Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rafael Moreira Claro
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Emanuella Gomes Maia, Bruna Vieira de Lima Costa, Danielle Pereira Diniz
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164
Resumo: This study aims to describe the prices of food groups consumed in Brazil considering the nature, extent, and purpose of their processing. Data were obtained from the Brazilian Household Budget Survey for 2008-2009. The mean prices of the groups (natural, cooking ingredients, processed, and ultra-processed) and their respective food subgroups were estimated for Brazil according to income, region, and area. Natural products and cooking ingredients showed lower prices per calorie when compared to the other groups, suggesting an economic advantage to preparing meals at home when compared to replacing them with ultra-processed foods. Families with the highest income paid the highest prices for their food, while families in the Northeast and North regions and rural areas paid the lowest. While fresh foods (meat, milk, fruit, and vegetables) tend to cost more than ultra-processed foods, dry grains (like rice and beans) are a more economical alternative for adopting healthy eating practices.
id FIOCRUZ-5_3bb9792bed52925613998f6c8e7717da
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6164
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessadosHábitos AlimentaresManipulação de AlimentosFatores SocioeconômicosThis study aims to describe the prices of food groups consumed in Brazil considering the nature, extent, and purpose of their processing. Data were obtained from the Brazilian Household Budget Survey for 2008-2009. The mean prices of the groups (natural, cooking ingredients, processed, and ultra-processed) and their respective food subgroups were estimated for Brazil according to income, region, and area. Natural products and cooking ingredients showed lower prices per calorie when compared to the other groups, suggesting an economic advantage to preparing meals at home when compared to replacing them with ultra-processed foods. Families with the highest income paid the highest prices for their food, while families in the Northeast and North regions and rural areas paid the lowest. While fresh foods (meat, milk, fruit, and vegetables) tend to cost more than ultra-processed foods, dry grains (like rice and beans) are a more economical alternative for adopting healthy eating practices.El estudio tuvo como objetivo describir el precio de los grupos de alimentos consumidos en Brasil, considerando la naturaleza, la extensión y el propósito de su procesamiento. Se utilizaron datos provenientes de la Investigación de Presupuestos Familiares de 2008-2009. Se estimó el precio medio de los grupos (in natura, ingredientes culinarios, procesados y ultraprocesados) y sus respectivos subgrupos de alimentos para Brasil según renta, región y área. Los productos in natura e ingredientes culinarios presentaron menor precio por caloría, cuando se comparan con los demás grupos, sugiriendo una ventaja económica en la preparación de comidas en el hogar, en comparación a su sustitución por alimentos ultraprocesados. Las familias de mayor nivel económico pagaron un precio más elevado por sus adquisiciones, mientras que las regiones Nordeste, Norte y el área rural pagaron menores precios. En lo referente a los alimentos frescos (como carnes, leche, frutas y hortalizas) tienden a costar más caro que los alimentos ultraprocesados, legumbres (como el arroz y los frijoles) despuntan como una alternativa más económica para adopción de prácticas alimentarias saludables.Estudo com objetivo de descrever o preço dos grupos de alimentos consumidos no Brasil considerando a natureza, a extensão e o propósito de seu processamento. Dados provenientes da Pesquisa de Orçamentos Familiares de 2008-2009 foram utilizados. O preço médio dos grupos (in natura, ingredientes culinários, processados e ultraprocessados) e seus respectivos subgrupos de alimentos foram estimados para o Brasil segundo renda, região e área. Os produtos in natura e ingredientes culinários apresentaram menor preço por caloria quando comparado aos demais grupos, sugerindo uma vantagem econômica no preparo de refeições no lar em comparação a sua substituição por ultraprocessados. As famílias de maior nível econômico pagaram preço mais elevado por suas aquisições, enquanto as regiões Nordeste, Norte e a área rural pagaram os menores preços. Enquanto alimentos frescos (como carnes, leite, frutas e hortaliças) tendem a custar mais caro que alimentos ultraprocessados, grãos secos (como o arroz e o feijão) despontam como uma alternativa mais econômica para adoção de práticas alimentares saudáveis.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2016-08-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164Reports in Public Health; Vol. 32 No. 8 (2016): AugustCadernos de Saúde Pública; v. 32 n. 8 (2016): Agosto1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164/13026https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164/13027Rafael Moreira ClaroEmanuella Gomes MaiaBruna Vieira de Lima CostaDanielle Pereira Dinizinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:29:09Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6164Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:07:02.462529Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
title Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
spellingShingle Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
Rafael Moreira Claro
Hábitos Alimentares
Manipulação de Alimentos
Fatores Socioeconômicos
title_short Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
title_full Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
title_fullStr Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
title_full_unstemmed Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
title_sort Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados
author Rafael Moreira Claro
author_facet Rafael Moreira Claro
Emanuella Gomes Maia
Bruna Vieira de Lima Costa
Danielle Pereira Diniz
author_role author
author2 Emanuella Gomes Maia
Bruna Vieira de Lima Costa
Danielle Pereira Diniz
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rafael Moreira Claro
Emanuella Gomes Maia
Bruna Vieira de Lima Costa
Danielle Pereira Diniz
dc.subject.por.fl_str_mv Hábitos Alimentares
Manipulação de Alimentos
Fatores Socioeconômicos
topic Hábitos Alimentares
Manipulação de Alimentos
Fatores Socioeconômicos
description This study aims to describe the prices of food groups consumed in Brazil considering the nature, extent, and purpose of their processing. Data were obtained from the Brazilian Household Budget Survey for 2008-2009. The mean prices of the groups (natural, cooking ingredients, processed, and ultra-processed) and their respective food subgroups were estimated for Brazil according to income, region, and area. Natural products and cooking ingredients showed lower prices per calorie when compared to the other groups, suggesting an economic advantage to preparing meals at home when compared to replacing them with ultra-processed foods. Families with the highest income paid the highest prices for their food, while families in the Northeast and North regions and rural areas paid the lowest. While fresh foods (meat, milk, fruit, and vegetables) tend to cost more than ultra-processed foods, dry grains (like rice and beans) are a more economical alternative for adopting healthy eating practices.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-08-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164/13026
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6164/13027
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 32 No. 8 (2016): August
Cadernos de Saúde Pública; v. 32 n. 8 (2016): Agosto
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943381800353792