Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Luciana Pereira
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Silva, Vania dos Santos, Ludwig, Karin Maria, Montenote, Michelly Cristina, Goncalves da Silva, Regildo Marcio [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21940
http://hdl.handle.net/11449/111635
Resumo: There is little research on the practices of sanitary inspection in the chain of production of vegetables to the consumer, especially those eaten raw, they are liable to serve microorganism such as bacteria, fungi and parasites, contributing to possible health hazards. The aim of this study was to assess qualitatively contamination by parasites and / or commensals of medical interest in lettuce leaves (Lactuca sativa) fresh market in the municipality of Quata Sao Paulo. A total of 15 random samples were analyzed every other day of the three different places that sell vegetables a grocery store, a supermarket and a vegetable garden during the month of May 2011. The parasites and / or commensals found in lettuce were Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) and Ascaris lumbricoides (7%). The analysis showed the presence of parasites and / or commensals in all samples, except in the cultivated garden which showed poor sanitary conditions, probably due to contamination in the shipping and handling by third parties in supermarket and grocery store. The parasite monitoring sanitary conditions of vegetables sold in urban environments becomes relevant for preventive measures to avoid the continued parasitic cycle and possible future health complications.
id UNSP_e0048b7bd0337bcbd0ca7e3d93cc1481
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/111635
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, BrasilEvaluation parasitological in samples of lettuces (lactuca sativa var. crispa) marketed from the municipality of Quatá, state of São Paulo, BrazilParasitesCommensalsLettuce leavesLactuca sativaPublic HealthThere is little research on the practices of sanitary inspection in the chain of production of vegetables to the consumer, especially those eaten raw, they are liable to serve microorganism such as bacteria, fungi and parasites, contributing to possible health hazards. The aim of this study was to assess qualitatively contamination by parasites and / or commensals of medical interest in lettuce leaves (Lactuca sativa) fresh market in the municipality of Quata Sao Paulo. A total of 15 random samples were analyzed every other day of the three different places that sell vegetables a grocery store, a supermarket and a vegetable garden during the month of May 2011. The parasites and / or commensals found in lettuce were Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) and Ascaris lumbricoides (7%). The analysis showed the presence of parasites and / or commensals in all samples, except in the cultivated garden which showed poor sanitary conditions, probably due to contamination in the shipping and handling by third parties in supermarket and grocery store. The parasite monitoring sanitary conditions of vegetables sold in urban environments becomes relevant for preventive measures to avoid the continued parasitic cycle and possible future health complications.Existem poucas pesquisas sobre as práticas de fiscalização sanitária na cadeia de produção de hortaliças até o consumidor, especialmente os que são ingeridos crus, pois são passiveis de veicular microorganismo como bactérias, parasitos e fungos, contribuindo para possíveis malefícios à saúde. O objetivo deste trabalho foi verificar qualitativamente a contaminação por parasitos e/ou comensais de interesse médico em folhas de alface (Lactuca sativa) in natura comercializadas no município de Quatá, São Paulo. Um total de 15 amostras foi analisado aleatoriamente em dias alternados nos três diferentes locais que comercializam hortaliças (quitanda, supermercado e a horta comunitária) durante o mês de maio de 2011. Os parasitos e/ou comensais encontrados nas alfaces foram Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) e Ascaris lumbricoides (7%). A análise mostrou a presença de parasitos e/ou comensais em todas as amostras, exceto nas cultivadas na horta o que evidenciou más condições sanitárias, provavelmente pela contaminação no transporte e manuseio por terceiros no supermercado e na quitanda. O monitoramento parasitário das condições higiênicas de hortaliças comercializadas em ambientes urbanos torna-se relevante para tomada de medidas preventivas evitando a continuidade do ciclo parasitário e possíveis complicações futuras à saúde.Fundacao Educ Municipio Assis, Curso Enfermagem, Assis, SP, BrazilUniv Paulista UNIP, Assis, SP, BrazilUNIP, Assis, SP, BrazilSecretaria Saude Rolandia, Rolandia, PR, BrazilUniv Estadual Paulista UNESP, Fac Ciencias & Letras Assis, Assis, SP, BrazilUniv Estadual Paulista UNESP, Fac Ciencias & Letras Assis, Assis, SP, BrazilUniv Federal UberlandiaFundacao Educ Municipio AssisUniv Paulista UNIPUNIPSecretaria Saude RolandiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Silva, Luciana PereiraSilva, Vania dos SantosLudwig, Karin MariaMontenote, Michelly CristinaGoncalves da Silva, Regildo Marcio [UNESP]2014-12-03T13:08:51Z2014-12-03T13:08:51Z2014-07-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1252-1258application/pdfhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21940Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 1252-1258, 2014.1981-3163http://hdl.handle.net/11449/111635WOS:000339323600035WOS000339323600035.pdfWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0.404info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-09T06:20:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/111635Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:51:04.150325Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
Evaluation parasitological in samples of lettuces (lactuca sativa var. crispa) marketed from the municipality of Quatá, state of São Paulo, Brazil
title Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
spellingShingle Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
Silva, Luciana Pereira
Parasites
Commensals
Lettuce leaves
Lactuca sativa
Public Health
title_short Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
title_full Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
title_fullStr Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
title_full_unstemmed Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
title_sort Avaliação parasitológica em amostras de alfaces (Lactuca sativa var. crispa) comercializadas no município de Quatá, São Paulo, Brasil
author Silva, Luciana Pereira
author_facet Silva, Luciana Pereira
Silva, Vania dos Santos
Ludwig, Karin Maria
Montenote, Michelly Cristina
Goncalves da Silva, Regildo Marcio [UNESP]
author_role author
author2 Silva, Vania dos Santos
Ludwig, Karin Maria
Montenote, Michelly Cristina
Goncalves da Silva, Regildo Marcio [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Fundacao Educ Municipio Assis
Univ Paulista UNIP
UNIP
Secretaria Saude Rolandia
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Luciana Pereira
Silva, Vania dos Santos
Ludwig, Karin Maria
Montenote, Michelly Cristina
Goncalves da Silva, Regildo Marcio [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Parasites
Commensals
Lettuce leaves
Lactuca sativa
Public Health
topic Parasites
Commensals
Lettuce leaves
Lactuca sativa
Public Health
description There is little research on the practices of sanitary inspection in the chain of production of vegetables to the consumer, especially those eaten raw, they are liable to serve microorganism such as bacteria, fungi and parasites, contributing to possible health hazards. The aim of this study was to assess qualitatively contamination by parasites and / or commensals of medical interest in lettuce leaves (Lactuca sativa) fresh market in the municipality of Quata Sao Paulo. A total of 15 random samples were analyzed every other day of the three different places that sell vegetables a grocery store, a supermarket and a vegetable garden during the month of May 2011. The parasites and / or commensals found in lettuce were Entamoeba coli (67%), Entamoeba histolytica (20%), Giardia sp (13%) and Ascaris lumbricoides (7%). The analysis showed the presence of parasites and / or commensals in all samples, except in the cultivated garden which showed poor sanitary conditions, probably due to contamination in the shipping and handling by third parties in supermarket and grocery store. The parasite monitoring sanitary conditions of vegetables sold in urban environments becomes relevant for preventive measures to avoid the continued parasitic cycle and possible future health complications.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-12-03T13:08:51Z
2014-12-03T13:08:51Z
2014-07-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21940
Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 1252-1258, 2014.
1981-3163
http://hdl.handle.net/11449/111635
WOS:000339323600035
WOS000339323600035.pdf
url http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21940
http://hdl.handle.net/11449/111635
identifier_str_mv Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 1252-1258, 2014.
1981-3163
WOS:000339323600035
WOS000339323600035.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Bioscience Journal
0.404
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1252-1258
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Univ Federal Uberlandia
publisher.none.fl_str_mv Univ Federal Uberlandia
dc.source.none.fl_str_mv Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129128458616832