Utilização de hidrolisado protéico de camarão em rações para tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus, L.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: LEAL, Albino Luciani Gonçalves
Data de Publicação: 2007
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6201
Resumo: Aquaculture requires high-quality feeds with high protein content. So, the determination of less-expensive sources of protein which provides good growth is advantageous. Shrimp wastes have been identified as an animal protein source with great potential. Shrimp protein hydrolysate (SPH), a derived product obtained from shrimp wastes, was considered an excellent alimentary source and may serve as an useful source of protein and flavorants in food formulations. This work aimed to evaluate the nutritional quality of SPH through growth performance of juvenile Nile tilapia and its protein utilization. SPH was included in isonitrogenous diets at levels of 0, 5, 10 and 20% of fish meal protein replacement (SPH0, SPH5, SPH10 and SPH20) and offered to juvenile Nile tilapia (1.7±0.4 g) stocked in 40-L glass aquaria in a 45-day feeding trial. The inclusion of SPH did not produce statistical differences (P≥0.05) on final weight (27.18, 29.46, 26.02 and 25.19 g), survival (100%), relative weight gain (1,571, 1,624, 1,388 and 1,301%), average daily gain, ADG (0.57, 0.62, 0.54 and 0.52 g day-1), specific growth rate, SGR (7.15, 7.38, 6.85 and 6.73 % day-feed conversion ratio, FCR (1.15, 1.09, 1.13 and 1.17) and protein efficiency ratio, PER (2.26, 2.33, 2.20 and 2.14), respectively. The inclusion of SPH in diets for Nile tilapia statistically affected (P<0.05) the final fish body composition. Protein and ash contents decreased and fat content increased with SPH inclusion levels. This study clearly demonstrates that SPH could be included in diets for Nile tilapia without adverse effects on growth and protein utilization.
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Shrimp protein hydrolysate (SPH), a derived product obtained from shrimp wastes, was considered an excellent alimentary source and may serve as an useful source of protein and flavorants in food formulations. This work aimed to evaluate the nutritional quality of SPH through growth performance of juvenile Nile tilapia and its protein utilization. SPH was included in isonitrogenous diets at levels of 0, 5, 10 and 20% of fish meal protein replacement (SPH0, SPH5, SPH10 and SPH20) and offered to juvenile Nile tilapia (1.7±0.4 g) stocked in 40-L glass aquaria in a 45-day feeding trial. The inclusion of SPH did not produce statistical differences (P≥0.05) on final weight (27.18, 29.46, 26.02 and 25.19 g), survival (100%), relative weight gain (1,571, 1,624, 1,388 and 1,301%), average daily gain, ADG (0.57, 0.62, 0.54 and 0.52 g day-1), specific growth rate, SGR (7.15, 7.38, 6.85 and 6.73 % day-feed conversion ratio, FCR (1.15, 1.09, 1.13 and 1.17) and protein efficiency ratio, PER (2.26, 2.33, 2.20 and 2.14), respectively. The inclusion of SPH in diets for Nile tilapia statistically affected (P<0.05) the final fish body composition. Protein and ash contents decreased and fat content increased with SPH inclusion levels. This study clearly demonstrates that SPH could be included in diets for Nile tilapia without adverse effects on growth and protein utilization.A produção aqüícola requer rações de alta qualidade, com alto conteúdo protéico. Assim, a determinação de fontes protéicas de menor custo e que promovam bom crescimento é benéfica. Resíduos de camarão têm sido identificados como uma fonte de proteína animal de grande potencial. Hidrolisado protéico de camarão (HPC) foi considerado como uma excelente fonte alimentar e pode servir como uma adequada fonte de proteína e flavorizante em formulações alimentares. Este trabalho objetivou avaliar a qualidade nutricional do HPC através do desempenho em crescimento de juvenis da tilápia do Nilo e sua utilização protéica. SPH foi incluído em dietas isoprotéicas em níveis de 0, 5, 10 e 20% de substituição da proteína advinda da farinha de peixe (HPC0, HPC5, HPC10 e HPC20) e ofertadas aos peixes (1,7±0,4 g) estocados em aquários de 40 L, por um período experimental de 45 dias. A inclusão do HPC não produziu diferenças estatísticas (P≥0,05) no peso final (27,18, 29,46, 26,02 e 25,19 g), sobrevivência (100%), ganho de peso relativo (1.571, 1.624, 1.388 e 1.301%), ganho de peso diário, GPD (0,57, 0,62, 0,54 e 0,52g dia-1), taxa de crescimento específico, TCE (7,15, 7,38, 6,85 e 6,73 % dia-conversão alimentar, CA (1,15, 1,09, 1,13 e 1,17) e eficiência protéica, EP (2,26, 2,33, 2,20 e 2,14), respectivamente. A inclusão do HPC nas dietas para a tilápia do Nilo afetou estatisticamente (P<0,05) a composição final dos peixes. Os teores de proteína e cinzas diminuíram e o teor de gordura aumentou com os níveis de inclusão do HPC. Este estudo claramente demonstra que o hidrolisado protéico de camarão pode ser incluído em dietas para a tilápia do Nilo sem efeitos adversos em crescimento e utilização protéica.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2017-02-06T16:53:46Z No. of bitstreams: 1 Albino Luciani Goncalves Leal.pdf: 575820 bytes, checksum: 4cc0fd6d3bf7fe9198563d35eae04f53 (MD5)Made available in DSpace on 2017-02-06T16:53:46Z (GMT). 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