Food tourism: concepts & features

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
Texto Completo: https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791
Resumo: Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject.
id ANPPGT-1_9f8074e2febdb224ee3502610aef5abb
oai_identifier_str oai:ojs.emnuvens.com.br:article/2791
network_acronym_str ANPPGT-1
network_name_str Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
repository_id_str
spelling Food tourism: concepts & features Turismo gastronómico: caracteristicas & conceptoTurismo gastronômico: conceitos & característicasFood TourismGastronomic attractionFood HeritageTurismo GastronômicoAtrativo GastronômicoPatrimônio alimentarTurismo GastronómicoAtractivo gastronómicoPatrimonio Alimentario Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject. El turismo y la alimentación se relacionan de diferentes maneras. Entre las posibilidades, el Turismo Gastronómico se destaca por poner en valor el patrimonio alimentario local, generando experiencias enriquecedoras para los visitantes y funcionando como vector de desarrollo económico local y regional. Este artículo aborda el Turismo Gastronómico en sus aspectos fundamentales, abordando su concepto, subsegmentos, características, principales atractivos y desafíos para su desarrollo sostenible. También presenta conceptos básicos para entender la alimentación como práctica cultural. El objetivo es brindar al lector conocimientos generales e introductorios sobre el Turismo Gastronómico desde la perspectiva de autores nacionales e internacionales que son referencia en la investigación sobre el tema. O Turismo e a alimentação se relacionam de formas diversas. Dentre as possibilidades, o Turismo Gastronômico se destaca por valorizar o patrimônio alimentar local, gerar experiências enriquecedoras para os visitantes e funcionar como um vetor do desenvolvimento econômico local e regional. Este artigo aborda o Turismo Gastronômico em seus aspectos fundamentais, tratando de seu conceito, subsegmentos, características, principais atrativos e desafios para o seu desenvolvimento sustentável. Apresenta também conceitos básicos para compreender a alimentação como uma prática cultural. Busca-se fornecer ao leitor um conhecimento geral e introdutório sobre o Turismo Gastronômico a partir da visão de autores nacionais e internacionais que são referência nas pesquisas sobre o tema. Anptur2023-10-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedArtículo revisado por paresArtigo avaliado por paresapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/279110.7784/rbtur.v17.2791Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 17 (2023); 2791 1982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791/1566Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minassehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia2024-01-20T16:49:11Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2791Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2024-01-20T16:49:11Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false
dc.title.none.fl_str_mv Food tourism: concepts & features
Turismo gastronómico: caracteristicas & concepto
Turismo gastronômico: conceitos & características
title Food tourism: concepts & features
spellingShingle Food tourism: concepts & features
Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
Food Tourism
Gastronomic attraction
Food Heritage
Turismo Gastronômico
Atrativo Gastronômico
Patrimônio alimentar
Turismo Gastronómico
Atractivo gastronómico
Patrimonio Alimentario
title_short Food tourism: concepts & features
title_full Food tourism: concepts & features
title_fullStr Food tourism: concepts & features
title_full_unstemmed Food tourism: concepts & features
title_sort Food tourism: concepts & features
author Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
author_facet Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Gimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
dc.subject.por.fl_str_mv Food Tourism
Gastronomic attraction
Food Heritage
Turismo Gastronômico
Atrativo Gastronômico
Patrimônio alimentar
Turismo Gastronómico
Atractivo gastronómico
Patrimonio Alimentario
topic Food Tourism
Gastronomic attraction
Food Heritage
Turismo Gastronômico
Atrativo Gastronômico
Patrimônio alimentar
Turismo Gastronómico
Atractivo gastronómico
Patrimonio Alimentario
description Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10-20
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer reviewed
Artículo revisado por pares
Artigo avaliado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791
10.7784/rbtur.v17.2791
url https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791
identifier_str_mv 10.7784/rbtur.v17.2791
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/2791/1566
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Anptur
publisher.none.fl_str_mv Anptur
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 17 (2023); 2791
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 17 (2023); 2791
1982-6125
reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
instname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
instacron:ANPPGT
instname_str Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
instacron_str ANPPGT
institution ANPPGT
reponame_str Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
collection Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
repository.name.fl_str_mv Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)
repository.mail.fl_str_mv ||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br
_version_ 1797675690091347968