Financial plan of a microbrewery artesanal, Maranhão
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Produção Online |
Texto Completo: | https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3154 |
Resumo: | The Brazil is the third largest beer producer in the world, exceeding one billion beers/year, leading the brazilian to consume different labels and create the habit of producing his own beer innovating in the flavors and presentation of the drink. Therefore, the entrepreneur in this field must foresee the difficulties of the market and change their strategic movements to survive and have good returns on the invested capital. This work consisted of a financial plan approach to evaluate the economic and financial feasibility of a small microbrewery in the city of São Luís - Maranhão. A descriptive bibliographic research and a case study of an implantation of an artisanal microbrewery with a qualitative approach were carried out. Were used tools such as break-even calculation, exercise result demonstration, payback, internal rate of return and creation of alternative scenarios demonstrating the viability of a microbrewery with BrewPub concept. |
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Financial plan of a microbrewery artesanal, MaranhãoPlano financeiro de uma microcervejaria artesanal, MaranhãoEconomic-financial viability. Beverage market. Planning. Beer.Viabilidade econômico-financeiro. Mercado de bebidas. Planejamento. CervejaThe Brazil is the third largest beer producer in the world, exceeding one billion beers/year, leading the brazilian to consume different labels and create the habit of producing his own beer innovating in the flavors and presentation of the drink. Therefore, the entrepreneur in this field must foresee the difficulties of the market and change their strategic movements to survive and have good returns on the invested capital. This work consisted of a financial plan approach to evaluate the economic and financial feasibility of a small microbrewery in the city of São Luís - Maranhão. A descriptive bibliographic research and a case study of an implantation of an artisanal microbrewery with a qualitative approach were carried out. Were used tools such as break-even calculation, exercise result demonstration, payback, internal rate of return and creation of alternative scenarios demonstrating the viability of a microbrewery with BrewPub concept.O Brasil é o terceiro maior produtor de cerveja do mundo, ultrapassando um bilhão de cervejas/ano, levando o brasileiro a consumir diferentes rótulos e criar o hábito de produzir sua própria cerveja inovando nos sabores e apresentação da bebida. Portanto, o empreendedor desse ramo deve antever as dificuldades do mercado e alterar seus movimentos estratégicos para sobreviver e ter bons retornos sobre o capital investido. Este trabalho consistiu em uma abordagem do plano financeiro para avaliar a viabilidade econômico-financeira de uma microcervejaria artesanal na cidade de São Luís do Maranhão. Foi efetuada pesquisa bibliográfica descritiva e estudo de caso de uma implantação de uma microcervejaria artesanal com abordagem qualitativa. Foram utilizadas ferramentas como cálculo do ponto de equilíbrio, demonstração resultado de exercício, payback, taxa interna de retorno e criação de cenários alternativos demonstrando a viabilidade de uma microcervejaria artesanal com conceito de BrewPub e permitindo que o empreendedor possa visualizar de qual forma sua empresa poderá funcionar e os recursos necessários no momento oportuno.Associação Brasileira de Engenharia de Produção2018-09-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfvideo/mp4https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/315410.14488/1676-1901.v18i3.3154Revista Produção Online; Vol. 18 No. 3 (2018); 1102-1122Revista Produção Online; v. 18 n. 3 (2018); 1102-11221676-1901reponame:Revista Produção Onlineinstname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)instacron:ABEPROporhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3154/1710https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3154/1711Copyright (c) 2018 Revista Produção Onlineinfo:eu-repo/semantics/openAccessda Silva, Ruan Ferreira CarmoPinheiro, Eduardo Mendonça2018-09-15T12:37:22Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/3154Revistahttp://producaoonline.org.br/rpoPUBhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/oai||producaoonline@gmail.com1676-19011676-1901opendoar:2018-09-15T12:37:22Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)false |
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