Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Tenuta Filho, Alfredo
Data de Publicação: 1981
Outros Autores: Zucas, Sergio Miguel
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Boletim do Instituto Oceanográfico
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/39962
Resumo: The isolation of protein of pink shrimp (Penaeus brasiliensis and Penaeus paulistas) cephalotorax was accomplished through the adequation of a method which involved two successive alkali extractions with posterior isoelectric precipitation and the nutritional characterization of the isolated protein was carried out through the chemical score of the essential aminoaoids. The isolated protein of pvnk shrimp céphalothorax showed a mean nutritional quality of 84% in relation to the FAO/OMS "reference protein", primarily limited in sulfurated amino acids.
id USP-47_99de1b45a84d7dfbe2a7eb4f685748c9
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/39962
network_acronym_str USP-47
network_name_str Boletim do Instituto Oceanográfico
repository_id_str
spelling Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína On the cephalothorax of the pink shrimp: II. Isolation and chemical nutritional characterization of the protein The isolation of protein of pink shrimp (Penaeus brasiliensis and Penaeus paulistas) cephalotorax was accomplished through the adequation of a method which involved two successive alkali extractions with posterior isoelectric precipitation and the nutritional characterization of the isolated protein was carried out through the chemical score of the essential aminoaoids. The isolated protein of pvnk shrimp céphalothorax showed a mean nutritional quality of 84% in relation to the FAO/OMS "reference protein", primarily limited in sulfurated amino acids. Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico1981-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/3996210.1590/S0373-55241981000100006Boletim do Instituto Oceanográfico; v. 30 n. 1 (1981); 49-52 Boletim do Instituto Oceanografico; Vol. 30 No. 1 (1981); 49-52 Boletim do Instituto Oceanográfico; Vol. 30 Núm. 1 (1981); 49-52 2316-89510373-5524reponame:Boletim do Instituto Oceanográficoinstname:Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IOUSP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/39962/42826Tenuta Filho, AlfredoZucas, Sergio Miguelinfo:eu-repo/semantics/openAccess2012-08-23T12:48:38Zoai:revistas.usp.br:article/39962Revistahttps://www.revistas.usp.br/bioceanPUBhttps://www.revistas.usp.br/biocean/oaiamspires@usp.br0373-55240373-5524opendoar:2012-08-23T12:48:38Boletim do Instituto Oceanográfico - Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IOUSP)false
dc.title.none.fl_str_mv Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
On the cephalothorax of the pink shrimp: II. Isolation and chemical nutritional characterization of the protein
title Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
spellingShingle Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
Tenuta Filho, Alfredo
title_short Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
title_full Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
title_fullStr Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
title_full_unstemmed Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
title_sort Cefalotórax de camarão-rosa: II. Isolamento e caracterização químico-nutricional de sua proteína
author Tenuta Filho, Alfredo
author_facet Tenuta Filho, Alfredo
Zucas, Sergio Miguel
author_role author
author2 Zucas, Sergio Miguel
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Tenuta Filho, Alfredo
Zucas, Sergio Miguel
description The isolation of protein of pink shrimp (Penaeus brasiliensis and Penaeus paulistas) cephalotorax was accomplished through the adequation of a method which involved two successive alkali extractions with posterior isoelectric precipitation and the nutritional characterization of the isolated protein was carried out through the chemical score of the essential aminoaoids. The isolated protein of pvnk shrimp céphalothorax showed a mean nutritional quality of 84% in relation to the FAO/OMS "reference protein", primarily limited in sulfurated amino acids.
publishDate 1981
dc.date.none.fl_str_mv 1981-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/39962
10.1590/S0373-55241981000100006
url https://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/39962
identifier_str_mv 10.1590/S0373-55241981000100006
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/biocean/article/view/39962/42826
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico
dc.source.none.fl_str_mv Boletim do Instituto Oceanográfico; v. 30 n. 1 (1981); 49-52
Boletim do Instituto Oceanografico; Vol. 30 No. 1 (1981); 49-52
Boletim do Instituto Oceanográfico; Vol. 30 Núm. 1 (1981); 49-52
2316-8951
0373-5524
reponame:Boletim do Instituto Oceanográfico
instname:Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IOUSP)
instacron:USP
instname_str Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IOUSP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Boletim do Instituto Oceanográfico
collection Boletim do Instituto Oceanográfico
repository.name.fl_str_mv Boletim do Instituto Oceanográfico - Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IOUSP)
repository.mail.fl_str_mv amspires@usp.br
_version_ 1797049930690330624