Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gallo, Sarita Bonagurio
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Merlin, Fernanda De Almeida, Macedo, Cássio Moreira De, Reis, Viviane Aparecida Amin
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007
http://hdl.handle.net/11449/158156
Resumo: The objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter.
id UNSP_e08881cad77295fdabc62e8a41dcd314
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/158156
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinadosTwo sources of protein in the diet of feedlot lambscarcass conformationcarcass yieldfat thicknesssoybeanureaconformação de carcaçaespessura de gordurarendimento de carcaçasojaureiaThe objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter.Objetivou-se comparar dietas para cordeiros em confinamento com dois níveis de proteína e duas fontes proteicas. Foram confinados 30 cordeiros machos, não-castrados, meio sangue Dorper com Santa Inês, com idade aproximada de 2,5 meses e peso vivo inicial médio de 23kg, divididos aleatoriamente em três tratamentos: dieta controle (15% PB), dieta com alta concentração de proteína verdadeira (farelo de soja, com 19% PB) e dieta com alta concentração de nitrogênio não protéico (uréia, 19% PB). O delineamento foi inteiramente casualizado e a análise dos dados feita pelo SISVAR usando o teste de Tukey a 5% de probabilidade. Não foram verificadas diferenças estatísticas nas características avaliadas para desempenho e carcaça. A composição da dieta aliada ao potencial de ganho dos cordeiros pode explicar o ganho de peso médio diário de 0,288kg. A condição corporal (1-5) inicial média foi de 2 (magro) e ao final do período experimental sendo de 3,3 (normal). A conformação de carcaça, com média de 3,68 pontos e a conformação de gordura de cobertura, com média de 3,41 pontos podem ser classificadas como medianas. A espessura de gordura subcutânea, com média de 2,75mm é satisfatória para proteger a carcaça durante o resfriamento. Conclui-se que o acréscimo no teor de proteína na dieta não melhorou as características avaliadas; e nas dietas de alto teor proteico não houve diferença entre o uso de proteína verdadeira ou nitrogênio não proteico, com uso de 2% de ureia na matéria seca.Universidade de São Paulo Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaFaculdade Associadas de UberabaUniversidade Federal de Lavras Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Faculdade Associadas de UberabaUniversidade Federal de Lavras Departamento de ZootecniaGallo, Sarita BonagurioMerlin, Fernanda De AlmeidaMacedo, Cássio Moreira DeReis, Viviane Aparecida Amin2018-11-12T17:28:36Z2018-11-12T17:28:36Z2015-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article317-324application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15815610.1590/S1519-99402015000200007S1519-99402015000200007S1519-99402015000200007.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:42:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158156Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-06-07T18:42:48Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
Two sources of protein in the diet of feedlot lambs
title Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
spellingShingle Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
Gallo, Sarita Bonagurio
carcass conformation
carcass yield
fat thickness
soybean
urea
conformação de carcaça
espessura de gordura
rendimento de carcaça
soja
ureia
title_short Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
title_full Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
title_fullStr Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
title_full_unstemmed Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
title_sort Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
author Gallo, Sarita Bonagurio
author_facet Gallo, Sarita Bonagurio
Merlin, Fernanda De Almeida
Macedo, Cássio Moreira De
Reis, Viviane Aparecida Amin
author_role author
author2 Merlin, Fernanda De Almeida
Macedo, Cássio Moreira De
Reis, Viviane Aparecida Amin
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Faculdade Associadas de Uberaba
Universidade Federal de Lavras Departamento de Zootecnia
dc.contributor.author.fl_str_mv Gallo, Sarita Bonagurio
Merlin, Fernanda De Almeida
Macedo, Cássio Moreira De
Reis, Viviane Aparecida Amin
dc.subject.por.fl_str_mv carcass conformation
carcass yield
fat thickness
soybean
urea
conformação de carcaça
espessura de gordura
rendimento de carcaça
soja
ureia
topic carcass conformation
carcass yield
fat thickness
soybean
urea
conformação de carcaça
espessura de gordura
rendimento de carcaça
soja
ureia
description The objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-06-01
2018-11-12T17:28:36Z
2018-11-12T17:28:36Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015.
1519-9940
http://hdl.handle.net/11449/158156
10.1590/S1519-99402015000200007
S1519-99402015000200007
S1519-99402015000200007.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007
http://hdl.handle.net/11449/158156
identifier_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015.
1519-9940
10.1590/S1519-99402015000200007
S1519-99402015000200007
S1519-99402015000200007.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
0,273
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 317-324
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1826304220706373632