Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ |
Texto Completo: | http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/7308 |
Resumo: | From the thoughts of Bourdieu, we assume that the research groups correspond to agents who work in institutions, building and competing symbolic and material capital, within science. Based on Stengers, when dealing with establishment of specific areas, we identify and describe those who turn to studies on ¨nutrient and food¨ and on food. The empirical set to this directory of the Matches search Fields of CNPq Brazil from 2000 to 2008. Then it is possible to identify by standard procedures, leaving the predominant area of each group of research in Science and Technology Food and 171 groups in the area ¨Nutrition in 2008. Distinctly, we used searches for keywords related to scientific fields screen. We found a number of research groups that is twice described in the CNPq. This mapping allowed a clearer view of some forces in motion in both groups. We highlight the possibility of viewing the research of groups that constitute the social space of knowledge production and knowledge and training in research directed to the human food, which is obscured in the tabulations provided by CNPq. The value of a more interdisciplinary perspective, we understand the need for a review of knowledge areas tabulations, as well as the denomination and composition of decision heads on scientific areas so as to contemplate and favor the institutional setting of ¨Food and Nutrition¨ of scientific area in Brazil |
id |
UERJ_d16ff485211228a686e37b166caa8b18 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.bdtd.uerj.br:1/7308 |
network_acronym_str |
UERJ |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ |
repository_id_str |
2903 |
spelling |
Prado, Shirley Donizetehttp://lattes.cnpq.br/6325296604796922Carvalho, Maria Cláudia da Veiga Soareshttp://lattes.cnpq.br/0748450712768416Cordeiro, Amábela de Avelarhttp://lattes.cnpq.br/3650288052643981Moura, Egberto Gaspar deCPF:61173371753http://lattes.cnpq.br/9398848717949756http://lattes.cnpq.br/6786847841653454Delmaschio, Karen Levy2021-01-05T16:43:41Z2018-05-242012-03-30DELMASCHIO, Karen Levy. Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil. 2012. 119 f. Dissertação (Mestrado em Alimentação, Nutrição e Saúde) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2012.http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/7308From the thoughts of Bourdieu, we assume that the research groups correspond to agents who work in institutions, building and competing symbolic and material capital, within science. Based on Stengers, when dealing with establishment of specific areas, we identify and describe those who turn to studies on ¨nutrient and food¨ and on food. The empirical set to this directory of the Matches search Fields of CNPq Brazil from 2000 to 2008. Then it is possible to identify by standard procedures, leaving the predominant area of each group of research in Science and Technology Food and 171 groups in the area ¨Nutrition in 2008. Distinctly, we used searches for keywords related to scientific fields screen. We found a number of research groups that is twice described in the CNPq. This mapping allowed a clearer view of some forces in motion in both groups. We highlight the possibility of viewing the research of groups that constitute the social space of knowledge production and knowledge and training in research directed to the human food, which is obscured in the tabulations provided by CNPq. The value of a more interdisciplinary perspective, we understand the need for a review of knowledge areas tabulations, as well as the denomination and composition of decision heads on scientific areas so as to contemplate and favor the institutional setting of ¨Food and Nutrition¨ of scientific area in BrazilA partir dos pensamentos de Bourdieu, assumimos que os grupos de pesquisa correspondem a agentes institucionalizados que atuam, construindo e disputando capital simbólico e material, no interior da ciência. Com base em Stengers, quando trata da constituição de domínios científicos, procuramos identificar e descrever aqueles que se voltam para estudos sobre nutriente e comida e sobre alimento . O recorte empírico definido para tal corresponde ao Diretório dos Grupos de Pesquisa do CNPq, no Brasil, de 2000 a 2008. Aí, é possível identificar, pelos procedimentos correntes, que partem da área predominante de cada grupo de pesquisa conforme a Tabela das Áreas do Conhecimento, a existência de 299 grupos de pesquisa na área Ciência e Tecnologia de Alimentos e de 171 grupos na área Nutrição em 2008. Distintamente, fizemos uso de buscas por palavras chave associadas aos campos científicos em tela. Encontramos um conjunto grupos de pesquisa que corresponde ao dobro do descrito no CNPq. Esse mapeamento possibilitou visualizar de forma bem mais clara algumas forças em movimento nos dois campos. Destacamos a possibilidade de visualização dos grupos de pesquisa que conformam o espaço social de produção de conhecimentos e saberes e de formação humana em pesquisa dirigida à comida, o que fica obscurecido nas tabulações disponibilizadas pelo CNPq. Ao valorizar perspectivas de cunho mais interdisciplinar, entendemos a necessidade de revisão da Tabela das Áreas do Conhecimento, bem como das denominações e composição dos organismos de decisão sobre campos científicos de modo a contemplar e favorecer a consolidação institucional da Alimentação e Nutrição do campo científico no BrasilSubmitted by Boris Flegr (boris@uerj.br) on 2021-01-05T16:43:41Z No. of bitstreams: 1 Dissert_Karen Levy.pdf: 3998936 bytes, checksum: 26bcfdd7cd0e34969724f0e915bdc21e (MD5)Made available in DSpace on 2021-01-05T16:43:41Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Dissert_Karen Levy.pdf: 3998936 bytes, checksum: 26bcfdd7cd0e34969724f0e915bdc21e (MD5) Previous issue date: 2012-03-30Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicoapplication/pdfporUniversidade do Estado do Rio de JaneiroPrograma de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e SaúdeUERJBRCentro Biomédico::Instituto de NutriçãoScientific fieldFeedingNutritionFood searchCampo científicoAlimentaçãoAlimentosPesquisaNutrição - PesquisaPesquisa alimentarCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOOs grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no BrasilReseach groups in the fields of food and nutrition and food sciences from 2000 to 2008 in Brazilinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJinstname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)instacron:UERJORIGINALDissert_Karen Levy.pdfapplication/pdf3998936http://www.bdtd.uerj.br/bitstream/1/7308/1/Dissert_Karen+Levy.pdf26bcfdd7cd0e34969724f0e915bdc21eMD511/73082024-02-23 16:32:27.174oai:www.bdtd.uerj.br:1/7308Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://www.bdtd.uerj.br/PUBhttps://www.bdtd.uerj.br:8443/oai/requestbdtd.suporte@uerj.bropendoar:29032024-02-23T19:32:27Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Reseach groups in the fields of food and nutrition and food sciences from 2000 to 2008 in Brazil |
title |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
spellingShingle |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil Delmaschio, Karen Levy Scientific field Feeding Nutrition Food search Campo científico Alimentação Alimentos Pesquisa Nutrição - Pesquisa Pesquisa alimentar CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
title_short |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
title_full |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
title_fullStr |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
title_full_unstemmed |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
title_sort |
Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil |
author |
Delmaschio, Karen Levy |
author_facet |
Delmaschio, Karen Levy |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Prado, Shirley Donizete |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/6325296604796922 |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
Carvalho, Maria Cláudia da Veiga Soares |
dc.contributor.referee1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/0748450712768416 |
dc.contributor.referee2.fl_str_mv |
Cordeiro, Amábela de Avelar |
dc.contributor.referee2Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3650288052643981 |
dc.contributor.referee3.fl_str_mv |
Moura, Egberto Gaspar de |
dc.contributor.referee3ID.fl_str_mv |
CPF:61173371753 |
dc.contributor.referee3Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/9398848717949756 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/6786847841653454 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Delmaschio, Karen Levy |
contributor_str_mv |
Prado, Shirley Donizete Carvalho, Maria Cláudia da Veiga Soares Cordeiro, Amábela de Avelar Moura, Egberto Gaspar de |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Scientific field Feeding Nutrition Food search |
topic |
Scientific field Feeding Nutrition Food search Campo científico Alimentação Alimentos Pesquisa Nutrição - Pesquisa Pesquisa alimentar CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Campo científico Alimentação Alimentos Pesquisa Nutrição - Pesquisa Pesquisa alimentar |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
description |
From the thoughts of Bourdieu, we assume that the research groups correspond to agents who work in institutions, building and competing symbolic and material capital, within science. Based on Stengers, when dealing with establishment of specific areas, we identify and describe those who turn to studies on ¨nutrient and food¨ and on food. The empirical set to this directory of the Matches search Fields of CNPq Brazil from 2000 to 2008. Then it is possible to identify by standard procedures, leaving the predominant area of each group of research in Science and Technology Food and 171 groups in the area ¨Nutrition in 2008. Distinctly, we used searches for keywords related to scientific fields screen. We found a number of research groups that is twice described in the CNPq. This mapping allowed a clearer view of some forces in motion in both groups. We highlight the possibility of viewing the research of groups that constitute the social space of knowledge production and knowledge and training in research directed to the human food, which is obscured in the tabulations provided by CNPq. The value of a more interdisciplinary perspective, we understand the need for a review of knowledge areas tabulations, as well as the denomination and composition of decision heads on scientific areas so as to contemplate and favor the institutional setting of ¨Food and Nutrition¨ of scientific area in Brazil |
publishDate |
2012 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2012-03-30 |
dc.date.available.fl_str_mv |
2018-05-24 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2021-01-05T16:43:41Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
DELMASCHIO, Karen Levy. Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil. 2012. 119 f. Dissertação (Mestrado em Alimentação, Nutrição e Saúde) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2012. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/7308 |
identifier_str_mv |
DELMASCHIO, Karen Levy. Os grupos de pesquisa nos campos da Alimentação e Nutrição e das Ciências dos Alimentos de 2000 a 2008 no Brasil. 2012. 119 f. Dissertação (Mestrado em Alimentação, Nutrição e Saúde) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2012. |
url |
http://www.bdtd.uerj.br/handle/1/7308 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Estado do Rio de Janeiro |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UERJ |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Centro Biomédico::Instituto de Nutrição |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade do Estado do Rio de Janeiro |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ instname:Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ) instacron:UERJ |
instname_str |
Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ) |
instacron_str |
UERJ |
institution |
UERJ |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://www.bdtd.uerj.br/bitstream/1/7308/1/Dissert_Karen+Levy.pdf |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
26bcfdd7cd0e34969724f0e915bdc21e |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ - Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ) |
repository.mail.fl_str_mv |
bdtd.suporte@uerj.br |
_version_ |
1811728627550650368 |