Alimentos funcionais: uma nova fronteira para o desenvolvimento de bebidas protéicas a base de soro de leite
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1497 http://hdl.handle.net/11449/130680 |
Resumo: | Functional foods are defined as those that provide additional benefits to consumers. The market for foods with functional properties is expanding, supported by scientific evidences, which leads the developing of different special foods. This market segment is related to the innovations, as well as the traditional functional dairy and non dairy products, gain traction in the marketplace for innovative products like based whey sports beverage. Besides the functionality of muscle protein synthesis, these beverages are entering into areas such as clinical nutrition and satiety. Thus, it can be supposed that the composition and technological versatility of the whey support the use asinnovative ingredient for foods and beverages. This review aim to supply an overview about functional foods, mainly the segment of whey based beverages. The success of this new nutritional approach is close related to the requirement to identify, to characterize and to develop methodologies to measure and to validate more precisely the relevant functional markers, making them open for a public domain. |
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Alimentos funcionais: uma nova fronteira para o desenvolvimento de bebidas protéicas a base de soro de leiteFunctional Foods: a new frontier for developing whey based protein beveragesAlimentos funcionaisSoro de leiteBebidas protéicasInovaçãoFunctional foodsWheyProtein beveragesInnovationFunctional foods are defined as those that provide additional benefits to consumers. The market for foods with functional properties is expanding, supported by scientific evidences, which leads the developing of different special foods. This market segment is related to the innovations, as well as the traditional functional dairy and non dairy products, gain traction in the marketplace for innovative products like based whey sports beverage. Besides the functionality of muscle protein synthesis, these beverages are entering into areas such as clinical nutrition and satiety. Thus, it can be supposed that the composition and technological versatility of the whey support the use asinnovative ingredient for foods and beverages. This review aim to supply an overview about functional foods, mainly the segment of whey based beverages. The success of this new nutritional approach is close related to the requirement to identify, to characterize and to develop methodologies to measure and to validate more precisely the relevant functional markers, making them open for a public domain.Alimentos funcionais são definidos como aqueles que fornecem benefícios adicionais aos da alimentação. O mercado de alimentos com propriedadesfuncionais está em crescente expansão, apoiado por evidências científicas, que creditam o desenvolvimento de alimentos diferenciados. Esse segmento está relacionado às inovações, pois além dos tradicionais produtos funcionais lácteos e não lácteos, ganham espaço no mercado produtos inovadores como bebidas especiais para esportistas a base de soro de leite. Além da funcionalidade sobre a síntese protéica muscular, estas bebidas protéicas estão se inserindo em áreas como a da saciedade e da nutrição clínica. Assim, é possível afirmar que o soro de leite se diferencia como ingrediente de inovação em alimentos e bebidas, porque demonstra uma grande versatilidade tecnológica. Esta revisão objetiva fornecer uma visão geral sobre alimentos funcionais, enfatizando o segmento de bebidas a base de soro de leite. O sucesso desta nova abordagem nutricional está intimamente ligado à necessidade de identificar, caracterizar e desenvolver metodologias para medir e validar com maior precisão os relevantes marcadores funcionais, tornando-os de domínio público, além, é claro, da aceitação por parte do consumidor.Bolsista de Iniciação Científica Departamento de Engenharia de Alimentos Universidade Do Estado de Santa Catarina, UDESCDepartamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José Do Rio Preto Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita FilhoDepartamento de Pesquisa e Desenvolvimento, Incorpore FoodsUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, R. Cristóvão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054-000, SP, BrasilUniversidade do Estado de Santa Catarina (UDESC)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Baldissera, Ana Carolina [UNESP]Betta, Fabiana Della [UNESP]Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]Lindner, Juliano de Dea2015-04-27T11:55:43Z2015-04-27T11:55:43Z2011-10-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1497-1512application/pdfhttp://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1497Semina. Ciências Agrárias, v. 32, n. 4, p. 1497-1512, 2011.1679-0359http://hdl.handle.net/11449/13068010.5433/1679-0359.2011v32n4p14972-s2.0-801551797302-s2.0-80155179730.pdf8710975442052503Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporSemina. Ciências Agrárias0,320info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-03T06:11:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/130680Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:21:30.138772Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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