Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250
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Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130 http://hdl.handle.net/11449/70727 |
Resumo: | Sugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively. |
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Efeito da aplicação de maturadores químicos na cultura da cana de açúcar (Saccharum spp.) variedade SP81-3250Effects on the application of chemical ripeners on the culture of sugarcane (Saccharum spp.), SP81-3250 varietyCane qualityDeteriorationRipenersRipening indexTechnological qualitySaccharumSugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively.Departamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castelane, s/n, 14884-900, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Jaboticabal, São PauloUsina São Martinho, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castelane, s/n, 14884-900, Jaboticabal, São PauloDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual de São Paulo, Jaboticabal, São PauloUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Usina São MartinhoViana, Ronaldo da Silva [UNESP]Silva, Pablo Humberto [UNESP]Mutton, Miguel Angelo [UNESP]Mutton, Marcia Justino Rossini [UNESP]Guimarães, Eduardo Rossini [UNESP]Bento, Marcelo2014-05-27T11:23:44Z2014-05-27T11:23:44Z2008-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article65-71application/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1130Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 65-71, 2008.1679-9275http://hdl.handle.net/11449/7072710.4025/actasciagron.v30i1.11302-s2.0-743491148092-s2.0-74349114809.pdf8951141172579985895114117257998504033317680101580000-0001-6819-5092Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporActa Scientiarum: Agronomy0,431info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T13:54:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/70727Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:10:39.087089Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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Sugarcane is one of the most important grass crops. This study evaluated the effects of chemical ripeners on the sugarcane variety SP81-3250 in terms of technological quality. The experiment was arranged in randomized blocks with split split-plots. Main treatments were: 1) Control; 2) Aminolon Maduracion, at a rate of 0.7 L of commercial product (c.p.) ha -1; 3) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.0 liter of c.p. ha -1; 4) Aminolon Maduracion, at a rate of 1.3 liter of c.p. ha -1; 5) Trinexapac-ethyl (Moddus), at a rate of 0.8 liter of c.p. ha -1. Secondary treatments were the sampling dates: 10 days before application (- 10 d.a.a.); 11; 46; 71; 100 and 117 d.a.a. (days after application). Ripeners differently affected the technological parameters, and trinexapac-ethyl showed the best behavior, followed by Aminolon (0.7 L of c.p. ha -1). The best results were found at the 3rd and 4th sampling dates, 46 and 71 days after application, respectively. |
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