Caracterização e Monitoramento das aplicações químicas da espécie Spondias purpurea L.
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2320 |
Resumo: | A literature review was carried out between February and April 2022 in the Scielo, PubMed and Google academic databases with the aim of searching for materials that explore activities and chemical applications of the species Spondias purpurea L., a species that has great emergence in the northeast region of Brazil and has antioxidant activity cited in the literature, but studies on other biological activities and applications of the species are still incipient. From the data obtained, it is evident that the antioxidant activity of the species has a greater number of studies, and Brazilian universities are responsible for their development. There is a trend of insertion of the species as an ingredient of functional foods such as flours, yogurts and others, however, the exploitation is still small. The species shows great potential for several areas which are still little explored, requiring the development of more work aimed at other areas of the industry, such as pharmaceuticals and cosmetics, for example. |
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Caracterização e Monitoramento das aplicações químicas da espécie Spondias purpurea L.SeriguelaEstresse oxidativoProdutos NaturaisSeriguelaEstrés oxidativoProductos naturalesSeriguelaOxidative stressNatural productsA literature review was carried out between February and April 2022 in the Scielo, PubMed and Google academic databases with the aim of searching for materials that explore activities and chemical applications of the species Spondias purpurea L., a species that has great emergence in the northeast region of Brazil and has antioxidant activity cited in the literature, but studies on other biological activities and applications of the species are still incipient. From the data obtained, it is evident that the antioxidant activity of the species has a greater number of studies, and Brazilian universities are responsible for their development. There is a trend of insertion of the species as an ingredient of functional foods such as flours, yogurts and others, however, the exploitation is still small. The species shows great potential for several areas which are still little explored, requiring the development of more work aimed at other areas of the industry, such as pharmaceuticals and cosmetics, for example.Se realizó una revisión bibliográfica entre febrero y abril de 2022 en las bases de datos académicas Scielo, PubMed y Google con el objetivo de buscar materiales que exploren actividades y aplicaciones químicas de la especie Spondias purpurea L., especie de gran emergencia en el noreste. región de Brasil y tiene actividad antioxidante citada en la literatura, pero los estudios sobre otras actividades biológicas y aplicaciones de la especie son aún incipientes. A partir de los datos obtenidos, se evidencia que la actividad antioxidante de la especie tiene un mayor número de estudios, siendo las universidades brasileñas las responsables de su desarrollo. Existe una tendencia de inserción de la especie como ingrediente de alimentos funcionales como harinas, yogures y otros, sin embargo, la explotación aún es pequeña. La especie muestra un gran potencial para varias áreas aún poco exploradas, lo que requiere el desarrollo de más trabajos dirigidos a otras áreas de la industria, como la farmacéutica y la cosmética, por ejemplo.Foi realizada uma revisão de literatura entre os meses de Fevereiro e Abril de 2022 nas bases de dados Scielo, PubMed e Google acadêmico com o instuito de buscar materiais que explorassem atividades e aplicações químicas da espécie Spondias purpurea L., espécie que possui grande emergência na região nordeste do Brasil e tem atividade antioxidante citada na literatura, porém os estudos sobre as demais atividades biológicas e aplicações da espécie ainda são incipientes. A partir dos dados obtidos, fica evidente que a atividade antioxidante da espécie possui um maior número de trabalhos, sendo que as universidades brasileiras são responsáveis pelo desenvolvimento desses. Há uma tendência de inserção da espécie como ingrediente de alimentos funcionais como farinhas, iogurtes e outros, porém, a exploração ainda é pequena. A espécie demonstra um grande potencial para diversas áreas as quais ainda é pouco explorada, sendo necessário o desenvolvimento de mais trabalhos voltados às demais àreas da indústria, como a farmacêutica e cosmética, por exemplo.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2022-10-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/232010.48017/dj.v7i4.2320Diversitas Journal; v. 7 n. 4 (2022): A força do associativismo é sempre alternativa para o desenvolvimento2525-521510.48017/dj.v7i4reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2320/1771Copyright (c) 2022 Ana Paula Bezerra da Silva, Mário Diniz Agrahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBezerra da Silva, Ana PaulaAgra, Mário Diniz2022-10-10T03:23:20Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2320Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-01-13T09:47:36.425902Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
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