Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Turismo em Análise |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188 |
Resumo: | The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony. |
id |
USP - 65_dc97a9877d3e5a757b6751a6f62e6b0e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/14188 |
network_acronym_str |
USP - 65 |
network_name_str |
Revista Turismo em Análise |
repository_id_str |
|
spelling |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic productCircuito delícias de Pernambuco: a gastronomia como potencial produto turísticogastronomiafestival gastronômicoalimentaçãoturismo gastronômico.gastronomyculinary festivalfoodgastronomic tourism.The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony.Este trabalho tem como objetivo a verificação do Festival Circuito Delícias de Pernambuco realizado em 2006 como potencial produto turístico. O circuito reuniu oito festivais gastronômicos em 7 municípios pernambucanos. Em cada município foi desenvolvido um conjunto de ações de capacitação, mapeamento cultural, desenvolvimento de técnicas culinárias e uso de produtos regionais na elaboração dos pratos participantes. Os resultados foram medidos pela venda de pratos, realização destas capacitações e o registro em livro de todas as receitas elaboradas. Constatou-se que o circuito ainda não é um fator motivador para o deslocamento de pessoas em busca das novidades gastronômicas, mas é potencial componente de produtos turísticos e instrumento de resgate do patrimônio gastronômico local.Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes2009-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Pares Peer-reviewedRevisado por paresapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/1418810.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344Revista Turismo em Análise; Vol. 20 No. 2 (2009); 321-344Revista Turismo em Análise; Vol. 20 Núm. 2 (2009); 321-344Revista Turismo em Análise; v. 20 n. 2 (2009); 321-3441984-48670103-5541reponame:Revista Turismo em Análiseinstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188/16006Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análiseinfo:eu-repo/semantics/openAccessJarocki, Isabella Maria Coelho2015-11-13T15:56:39Zoai:revistas.usp.br:article/14188Revistahttps://www.revistas.usp.br/rtaPUBhttps://www.revistas.usp.br/rta/oaitanalise@usp.br || bragadc@usp.br1984-48670103-5541opendoar:2015-11-13T15:56:39Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product Circuito delícias de Pernambuco: a gastronomia como potencial produto turístico |
title |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
spellingShingle |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product Jarocki, Isabella Maria Coelho gastronomia festival gastronômico alimentação turismo gastronômico. gastronomy culinary festival food gastronomic tourism. |
title_short |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
title_full |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
title_fullStr |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
title_full_unstemmed |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
title_sort |
Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product |
author |
Jarocki, Isabella Maria Coelho |
author_facet |
Jarocki, Isabella Maria Coelho |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Jarocki, Isabella Maria Coelho |
dc.subject.por.fl_str_mv |
gastronomia festival gastronômico alimentação turismo gastronômico. gastronomy culinary festival food gastronomic tourism. |
topic |
gastronomia festival gastronômico alimentação turismo gastronômico. gastronomy culinary festival food gastronomic tourism. |
description |
The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-08-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Avaliado por Pares Peer-reviewed Revisado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188 10.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344 |
url |
https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188 |
identifier_str_mv |
10.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188/16006 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Turismo em Análise; Vol. 20 No. 2 (2009); 321-344 Revista Turismo em Análise; Vol. 20 Núm. 2 (2009); 321-344 Revista Turismo em Análise; v. 20 n. 2 (2009); 321-344 1984-4867 0103-5541 reponame:Revista Turismo em Análise instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Revista Turismo em Análise |
collection |
Revista Turismo em Análise |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
tanalise@usp.br || bragadc@usp.br |
_version_ |
1797054165087682560 |