Food tourism: concepts & features
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791 |
Resumo: | Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject. |
id |
ANPPGT-1_9f8074e2febdb224ee3502610aef5abb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/2791 |
network_acronym_str |
ANPPGT-1 |
network_name_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
repository_id_str |
|
spelling |
Food tourism: concepts & features Turismo gastronómico: caracteristicas & conceptoTurismo gastronômico: conceitos & característicasFood TourismGastronomic attractionFood HeritageTurismo GastronômicoAtrativo GastronômicoPatrimônio alimentarTurismo GastronómicoAtractivo gastronómicoPatrimonio Alimentario Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject. El turismo y la alimentación se relacionan de diferentes maneras. Entre las posibilidades, el Turismo Gastronómico se destaca por poner en valor el patrimonio alimentario local, generando experiencias enriquecedoras para los visitantes y funcionando como vector de desarrollo económico local y regional. Este artículo aborda el Turismo Gastronómico en sus aspectos fundamentales, abordando su concepto, subsegmentos, características, principales atractivos y desafíos para su desarrollo sostenible. También presenta conceptos básicos para entender la alimentación como práctica cultural. El objetivo es brindar al lector conocimientos generales e introductorios sobre el Turismo Gastronómico desde la perspectiva de autores nacionales e internacionales que son referencia en la investigación sobre el tema. O Turismo e a alimentação se relacionam de formas diversas. Dentre as possibilidades, o Turismo Gastronômico se destaca por valorizar o patrimônio alimentar local, gerar experiências enriquecedoras para os visitantes e funcionar como um vetor do desenvolvimento econômico local e regional. Este artigo aborda o Turismo Gastronômico em seus aspectos fundamentais, tratando de seu conceito, subsegmentos, características, principais atrativos e desafios para o seu desenvolvimento sustentável. Apresenta também conceitos básicos para compreender a alimentação como uma prática cultural. Busca-se fornecer ao leitor um conhecimento geral e introdutório sobre o Turismo Gastronômico a partir da visão de autores nacionais e internacionais que são referência nas pesquisas sobre o tema. Anptur2023-10-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedArtículo revisado por paresArtigo avaliado por paresapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/279110.7784/rbtur.v17.2791Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 17 (2023); 2791 1982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791/1566Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minassehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia2024-01-20T16:49:11Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2791Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2024-01-20T16:49:11Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food tourism: concepts & features Turismo gastronómico: caracteristicas & concepto Turismo gastronômico: conceitos & características |
title |
Food tourism: concepts & features |
spellingShingle |
Food tourism: concepts & features Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia Food Tourism Gastronomic attraction Food Heritage Turismo Gastronômico Atrativo Gastronômico Patrimônio alimentar Turismo Gastronómico Atractivo gastronómico Patrimonio Alimentario |
title_short |
Food tourism: concepts & features |
title_full |
Food tourism: concepts & features |
title_fullStr |
Food tourism: concepts & features |
title_full_unstemmed |
Food tourism: concepts & features |
title_sort |
Food tourism: concepts & features |
author |
Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia |
author_facet |
Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food Tourism Gastronomic attraction Food Heritage Turismo Gastronômico Atrativo Gastronômico Patrimônio alimentar Turismo Gastronómico Atractivo gastronómico Patrimonio Alimentario |
topic |
Food Tourism Gastronomic attraction Food Heritage Turismo Gastronômico Atrativo Gastronômico Patrimônio alimentar Turismo Gastronómico Atractivo gastronómico Patrimonio Alimentario |
description |
Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10-20 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer reviewed Artículo revisado por pares Artigo avaliado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791 10.7784/rbtur.v17.2791 |
url |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791 |
identifier_str_mv |
10.7784/rbtur.v17.2791 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791/1566 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 17 (2023); 2791 1982-6125 reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo instname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) instacron:ANPPGT |
instname_str |
Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
instacron_str |
ANPPGT |
institution |
ANPPGT |
reponame_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
collection |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
repository.mail.fl_str_mv |
||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br |
_version_ |
1797675690091347968 |