Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Brunelli, Luciana Trevisan [UNESP], Toniato, Juliano [UNESP], Nojimoto, Toshio [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141
http://hdl.handle.net/11449/137737
Resumo: The aim of this study was to quantify aerobic (respiration) and anaerobic (alcoholic fermentation) metabolisms using a stoichiometric approach for several yeasts (Apti, Fleischmann, Mauri, Pakmaya and Uniferm) during sugarcane must fermentation and during Fleischmann’s fermatation of grape, malt, and sugarcane musts. Treatments were conducted in triplicates. From carbon dioxide and ethanol mass produced, it is possible to determine, by stoichiometric calculations, the percentage of sugar respired and fermented. Fleischmann showed higher respiration rate in sugarcane must (14,21%) than in grape (10,85%) and malt (11,17%) musts. Yeasts produced in Brazil (Fleischmann and Mauri) presented respiratory rates greater than 10% while the others (Apti, Pakmaya and Uniferm) showed rates below 10%. The stoichiometric method herein used to estimate aerobic and anaerobic metabolisms during musts fermentation proved to be a practical and yet simple tool that could be used in teaching, research and industrial activities.
id UNSP_db2e837ee2f7ab174cf922bb4bf9b54e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/137737
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométricoYeasts aerobic and anaerobic metabolic quantification by stoichiometric methodFermentationRespirationAlcoholic fermentation.FermentaçãoRespiraçãoFermento alcoólicoThe aim of this study was to quantify aerobic (respiration) and anaerobic (alcoholic fermentation) metabolisms using a stoichiometric approach for several yeasts (Apti, Fleischmann, Mauri, Pakmaya and Uniferm) during sugarcane must fermentation and during Fleischmann’s fermatation of grape, malt, and sugarcane musts. Treatments were conducted in triplicates. From carbon dioxide and ethanol mass produced, it is possible to determine, by stoichiometric calculations, the percentage of sugar respired and fermented. Fleischmann showed higher respiration rate in sugarcane must (14,21%) than in grape (10,85%) and malt (11,17%) musts. Yeasts produced in Brazil (Fleischmann and Mauri) presented respiratory rates greater than 10% while the others (Apti, Pakmaya and Uniferm) showed rates below 10%. The stoichiometric method herein used to estimate aerobic and anaerobic metabolisms during musts fermentation proved to be a practical and yet simple tool that could be used in teaching, research and industrial activities.O objetivo deste trabalho foi quantificar, por meio de método estequiométrico, o metabolismo aeróbio (respiração) e anaeróbio (fermentação alcoólica) de diferentes cepas de levedura de panificação (Apti, Fleischmann, Mauri, Pakmaya e Uniferm) durante a fermentação de mosto de cana, e da cepa Fleischmann na fermentação de mostos de cana, uva e malte. Os tratamentos foram conduzidos com três repetições. A partir das massas de gás carbônico e de etanol produzidos no processo, foi possível, mediante cálculos estequiométricos, determinar o porcentual de açúcar que foi fermentado e respirado. A levedura Fleischmann respirou melhor em mosto de cana (14,21%) que em mostos de uva (10,85%) e malte (11,17%). As leveduras produzidas no Brasil (Fleischmann e Mauri) apresentaram taxas de respiração maior que 10% enquanto que as importadas (Apti, Pakmaya e Uniferm) exibiram taxas menores que 10%. O método estequiométrico usado para estimar o metabolismo aeróbio e anaeróbio de leveduras de panificação durante a fermentação de mostos mostrou-se uma ferramenta simples e prática, podendo ser aproveitado nas atividades de ensino, pesquisa e industrial.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), FCA, Botucatu, SP.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), FCA, Botucatu, SP.FAPESP: 2011/05669-0Universidade Estadual Paulista (Unesp)Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]Brunelli, Luciana Trevisan [UNESP]Toniato, Juliano [UNESP]Nojimoto, Toshio [UNESP]2016-04-01T18:47:03Z2016-04-01T18:47:03Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article135-141application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141Energia na Agricultura, v. 29, n. 2, p. 135-141, 2014.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13773710.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141ISSN1808-8759-2014-29-02-135-141.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:34:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137737Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-30T14:34:23Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
Yeasts aerobic and anaerobic metabolic quantification by stoichiometric method
title Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
spellingShingle Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
Fermentation
Respiration
Alcoholic fermentation.
Fermentação
Respiração
Fermento alcoólico
title_short Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
title_full Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
title_fullStr Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
title_full_unstemmed Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
title_sort Quantificação do metabolismo aeróbio e anaeróbio de levedura alcoólica por método estequiométrico
author Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
author_facet Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
Brunelli, Luciana Trevisan [UNESP]
Toniato, Juliano [UNESP]
Nojimoto, Toshio [UNESP]
author_role author
author2 Brunelli, Luciana Trevisan [UNESP]
Toniato, Juliano [UNESP]
Nojimoto, Toshio [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
Brunelli, Luciana Trevisan [UNESP]
Toniato, Juliano [UNESP]
Nojimoto, Toshio [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Fermentation
Respiration
Alcoholic fermentation.
Fermentação
Respiração
Fermento alcoólico
topic Fermentation
Respiration
Alcoholic fermentation.
Fermentação
Respiração
Fermento alcoólico
description The aim of this study was to quantify aerobic (respiration) and anaerobic (alcoholic fermentation) metabolisms using a stoichiometric approach for several yeasts (Apti, Fleischmann, Mauri, Pakmaya and Uniferm) during sugarcane must fermentation and during Fleischmann’s fermatation of grape, malt, and sugarcane musts. Treatments were conducted in triplicates. From carbon dioxide and ethanol mass produced, it is possible to determine, by stoichiometric calculations, the percentage of sugar respired and fermented. Fleischmann showed higher respiration rate in sugarcane must (14,21%) than in grape (10,85%) and malt (11,17%) musts. Yeasts produced in Brazil (Fleischmann and Mauri) presented respiratory rates greater than 10% while the others (Apti, Pakmaya and Uniferm) showed rates below 10%. The stoichiometric method herein used to estimate aerobic and anaerobic metabolisms during musts fermentation proved to be a practical and yet simple tool that could be used in teaching, research and industrial activities.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014
2016-04-01T18:47:03Z
2016-04-01T18:47:03Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141
Energia na Agricultura, v. 29, n. 2, p. 135-141, 2014.
1808-8759
http://hdl.handle.net/11449/137737
10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141
ISSN1808-8759-2014-29-02-135-141.pdf
url http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141
http://hdl.handle.net/11449/137737
identifier_str_mv Energia na Agricultura, v. 29, n. 2, p. 135-141, 2014.
1808-8759
10.17224/EnergAgric.2014v29n2p135-141
ISSN1808-8759-2014-29-02-135-141.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Energia na Agricultura
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 135-141
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965719142596608