Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP], Silva, Higor Oliveira [UNESP], Sato, Rafael Akira [UNESP], Vidal, Ana Maria Centola, Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016
http://hdl.handle.net/11449/213212
Resumo: This study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life.
id UNSP_e8e25e3845274a8acef5d587a913854d
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/213212
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijãoBactérias do grupo Bacillus cereus como contaminantes em queijos fundidos requeijão e especialidade láctea tipo requeijãospores, dairymilkmicrobiologyfood safetyalimentos, laticíniosleite, microbiologiasegurança alimentarThis study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life.Este estudo objetivou avaliar a ocorrência de bactérias do grupo de Bacillus cereus em requeijões e especialidades lácteas (normais e light) e verificar se há diferença em relação a essa ocorrência entre as diferentes categorias desses produtos. Entre os 40 lotes avaliados, 14 (35%) estavam contaminados por bactérias desse grupo, com baixas contagens (máxima de 3,1 × 10 UFC/g) e sem diferenças significativas no que tange às contagens ou à presença/ausência entre as diversas categorias. Conclui-se que as bactérias do grupo de B. cereus em requeijões e especialidades lácteas são incapazes de consistir em risco aos consumidores desses produtos, desde que as condições de refrigeração sejam adequadas durante armazenamento e venda. O presente trabalho é o primeiro a relatar a presença de tal grupo de micro-organismos nesses tipos de produtos, porém, são necessários novos estudos para avaliar o impacto de sua ação deteriorante sobre o período em que passa na prateleira.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade de São Paulo, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasFAPESP: 2014/21534-6Instituto BiológicoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP]Silva, Higor Oliveira [UNESP]Sato, Rafael Akira [UNESP]Vidal, Ana Maria CentolaAmaral, Luiz Augusto Do [UNESP]2021-07-14T10:51:43Z2021-07-14T10:51:43Z2018-08-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article-application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/21321210.1590/1808-1808-1657000952016S1808-16572018000100401S1808-16572018000100401.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-08T06:25:09Zoai:repositorio.unesp.br:11449/213212Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-01-08T06:25:09Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
Bactérias do grupo Bacillus cereus como contaminantes em queijos fundidos requeijão e especialidade láctea tipo requeijão
title Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
spellingShingle Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]
spores, dairy
milk
microbiology
food safety
alimentos, laticínios
leite, microbiologia
segurança alimentar
title_short Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
title_full Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
title_fullStr Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
title_full_unstemmed Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
title_sort Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
author Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]
author_facet Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]
Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP]
Silva, Higor Oliveira [UNESP]
Sato, Rafael Akira [UNESP]
Vidal, Ana Maria Centola
Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP]
author_role author
author2 Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP]
Silva, Higor Oliveira [UNESP]
Sato, Rafael Akira [UNESP]
Vidal, Ana Maria Centola
Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP]
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]
Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP]
Silva, Higor Oliveira [UNESP]
Sato, Rafael Akira [UNESP]
Vidal, Ana Maria Centola
Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv spores, dairy
milk
microbiology
food safety
alimentos, laticínios
leite, microbiologia
segurança alimentar
topic spores, dairy
milk
microbiology
food safety
alimentos, laticínios
leite, microbiologia
segurança alimentar
description This study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-08-02
2021-07-14T10:51:43Z
2021-07-14T10:51:43Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016
Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018.
0020-3653
1808-1657
http://hdl.handle.net/11449/213212
10.1590/1808-1808-1657000952016
S1808-16572018000100401
S1808-16572018000100401.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016
http://hdl.handle.net/11449/213212
identifier_str_mv Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018.
0020-3653
1808-1657
10.1590/1808-1808-1657000952016
S1808-16572018000100401
S1808-16572018000100401.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv Arquivos do Instituto Biológico
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv -
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965556009336832