Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016 http://hdl.handle.net/11449/213212 |
Resumo: | This study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life. |
id |
UNSP_e8e25e3845274a8acef5d587a913854d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/213212 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijãoBactérias do grupo Bacillus cereus como contaminantes em queijos fundidos requeijão e especialidade láctea tipo requeijãospores, dairymilkmicrobiologyfood safetyalimentos, laticíniosleite, microbiologiasegurança alimentarThis study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life.Este estudo objetivou avaliar a ocorrência de bactérias do grupo de Bacillus cereus em requeijões e especialidades lácteas (normais e light) e verificar se há diferença em relação a essa ocorrência entre as diferentes categorias desses produtos. Entre os 40 lotes avaliados, 14 (35%) estavam contaminados por bactérias desse grupo, com baixas contagens (máxima de 3,1 × 10 UFC/g) e sem diferenças significativas no que tange às contagens ou à presença/ausência entre as diversas categorias. Conclui-se que as bactérias do grupo de B. cereus em requeijões e especialidades lácteas são incapazes de consistir em risco aos consumidores desses produtos, desde que as condições de refrigeração sejam adequadas durante armazenamento e venda. O presente trabalho é o primeiro a relatar a presença de tal grupo de micro-organismos nesses tipos de produtos, porém, são necessários novos estudos para avaliar o impacto de sua ação deteriorante sobre o período em que passa na prateleira.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade de São Paulo, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de AlimentosUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasFAPESP: 2014/21534-6Instituto BiológicoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP]Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP]Silva, Higor Oliveira [UNESP]Sato, Rafael Akira [UNESP]Vidal, Ana Maria CentolaAmaral, Luiz Augusto Do [UNESP]2021-07-14T10:51:43Z2021-07-14T10:51:43Z2018-08-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article-application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/21321210.1590/1808-1808-1657000952016S1808-16572018000100401S1808-16572018000100401.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-06T18:10:12Zoai:repositorio.unesp.br:11449/213212Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:25:43.598215Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão Bactérias do grupo Bacillus cereus como contaminantes em queijos fundidos requeijão e especialidade láctea tipo requeijão |
title |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
spellingShingle |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP] spores, dairy milk microbiology food safety alimentos, laticínios leite, microbiologia segurança alimentar |
title_short |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
title_full |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
title_fullStr |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
title_full_unstemmed |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
title_sort |
Bacteria from the Bacillus cereus group as contaminants in requeijão curd cheeses and especialidade láctea tipo requeijão |
author |
Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP] |
author_facet |
Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP] Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP] Silva, Higor Oliveira [UNESP] Sato, Rafael Akira [UNESP] Vidal, Ana Maria Centola Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP] Silva, Higor Oliveira [UNESP] Sato, Rafael Akira [UNESP] Vidal, Ana Maria Centola Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP] |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade de São Paulo (USP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Hachiya, Jamile De Oliveira [UNESP] Rossi, Gabriel Augusto Marques [UNESP] Silva, Higor Oliveira [UNESP] Sato, Rafael Akira [UNESP] Vidal, Ana Maria Centola Amaral, Luiz Augusto Do [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
spores, dairy milk microbiology food safety alimentos, laticínios leite, microbiologia segurança alimentar |
topic |
spores, dairy milk microbiology food safety alimentos, laticínios leite, microbiologia segurança alimentar |
description |
This study aimed to evaluate the occurrence of Bacillus cereus group in requeijões and especialidades lácteas tipo requeijão (regular and light) and to verify if there is differences in relation to this occurrence among different categories of these products. A set of 14 (35%) lots was contaminated with this bacterial group from the 40 lots with low counts (maximum 3.1 × 10 CFU/g), and no significant difference regarding counts or presence/absence were observed among the categories of the products. It can be concluded that contamination by B. cereus group in these products is unable to consist in risk to consumers, regarding adequate refrigeration during selling. This study was the first one to report this bacteria group for these dairy products and highlights the needs of further investigations to evaluate the impact of its spoilage during shelf life. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-08-02 2021-07-14T10:51:43Z 2021-07-14T10:51:43Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016 Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018. 0020-3653 1808-1657 http://hdl.handle.net/11449/213212 10.1590/1808-1808-1657000952016 S1808-16572018000100401 S1808-16572018000100401.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/1808-1808-1657000952016 http://hdl.handle.net/11449/213212 |
identifier_str_mv |
Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 85, p. -, 2018. 0020-3653 1808-1657 10.1590/1808-1808-1657000952016 S1808-16572018000100401 S1808-16572018000100401.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Arquivos do Instituto Biológico |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
- application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Biológico |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Biológico |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808129426915852288 |