Batata cv Pirassu como matéria prima industrial

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Leonel, Magali [UNESP], Carmo, Ezequiel Lopes do, Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
DOI: 10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
http://hdl.handle.net/11449/137665
Resumo: The starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization.
id UNSP_0412ccad8821c01c927cec7d92a7f50f
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/137665
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Batata cv Pirassu como matéria prima industrialPotato tubers cv pirassu as industrial raw materialsSolanum tuberosum L.Rheological propertiesStarchSolanum tuberosum L.Propriedades reológicasAmidoThe starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization.O mercado de amido vem crescendo e se aperfeiçoando nos últimos anos, levando a busca de produtos com características específicas que atendam as exigências industriais. neste trabalho objetivou-se avaliar a composição centesimal dos tubérculos da batata cv pirassu e suas potencialidades industriais. a batata cv pirassu foi cultivada no município de pouso alegre, região serrana ao sul de minas gerais, com plantio em agosto e colheita em novembro de 2011. os tubérculos foram analisados quanto à cor da casca, polpa e composição centesimal. o amido extraído foi analisado quanto à composição centesimal, teor de fósforo, amilose aparente, propriedades de pasta e propriedades térmicas. os resultados obtidos mostraram que os teores de matéria seca, açúcar solúvel total e amido dos tubérculos são compatíveis para o processamento na forma de fritas tipo chips. o amido apresentou características importantes de viscosidade, tais como: resistência ao calor e atrito, boa viscosidade final e fraca organização granular, características importantes para a indústria alimentícia."Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Cerat, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, s/n, Jardim Paraíso, CEP 18603970, SP, BrasilInstituto Federal do Mato Grosso (IFMT), campus Campo Novo do Parecis, Mato Grosso, MT, BrasilEmbrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) – Fazenda Experimental de Pouso Alegre, Pouso Alegre, MG, Brasil"Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Cerat, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, s/n, Jardim Paraíso, CEP 18603970, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Federal do Mato Grosso (IFMT)Embrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)Garcia, Emerson Loli [UNESP]Leonel, Magali [UNESP]Carmo, Ezequiel Lopes doPádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]2016-04-01T18:46:44Z2016-04-01T18:46:44Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article220-227application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13766510.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf3739930848549194Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-12T13:49:51Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137665Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:07:18.128115Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Potato tubers cv pirassu as industrial raw materials
title Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
spellingShingle Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Solanum tuberosum L.
Rheological properties
Starch
Solanum tuberosum L.
Propriedades reológicas
Amido
Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Solanum tuberosum L.
Rheological properties
Starch
Solanum tuberosum L.
Propriedades reológicas
Amido
title_short Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
title_full Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
title_fullStr Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
title_full_unstemmed Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
title_sort Batata cv Pirassu como matéria prima industrial
author Garcia, Emerson Loli [UNESP]
author_facet Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Leonel, Magali [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do
Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]
Leonel, Magali [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do
Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]
author_role author
author2 Leonel, Magali [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do
Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Instituto Federal do Mato Grosso (IFMT)
Embrapa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
dc.contributor.author.fl_str_mv Garcia, Emerson Loli [UNESP]
Leonel, Magali [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do
Pádua, Joaquim Gonçalves de [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Solanum tuberosum L.
Rheological properties
Starch
Solanum tuberosum L.
Propriedades reológicas
Amido
topic Solanum tuberosum L.
Rheological properties
Starch
Solanum tuberosum L.
Propriedades reológicas
Amido
description The starch market has been growing and improving in recent years, leading to a search for products with specific characteristics that meet the industrial requirements. This work aimed to evaluate the centesimal composition of potato tubers cv Pirassu and its industrial potential. The potato cv Pirassu was cultivated in Pouso Alegre, mountainous region south of Minas Gerais state, with planting season in August and harvest season in November, 2011. The tubers were analyzed for color, pulp and centesimal composition. The starch extract was analyzed for centesimal composition, phosphorus content, apparent amylose, pasting properties and thermal properties. The results showed that the content of dry matter, total soluble sugar and starch of tubers, are compatible for processing for potato chips. The starch of this cultivate showed important viscosity characteristics for food industry such as: heat resistance and friction, good final viscosity and low granular organization.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014
2016-04-01T18:46:44Z
2016-04-01T18:46:44Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014.
1808-8759
http://hdl.handle.net/11449/137665
10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf
3739930848549194
url http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
http://hdl.handle.net/11449/137665
identifier_str_mv Energia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 220-227, 2014.
1808-8759
10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227
ISSN1808-8759-2014-29-03-220-227.pdf
3739930848549194
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Energia na Agricultura
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 220-227
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1822182589651222529
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.17224/EnergAgric.2014v29n3p220-227