Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Viana, Ronaldo da Silva [UNESP]
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Silva, Pablo Humberto [UNESP], Mutton, Miguel Angelo [UNESP], Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP], Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP], Bento, Marcelo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130
http://hdl.handle.net/11449/70727
Resumo: Sugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively.
id UNSP_34e4ecdf79addeea15af5d97f05ca63e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/70727
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250Effects on the application of chemical ripeners on the culture of sugarcane (Saccharum spp.), SP81-3250 varietyCane qualityDeteriorationRipenersRipening indexTechnological qualitySaccharumSugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively.Departamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castelane, s/n, 14884-900, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Jaboticabal, São PauloUsina São Martinho, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castelane, s/n, 14884-900, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Jaboticabal, São PauloUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Usina São MartinhoViana, Ronaldo da Silva [UNESP]Silva, Pablo Humberto [UNESP]Mutton, Miguel Angelo [UNESP]Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP]Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP]Bento, Marcelo2014-05-27T11:23:44Z2014-05-27T11:23:44Z2008-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article65-71application/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 65-71, 2008.1679-9275http://hdl.handle.net/11449/7072710.4025/actasciagron.v30i1.11302-s2.0-743491148092-s2.0-74349114809.pdf8951141172579985895114117257998504033317680101580000-0001-6819-5092Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporActa Scientiarum: Agronomy0,431info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T13:54:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/70727Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:10:39.087089Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
Effects on the application of chemical ripeners on the culture of sugarcane (Saccharum spp.), SP81-3250 variety
title Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
spellingShingle Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
Viana, Ronaldo da Silva [UNESP]
Cane quality
Deterioration
Ripeners
Ripening index
Technological quality
Saccharum
title_short Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
title_full Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
title_fullStr Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
title_full_unstemmed Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
title_sort Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
author Viana, Ronaldo da Silva [UNESP]
author_facet Viana, Ronaldo da Silva [UNESP]
Silva, Pablo Humberto [UNESP]
Mutton, Miguel Angelo [UNESP]
Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP]
Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP]
Bento, Marcelo
author_role author
author2 Silva, Pablo Humberto [UNESP]
Mutton, Miguel Angelo [UNESP]
Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP]
Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP]
Bento, Marcelo
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Usina São Martinho
dc.contributor.author.fl_str_mv Viana, Ronaldo da Silva [UNESP]
Silva, Pablo Humberto [UNESP]
Mutton, Miguel Angelo [UNESP]
Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP]
Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP]
Bento, Marcelo
dc.subject.por.fl_str_mv Cane quality
Deterioration
Ripeners
Ripening index
Technological quality
Saccharum
topic Cane quality
Deterioration
Ripeners
Ripening index
Technological quality
Saccharum
description Sugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-12-01
2014-05-27T11:23:44Z
2014-05-27T11:23:44Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130
Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 65-71, 2008.
1679-9275
http://hdl.handle.net/11449/70727
10.4025/actasciagron.v30i1.1130
2-s2.0-74349114809
2-s2.0-74349114809.pdf
8951141172579985
8951141172579985
0403331768010158
0000-0001-6819-5092
url http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130
http://hdl.handle.net/11449/70727
identifier_str_mv Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 65-71, 2008.
1679-9275
10.4025/actasciagron.v30i1.1130
2-s2.0-74349114809
2-s2.0-74349114809.pdf
8951141172579985
0403331768010158
0000-0001-6819-5092
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Acta Scientiarum: Agronomy
0,431
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 65-71
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128474567671808