Estudo do comportamento reológico de sucos combinados de frutas vermelhas
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | https://periodicos.utfpr.edu.br/rbta/article/view/693 http://hdl.handle.net/11449/126897 |
Resumo: | The aim of this work was to evaluate the rheological behavior of combined juices of strawberry, blackberry and raspberry in two different temperatures of interest in industrial processes in the food industry, using rheological analyses on non-oscillatory regime and the Response Surface Methodology (RSM). The rheological data were fitted by the Casson model. All samples of combined juices of ref fruits showed a Newtonian behavior and the rheological parameters yield stress (Kc) and plastic viscosity of Casson (Koc) had a decrease in its values with the temperature increase. By the analysis of the ternary diagrams it is evident that the raspberry juice effectively contributed to the higher values of yield stress and plastic viscosity of Casson in both temperatures studied. |
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Estudo do comportamento reológico de sucos combinados de frutas vermelhasStudy of the rheological behavior of combined juices of red fruitsCombined juices of red fruitsRheologyTemperatureRSMSucos combinados de frutas vermelhasReologiaTemperaturaMSRThe aim of this work was to evaluate the rheological behavior of combined juices of strawberry, blackberry and raspberry in two different temperatures of interest in industrial processes in the food industry, using rheological analyses on non-oscillatory regime and the Response Surface Methodology (RSM). The rheological data were fitted by the Casson model. All samples of combined juices of ref fruits showed a Newtonian behavior and the rheological parameters yield stress (Kc) and plastic viscosity of Casson (Koc) had a decrease in its values with the temperature increase. By the analysis of the ternary diagrams it is evident that the raspberry juice effectively contributed to the higher values of yield stress and plastic viscosity of Casson in both temperatures studied.O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento reológico de sucos combinados de morango, amora-preta e framboesa em duas diferentes temperaturas de interesse em processos industriais na indústria de alimentos, usando análises reológicas em regime não-oscilatório e a metodologia de superfície de resposta (MSR). Os dados reológicos foram ajustados pelo modelo de Casson. Todas as amostras de sucos combinados de frutas vermelhas apresentaram um comportamento newtoniano, sendo que os parâmetros reológicos tensão inicial (Koc) e viscosidade plástica de Casson (Koc) tiveram uma redução em seus valores com o aumento da temperatura. Pela análise dos diagramas ternários ficou evidente como o suco de framboesa contribuiu efetivamente para os maiores valores da tensão inicial e viscosidade plástica de Casson em ambas as temperaturas estudadas.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Ciências Biológicas, Faculdade de Ciências e Letras de AssisUniversidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)Universidade Federal do Paraná (UFPR)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Haminiuk, Charles WindsonSierakowski, Maria RitaPlata-Oviedo, Manuel Salvador VicenteBranco, Ivanise Guilherme [UNESP]Canteri, Maria Helene GiovanettiMasson, Maria Lúcia2015-08-21T17:53:25Z2015-08-21T17:53:25Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article314-325application/pdfhttps://periodicos.utfpr.edu.br/rbta/article/view/693Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 5, n. 1, p. 314-325, 2011.1981-3686http://hdl.handle.net/11449/12689710.3895/S1981-36862011000100007ISSN1981-3686-2011-05-01-314-325.pdf3110129398595336840142994806001269204285333164867453441092375077Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Tecnologia Agroindustrialinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-13T17:38:43Zoai:repositorio.unesp.br:11449/126897Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:20:19.739946Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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The aim of this work was to evaluate the rheological behavior of combined juices of strawberry, blackberry and raspberry in two different temperatures of interest in industrial processes in the food industry, using rheological analyses on non-oscillatory regime and the Response Surface Methodology (RSM). The rheological data were fitted by the Casson model. All samples of combined juices of ref fruits showed a Newtonian behavior and the rheological parameters yield stress (Kc) and plastic viscosity of Casson (Koc) had a decrease in its values with the temperature increase. By the analysis of the ternary diagrams it is evident that the raspberry juice effectively contributed to the higher values of yield stress and plastic viscosity of Casson in both temperatures studied. |
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