Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500020 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5960 |
Resumo: | In Brazil, cassava leaves flour (CLF) has been used to combat undernourish, because it is a source of vitamins and minerals. Besides that, it is a sub-product of wide availability and low cost material. However, the toxicity, due to the presence of cyanide, can restrict its use for human feeding. The contents of cyanide in leaves and in CLF of five cultivars (Ouro do Vale, Maracanã, Mantiqueira IAC 24-2, IAC 289-70 and Mocotó), were determined, in order to select cultivars with smallest levels of these substance. It was verified that cultivars presented different levels of cyanide and percentile of losses, standing out the IAC 289-70 with the lowest levels and the largest losses of cyanide. Therefore, before indicating a cultivar for the inclusion in the population diet it is necessary to evaluate the contents of cyanide. |
id |
UFLA_01dbcf32355a7d005cb2c8b6b20991e1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/5960 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz)Cyanide in the leaves and cassava leaves flour (Manihot esculenta Crantz)CultivaresFolhas de mandiocaSecagemFarinhaCianetoCultivarsCassava leavesDryingFlourCyanideIn Brazil, cassava leaves flour (CLF) has been used to combat undernourish, because it is a source of vitamins and minerals. Besides that, it is a sub-product of wide availability and low cost material. However, the toxicity, due to the presence of cyanide, can restrict its use for human feeding. The contents of cyanide in leaves and in CLF of five cultivars (Ouro do Vale, Maracanã, Mantiqueira IAC 24-2, IAC 289-70 and Mocotó), were determined, in order to select cultivars with smallest levels of these substance. It was verified that cultivars presented different levels of cyanide and percentile of losses, standing out the IAC 289-70 with the lowest levels and the largest losses of cyanide. Therefore, before indicating a cultivar for the inclusion in the population diet it is necessary to evaluate the contents of cyanide.No Brasil, a farinha de folhas de mandioca (FFM) vem sendo usada no combate à desnutrição, por ser fonte de vitaminas e minerais, além de ser um subproduto de ampla disponibilidade e baixo custo. Porém, a toxicidade, devido à presença de cianeto, pode restringir seu uso na alimentação humana. Determinaram-se os teores de cianeto nas folhas e nas FFM de cinco cultivares (Ouro do Vale, Maracanã, Mantiqueira IAC 24-2, IAC 289-70 e Mocotó), a fim de selecionar a cultivar com menores níveis desse antinutriente. Constatou-se que as cultivares apresentaram diferentes teores de cianeto e percentuais de perdas, destacando-se a IAC 289-70, com os níveis mais baixos e os maiores percentuais de perdas de cianeto. Portanto, antes de se indicar uma cultivar para a inclusão na dieta da população, faz-se necessário avaliar os teores de cianeto.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-10-012015-04-30T13:33:15Z2015-04-30T13:33:15Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500020WOBETO, C. et al. Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 5, p. 1115-1118, set./out. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5960Ciência e Agrotecnologia v.28 n.5 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAWobeto, CarmenCorrêa, Angelita DAbreu, Celeste Maria Patto deSantos, Custódio D. dosporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-04T17:32:23Zoai:localhost:1/5960Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-04T17:32:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) Cyanide in the leaves and cassava leaves flour (Manihot esculenta Crantz) |
title |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
spellingShingle |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) Wobeto, Carmen Cultivares Folhas de mandioca Secagem Farinha Cianeto Cultivars Cassava leaves Drying Flour Cyanide |
title_short |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
title_full |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
title_fullStr |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
title_full_unstemmed |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
title_sort |
Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) |
author |
Wobeto, Carmen |
author_facet |
Wobeto, Carmen Corrêa, Angelita D Abreu, Celeste Maria Patto de Santos, Custódio D. dos |
author_role |
author |
author2 |
Corrêa, Angelita D Abreu, Celeste Maria Patto de Santos, Custódio D. dos |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Wobeto, Carmen Corrêa, Angelita D Abreu, Celeste Maria Patto de Santos, Custódio D. dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultivares Folhas de mandioca Secagem Farinha Cianeto Cultivars Cassava leaves Drying Flour Cyanide |
topic |
Cultivares Folhas de mandioca Secagem Farinha Cianeto Cultivars Cassava leaves Drying Flour Cyanide |
description |
In Brazil, cassava leaves flour (CLF) has been used to combat undernourish, because it is a source of vitamins and minerals. Besides that, it is a sub-product of wide availability and low cost material. However, the toxicity, due to the presence of cyanide, can restrict its use for human feeding. The contents of cyanide in leaves and in CLF of five cultivars (Ouro do Vale, Maracanã, Mantiqueira IAC 24-2, IAC 289-70 and Mocotó), were determined, in order to select cultivars with smallest levels of these substance. It was verified that cultivars presented different levels of cyanide and percentile of losses, standing out the IAC 289-70 with the lowest levels and the largest losses of cyanide. Therefore, before indicating a cultivar for the inclusion in the population diet it is necessary to evaluate the contents of cyanide. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-10-01 2015-04-30T13:33:15Z 2015-04-30T13:33:15Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500020 WOBETO, C. et al. Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 5, p. 1115-1118, set./out. 2004. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5960 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500020 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5960 |
identifier_str_mv |
WOBETO, C. et al. Cianeto na farinha e folhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 5, p. 1115-1118, set./out. 2004. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.28 n.5 2004 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835202466086912 |