Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
DOI: | 10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 http://hdl.handle.net/11449/137665 |
Resumo: | The starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization. |
id |
UNSP_0412ccad8821c01c927cec7d92a7f50f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/137665 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrialPotato tubers cv pirassu as industrial raw materialsSolanum tuberosum L.Rheological propertiesStarchSolanum tuberosum L.Propriedades reológicasAmidoThe starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization.O mercado de amido vem crescendo e se aperfeiçoando nos últimos anos, levando a busca de produtos com características específicas que atendam as exigências industriais. neste trabalho objetivou-se avaliar a composição centesimal dos tubérculos da batata cv pirassu e suas potencialidades industriais. a batata cv pirassu foi cultivada no município de pouso alegre, região serrana ao sul de minas gerais, com plantio em agosto e colheita em novembro de 2011. os tubérculos foram analisados quanto à cor da casca, polpa e composição centesimal. o amido extraído foi analisado quanto à composição centesimal, teor de fósforo, amilose aparente, propriedades de pasta e propriedades térmicas. os resultados obtidos mostraram que os teores de matéria seca, açúcar solúvel total e amido dos tubérculos são compatíveis para o processamento na forma de fritas tipo chips. o amido apresentou características importantes de viscosidade, tais como: resistência ao calor e atrito, boa viscosidade final e fraca organização granular, características importantes para a indústria alimentícia."Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Cerat, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, s/n, Jardim Paraíso, CEP 18603970, SP, BrasilInstituto Federal do Mato Grosso (IFMT), campus Campo Novo do Parecis, Mato Grosso, MT, BrasilEmbrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) – Fazenda Experimental de Pouso Alegre, Pouso Alegre, MG, Brasil"Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Cerat, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, s/n, Jardim Paraíso, CEP 18603970, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Federal do Mato Grosso (IFMT)Embrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)Garcia, Emerson Loli [UNESP]Leonel, Magali [UNESP]Carmo, Ezequiel Lopes doPádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]2016-04-01T18:46:44Z2016-04-01T18:46:44Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article220-227application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13766510.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf3739930848549194Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-12T13:49:51Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137665Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:07:18.128115Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial Potato tubers cv pirassu as industrial raw materials |
title |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
spellingShingle |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial Batata cv Pirassu como matéria prima industrial Garcia, Emerson Loli [UNESP] Solanum tuberosum L. Rheological properties Starch Solanum tuberosum L. Propriedades reológicas Amido Garcia, Emerson Loli [UNESP] Solanum tuberosum L. Rheological properties Starch Solanum tuberosum L. Propriedades reológicas Amido |
title_short |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
title_full |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
title_fullStr |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
title_full_unstemmed |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
title_sort |
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial |
author |
Garcia, Emerson Loli [UNESP] |
author_facet |
Garcia, Emerson Loli [UNESP] Garcia, Emerson Loli [UNESP] Leonel, Magali [UNESP] Carmo, Ezequiel Lopes do Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP] Leonel, Magali [UNESP] Carmo, Ezequiel Lopes do Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Leonel, Magali [UNESP] Carmo, Ezequiel Lopes do Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP] |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Instituto Federal do Mato Grosso (IFMT) Embrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Garcia, Emerson Loli [UNESP] Leonel, Magali [UNESP] Carmo, Ezequiel Lopes do Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Solanum tuberosum L. Rheological properties Starch Solanum tuberosum L. Propriedades reológicas Amido |
topic |
Solanum tuberosum L. Rheological properties Starch Solanum tuberosum L. Propriedades reológicas Amido |
description |
The starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014 2016-04-01T18:46:44Z 2016-04-01T18:46:44Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014. 1808-8759 http://hdl.handle.net/11449/137665 10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf 3739930848549194 |
url |
http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 http://hdl.handle.net/11449/137665 |
identifier_str_mv |
Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014. 1808-8759 10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf 3739930848549194 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Energia na Agricultura |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
220-227 application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Currículo Lattes reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1822182589651222529 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227 |