Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Jarocki, Isabella Maria Coelho
Data de Publicação: 2009
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Turismo em Análise
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188
Resumo: The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony.
id USP - 65_dc97a9877d3e5a757b6751a6f62e6b0e
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/14188
network_acronym_str USP - 65
network_name_str Revista Turismo em Análise
repository_id_str
spelling Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic productCircuito delícias de Pernambuco: a gastronomia como potencial produto turísticogastronomiafestival gastronômicoalimentaçãoturismo gastronômico.gastronomyculinary festivalfoodgastronomic tourism.The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony.Este trabalho tem como objetivo a verificação do Festival Circuito Delícias de Pernambuco realizado em 2006 como potencial produto turístico. O circuito reuniu oito festivais gastronômicos em 7 municípios pernambucanos. Em cada município foi desenvolvido um conjunto de ações de capacitação, mapeamento cultural, desenvolvimento de técnicas culinárias e uso de produtos regionais na elaboração dos pratos participantes. Os resultados foram medidos pela venda de pratos, realização destas capacitações e o registro em livro de todas as receitas elaboradas. Constatou-se que o circuito ainda não é um fator motivador para o deslocamento de pessoas em busca das novidades gastronômicas, mas é potencial componente de produtos turísticos e instrumento de resgate do patrimônio gastronômico local.Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes2009-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Pares Peer-reviewedRevisado por paresapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/1418810.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344Revista Turismo em Análise; Vol. 20 No. 2 (2009); 321-344Revista Turismo em Análise; Vol. 20 Núm. 2 (2009); 321-344Revista Turismo em Análise; v. 20 n. 2 (2009); 321-3441984-48670103-5541reponame:Revista Turismo em Análiseinstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188/16006Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análiseinfo:eu-repo/semantics/openAccessJarocki, Isabella Maria Coelho2015-11-13T15:56:39Zoai:revistas.usp.br:article/14188Revistahttps://www.revistas.usp.br/rtaPUBhttps://www.revistas.usp.br/rta/oaitanalise@usp.br || bragadc@usp.br1984-48670103-5541opendoar:2015-11-13T15:56:39Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
Circuito delícias de Pernambuco: a gastronomia como potencial produto turístico
title Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
spellingShingle Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
Jarocki, Isabella Maria Coelho
gastronomia
festival gastronômico
alimentação
turismo gastronômico.
gastronomy
culinary festival
food
gastronomic tourism.
title_short Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
title_full Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
title_fullStr Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
title_full_unstemmed Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
title_sort Food circuit of Pernambuco: a potencial turistic product
author Jarocki, Isabella Maria Coelho
author_facet Jarocki, Isabella Maria Coelho
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Jarocki, Isabella Maria Coelho
dc.subject.por.fl_str_mv gastronomia
festival gastronômico
alimentação
turismo gastronômico.
gastronomy
culinary festival
food
gastronomic tourism.
topic gastronomia
festival gastronômico
alimentação
turismo gastronômico.
gastronomy
culinary festival
food
gastronomic tourism.
description The purpose of this study was to investigate the Circuito Delícias de Pernambuco organized in 2006 as a potencial turistic product. The called "circuito" put together 8 festivals within 7 cities. During the eventi it was developed a series of action among workshops, cultural researches and specific trainning for the creation of the recipies in each city . The results were measured from the total sales of plates, number of workshops and the registration of all recipies in a book. It was proved that the "circuito" was not the main factor for the movement of people for the culinary aspects of the city, but it was a component for future turistic products to be planned for the interior of Pernambuco and also a way to value the local culinary patrimony.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-08-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por Pares
Peer-reviewed
Revisado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188
10.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344
url https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188
identifier_str_mv 10.11606/issn.1984-4867.v20i2p321-344
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/14188/16006
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2016 Revista Turismo em Análise
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes
dc.source.none.fl_str_mv Revista Turismo em Análise; Vol. 20 No. 2 (2009); 321-344
Revista Turismo em Análise; Vol. 20 Núm. 2 (2009); 321-344
Revista Turismo em Análise; v. 20 n. 2 (2009); 321-344
1984-4867
0103-5541
reponame:Revista Turismo em Análise
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Revista Turismo em Análise
collection Revista Turismo em Análise
repository.name.fl_str_mv Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv tanalise@usp.br || bragadc@usp.br
_version_ 1797054165087682560