Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007 http://hdl.handle.net/11449/158156 |
Resumo: | The objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter. |
id |
UNSP_e08881cad77295fdabc62e8a41dcd314 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/158156 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinadosTwo sources of protein in the diet of feedlot lambscarcass conformationcarcass yieldfat thicknesssoybeanureaconformação de carcaçaespessura de gordurarendimento de carcaçasojaureiaThe objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter.Objetivou-se comparar dietas para cordeiros em confinamento com dois níveis de proteína e duas fontes proteicas. Foram confinados 30 cordeiros machos, não-castrados, meio sangue Dorper com Santa Inês, com idade aproximada de 2,5 meses e peso vivo inicial médio de 23kg, divididos aleatoriamente em três tratamentos: dieta controle (15% PB), dieta com alta concentração de proteína verdadeira (farelo de soja, com 19% PB) e dieta com alta concentração de nitrogênio não protéico (uréia, 19% PB). O delineamento foi inteiramente casualizado e a análise dos dados feita pelo SISVAR usando o teste de Tukey a 5% de probabilidade. Não foram verificadas diferenças estatísticas nas características avaliadas para desempenho e carcaça. A composição da dieta aliada ao potencial de ganho dos cordeiros pode explicar o ganho de peso médio diário de 0,288kg. A condição corporal (1-5) inicial média foi de 2 (magro) e ao final do período experimental sendo de 3,3 (normal). A conformação de carcaça, com média de 3,68 pontos e a conformação de gordura de cobertura, com média de 3,41 pontos podem ser classificadas como medianas. A espessura de gordura subcutânea, com média de 2,75mm é satisfatória para proteger a carcaça durante o resfriamento. Conclui-se que o acréscimo no teor de proteína na dieta não melhorou as características avaliadas; e nas dietas de alto teor proteico não houve diferença entre o uso de proteína verdadeira ou nitrogênio não proteico, com uso de 2% de ureia na matéria seca.Universidade de São Paulo Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaFaculdade Associadas de UberabaUniversidade Federal de Lavras Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Faculdade Associadas de UberabaUniversidade Federal de Lavras Departamento de ZootecniaGallo, Sarita BonagurioMerlin, Fernanda De AlmeidaMacedo, Cássio Moreira DeReis, Viviane Aparecida Amin2018-11-12T17:28:36Z2018-11-12T17:28:36Z2015-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article317-324application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15815610.1590/S1519-99402015000200007S1519-99402015000200007S1519-99402015000200007.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:42:48Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158156Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-06-07T18:42:48Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados Two sources of protein in the diet of feedlot lambs |
title |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
spellingShingle |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados Gallo, Sarita Bonagurio carcass conformation carcass yield fat thickness soybean urea conformação de carcaça espessura de gordura rendimento de carcaça soja ureia |
title_short |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
title_full |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
title_fullStr |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
title_full_unstemmed |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
title_sort |
Duas fontes de proteína na dieta de cordeiros confinados |
author |
Gallo, Sarita Bonagurio |
author_facet |
Gallo, Sarita Bonagurio Merlin, Fernanda De Almeida Macedo, Cássio Moreira De Reis, Viviane Aparecida Amin |
author_role |
author |
author2 |
Merlin, Fernanda De Almeida Macedo, Cássio Moreira De Reis, Viviane Aparecida Amin |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo (USP) Universidade Estadual Paulista (Unesp) Faculdade Associadas de Uberaba Universidade Federal de Lavras Departamento de Zootecnia |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gallo, Sarita Bonagurio Merlin, Fernanda De Almeida Macedo, Cássio Moreira De Reis, Viviane Aparecida Amin |
dc.subject.por.fl_str_mv |
carcass conformation carcass yield fat thickness soybean urea conformação de carcaça espessura de gordura rendimento de carcaça soja ureia |
topic |
carcass conformation carcass yield fat thickness soybean urea conformação de carcaça espessura de gordura rendimento de carcaça soja ureia |
description |
The objective was to compare diets for feedlot lambs with two protein levels and two protein sources. 30 were confined lambs, Dorper with St. Inês aged approximately 2.5 months and initial weight of 23kg, were randomly divided into three groups: control diet (15% CP) diet high concentration of true protein (soybean meal, with 19% CP) and diet with a high concentration of non-protein nitrogen (urea, 19% CP). The design was completely randomized and the analysis of data taken by SISVAR using the Tukey test at 5% probability. No statistical differences were observed in the characteristics evaluated for performance and carcass. The diet combined with the lambs of the earning potential can explain the gain in average daily weight of 0.288kg. The body condition (1-5) average initial was 2 (thin) and the end of the experimental period being 3.3 (normal). The carcass conformation, averaging 3.68 points and the conformation of fat cover, with an average of 3.41 points can be classified as medians. The subcutaneous fat thickness, averaging 2.75mm is satisfactory to protect the carcass during cooling. It is concluded that the increase in the protein content in the diet did not improve the characteristics evaluated; and the high-protein diets no difference between the true protein use or non-protein nitrogen, using 2% urea on dry matter. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-06-01 2018-11-12T17:28:36Z 2018-11-12T17:28:36Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007 Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015. 1519-9940 http://hdl.handle.net/11449/158156 10.1590/S1519-99402015000200007 S1519-99402015000200007 S1519-99402015000200007.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200007 http://hdl.handle.net/11449/158156 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 2, p. 317-324, 2015. 1519-9940 10.1590/S1519-99402015000200007 S1519-99402015000200007 S1519-99402015000200007.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 0,273 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
317-324 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositoriounesp@unesp.br |
_version_ |
1826304220706373632 |