeitos do manejo da palha na produtividade e na qualidade da cana-de-açúcarpalhadarendimentoSaccharum officinarumCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIABrazil leads the world ranking of sugarcane production, with ethanol and sugar being the main products produced and expecting for the 22/23 harvest around 628 milions of tons. Since the prohibition of the burnt cane system in the fields (State Decree nº 10.068/2014), and with the insertion of the mechanized harvest in the market, a layer of straw remains on the ground, that can contribute to the development of the plants. Regarding the need for new studies that can contribute to increasing sugarcane productivity and taking account the amount of straw that this crop leaves in the soil, this study aimed to evaluate different forms of management of sugarcane straw. The experiment was carried out in Maringá/PR and the variety used was CTC 9001, evaluating the influence of sugarcane straw management in relation to productivity and quality of the sugarcane crop after mechanized harvesting and without burning in terms of different management systems (T1 - Straw in total area); T2 - Uncovered line and T3 - Racking). It was concluded that there was no significant difference between the different treatments analyzed for the management of sugarcane straw in terms of productivity and quality of the analyzed sugarcane, with water stress being the main cause that affected the development of final yield of the experimente.Com produção prevista para a safra 22/23 em torno de 628 milhões de toneladas, o Brasil lidera o ranking mundial de produção da cana-de-açúcar, sendo os principais produtos produzidos o etanol e o açúcar. A partir da lei que proíbe o sistema de cana queimada nas lavouras (Decreto Estadual nº 10.068/2014), e com a inserção da colheita mecanizada no mercado, uma camada de palhada permanece sobre o solo, palhada esta que pode contribuir para o desenvolvimento das plantas. Diante da necessidade de novos estudos que possam contribuir para o aumento da produtividade da cana-de-açúcar e levando em consideração a quantidade de palhada que esta cultura deixa no solo, este estudo teve como objetivo principal avaliar diferentes formas de manejo da palhada do canavial. O experimento foi realizado no município de Maringá/PR e a variedade utilizada foi a CTC 9001, sendo avaliada a influência do manejo da palhada de cana-de-açúcar em relação à produtividade e à qualidade da cultura cana-de-açúcar após colheita mecanizada e sem queima quanto a diferentes sistemas de manejo (T1 - Palha em área total; T2 - Linha descoberta e T3 - Aleiramento). Conclui-se com este trabalho que não ocorreu diferença significativa entre os diferentes tratamentos analisados para o manejo da palhada do canavial no que tange à produtividade e à qualidade da cana analisada, sendo o estresse hídrico a principal causa que afetou o desenvolvimento e o rendimento final do experimentoUNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMARMANNINGEL, Anny RosiMANNINGEL, Anny RosiTEIXEIRA, Thaise MoserSCHMIDT FILHO, EdisonNUNES, Aparecida Cátia Alves2023-01-25T13:36:46Z2023-01-252023-01-25T13:36:46Z2023-01-25info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfPresencialhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/9721porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2023-01-26T06:01:25Zoai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/9721Repositório InstitucionalPRIhttp://rdu.unicesumar.edu.br/oai/requestopendoar:2023-01-26T06:01:25Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)false |
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